default-image

Επώδυνες αλλαγές με το καλημέρα

Ελλάδα
Επώδυνες αλλαγές με το καλημέρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις συμπληγάδες εξαιρετικά επώδυνων αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, θα βρεθεί με το καλημέρα η νέα κυβέρνηση, καθώς όπως προμηνύει η τοποθέτηση και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι σε απάντηση σχετικής ερώτησης ευρωβουλευτή, οι παρεμβάσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα θα είναι ένα από τα βασικά πεδία στα οποία θα επιμείνουν οι δανειστές μας.

Τρία σύμφωνα με πληροφορίες είναι τα βασικά σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι για το ασφαλιστικό και επί των οποίων θα κληθεί να βασίσει τις αποφάσεις της η νέα κυβέρνηση:

1. Το μοντέλο της Νέας Ζηλανδίας, που επιτρέπει χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης, η οποία όμως δεν θα προέρχεται από τις ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένων και εργοδοτών, αλλά από τη γενική φορολογία.

2. Πρόταση για ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων και απονομή εθνικής σύνταξης στα όρια της φτώχειας, δηλαδή στο 60% του μέσου εισοδήματος, η οποία  δεν θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και θα συμπληρώνεται με επιπλέον ποσό, ανάλογα με τις εισφορές που έχει καταβάλει ο κάθε εργαζόμενος στη διάρκεια του εργασιακού του βίου.

3. Πρόταση για ποσοστό αναπλήρωσης μόνο έως το 50% με τη στήριξη του κράτους και 25% από πρόσθετη επαγγελματική ασφάλιση.

Επιπλέον αγκάθι για την Κυβέρνηση αποτελεί το γεγονός ότι μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να προχωρήσει στην κατάργηση των περιττών επιβαρύνσεων κατά την χρηματοδότηση των συντάξεων, όπως εισφορές υπέρ συγκεκριμένων ταμείων, στην αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους, αλλά και στη σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, εξέλιξη που έχει διπλά προβληματίσει τους συνταξιούχους που μιλούν για συντάξεις πείνας.

Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News