Ειδήσεις

Αυτό είναι το νέο κυβερνητικό σχήμα

Λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα ανακοινώθηκε χθες το νέο κυβερνητικό σχήμα και ενώ είχε προηγηθεί ένα ολοήμερο γράψε-σβήσε των ονομάτων της νέας κυβέρνησης, με την κατάρτιση του νέου σχήματος να εξελίσσεται τελικά σε δύσκολο παζλ για τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι αρνήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε προτάσεις που έγιναν από το πρωθυπουργικό περιβάλλον και έφεραν απρόσμενες καραμπόλες από τη μια πλευρά, και η εμπλοκή από την άλλη πλευρά με τον έτερο κυβερνητικό εταίρο, τους ΑΝ.ΕΛ., που φέρονταν να επιμένουν σε ένα πιο διευρυμένο ρόλο στη νέα κυβέρνηση, "τρέναραν" για τα καλά την οριστικοποίηση του κυβερνητικού σχήματος. Το αποτέλεσμα ήταν οι διεργασίες και οι ζυμώσεις να φτάσουν ως τα μεσάνυχτα!

Η νέα κυβέρνηση θα ορκιστεί στις 10:30 σήμερα το πρωί, καθώς αμέσως μετά ο Αλέξης Τσίπρας θα αναχωρήσει προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού-προσφυγικού.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο ξεχωρίζει το κρητικό δίδυμο Ανδρέα Ξανθού-Παύλου Πολάκη στο υπουργείο Υγείας, όπως ανακοινώθηκε λίγο πριν τα μεσάνυχτα από την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη, έχει ως εξής:

Πρωθυπουργός: Αλέξης Τσίπρας

Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης: Γιάννης Δραγασάκης

Υπουργός Εσωτερικών: Παναγιώτης Κουρουμπλής

Αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης: Χριστόφορος Βερναρδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης: Νίκος Τόσκας

Αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής: Γιάννης Μουζάλας

Υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά

Υπουργός Οικονομίας: Γιώργος Σταθάκης

Υφυπουργός για την υλοποίηση του ΕΣΠΑ: Αλέξης Χαρίτσης

Υπουργός Υποδομών: Χρήστος Σπίρτζης

Υπουργός Ναυτιλίας: Θοδωρής Δρίτσας

Υπουργός Τουρισμού: Έλενα Κουντουρά

Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης: Παναγιώτης Σκουρλέτης

Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος: Γιάννης Τσιρώνης

Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Βαγγέλης Αποστόλου

Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης: Μάρκος Μπόλαρης

Υπουργός Οικονομικών: Ευκλείδης Τσακαλώτος

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Τρύφων Αλεξιάδης

Αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών: Γιώργος Χουλιαράκης

Υπουργός Παιδείας: Νίκος Φίλης

Υφυπουργός Παιδείας για τη Νέα Γενιά: Σία Αναγνωστοπούλου

Υπουργός Πολιτισμού: Αριστείδης Μπαλτάς

Υφυπουργός Αθλητισμού: Σταύρος Κοντονής

Υπουργός Εργασίας: Γιώργος Κατρούγκαλος

Αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας: Θεανώ Φωτίου

Υπουργός Υγείας: Ανδρέας Ξανθός

Αναπληρωτής υπουργός Υγείας: Παύλος Πολάκης

Υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Κοτζιάς

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών: Νίκος Ξυδάκης

Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις:

Δημήτρης Μάρδας

Υφυπουργός Εξωτερικών: Γιάννης Αμανατίδης

Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Πάνος Κάμμενος

Αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας: Δημήτρης Βίτσας

Υπουργός Δικαιοσύνης: Νίκος Παρασκευόπουλος

Υπουργός Επικρατείας για αντιμετώπιση της διαφθοράς: Δημήτρης Παπαγγελόπουλος

Υπουργός Επικρατείας: Αλέκος Φλαμπουράρης

Υπουργός Επικρατείας: Νίκος Παππάς

"Έσπασαν" υπουργεία

Πέραν των προσώπων που θα αναλάβουν τα υπουργικά χαρτοφυλάκια, έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει και αυτό καθαυτό το κυβερνητικό σχήμα ως δομή. Και αυτό γιατί χθες ο πρωθυπουργός προχώρησε σε σημαντικές, δομικές αλλαγές αναδιοργάνωσης του κυβερνητικού μοντέλου.

Ειδικότερα, μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, ο Αλέξης Τσίπρας "έσπασε" τρία υπερυπουργεία, επανασυστήνοντας κάποια παλιά και συστήνοντας ορισμένα νέα, προκειμένου να αποκτήσει ευελιξία η κυβέρνηση.

Οι βασικές παρεμβάσεις είναι:

1. Το υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, που μετονομάζεται σε υπουργείο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, "σπάει" στα τρία: Στο Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, με αρμοδιότητα το ΕΣΠΑ, τον τουρισμό, ενώ αποκτά και τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας από το Παραγωγικής Ανασυγκρότησης. Στο Υποδομών, που έχει την αρμοδιότητα του παλαιότερου Μεταφορών και Δικτύων και τα Δημόσια Έργα. Και τέλος στο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

2. Το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας γίνεται δύο: Το ένα με τίτλο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και το άλλο είναι το παλιό Αγροτικής Ανάπτυξης.

3. Το υπερυπουργείο Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων "κόβεται" επίσης στα δύο, το παλαιό Παιδείας και Θρησκευμάτων από τη μια μεριά και το Πολιτισμού από την άλλη.

Εμπλοκές και καραμπόλες

Η διαδικασία αυτή της αναδιοργάνωσης του κυβερνητικού μοντέλου με τη διάσπαση των υπουργείων αποτέλεσε - με βάση διαρροές από το Μαξίμου - το λόγο για τον οποίο καθυστέρησαν η κατάρτιση και οι ανακοινώσεις του νέου σχήματος.

Η δικαιολογία δε μοιάζει πάντως απόλυτα πειστική, καθώς οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι για την καθυστέρηση ευθύνονται εμπλοκές και καραμπόλες σε επίπεδο προσώπων...

Ποια ήταν τα βασικά "αγκάθια"; Η θέση του προέδρου της Βουλής, το υπουργείο Υγείας, το υπουργείο Εσωτερικών, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το υπουργείο Ναυτιλίας είναι μερικά μόνο από τα χαρτοφυλάκια στα οποία έχει "μπλοκάρει" ο σχηματισμός της κυβέρνησης.

Μετά την επίμονη άρνηση του Γιάννη Δραγασάκη να είναι ο αντικατάστασης της Ζωής Κωνσταντοπούλου, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Νίκο Βούτση να αναλάβει, ωστόσο και εκείνος φέρεται να εξέφρασε ενδοιασμούς, ζητώντας από τον πρωθυπουργό το υπουργείο Εσωτερικών.

Υπουργείο Υγείας;

Μπορεί ο κ. Βούτσης να έχει ζητήσει το υπουργείο Εσωτερικών από τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο, όπως φαίνεται, ο πρωθυπουργός είχε προτείνει στον Δημήτρη Βίτσα, αλλά και την Όλγα Γεροβασίλη τη συγκεκριμένη θέση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Γεροβασίλη αρνήθηκε το χαρτοφυλάκιο του Εσωτερικών, όπως και αυτό του Υγείας, και ζήτησε να παραμείνει κυβερνητική εκπρόσωπος.

Το «όχι» Γεροβασίλη προκάλεσε πρόβλημα και στην επιλογή του επικεφαλής στο υπουργείο Υγείας, όπου αρχικά φαινόταν ότι θα παραμείνει ο Παναγιώτης Κουρουπλής. Ο ίδιος έθεσε ουσιαστικά μέσω δηλώσεων βέτο, λέγοντας «υπουργείο Υγείας ή τίποτε», όμως οι τελικά αναβαθμίστηκε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο Ρεθυμνιώτης γιατρός Ανδρέας Ξανθός. Με το Χανιώτη Παύλο Πολάκη να αναλαμβάνει υφυπουργός.

Εμπλοκή με ΑΝ.ΕΛ.

Όπως και τον Ιανουάριο του 2015, έτσι και τώρα, ένα από τα πρώτα πρόσωπα που ζήτησε ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. να μπει στο κυβερνητικό σχήμα και να αναλάβει υπουργείο ήταν ο βουλευτής Αχαΐας Νίκος Νικολόπουλος. Η απάντηση του πρωθυπουργού φαίνεται ότι ήταν ξεκάθαρα αρνητική, όπως και προ εξαμήνου.

Τσίπρας και Καμμένος φαίνεται πως διαφώνησαν και για τα καθήκοντα του Τέρενς Κουίκ, ο οποίος στο προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. ήταν υφυπουργός Επικρατείας... Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. ζήτησε από τον πρωθυπουργό να τοποθετήσει επικεφαλής τον Τέρενς Κουίκ στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εισπράττοντας το «όχι» του Αλέξη Τσίπρα.

Εκτός κυβέρνησης πάντως έμεινε και η Σταυρούλα Ξουλίδου, στην οποία ο Πάνος Καμμένος είχε τάξει υπουργείο μετά την απίστευτη γκάφα που την άφησε εκτός ψηφοδελτίων ΑΝ.ΕΛ...

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια