default-image

Liberation: "Αλέξης Τσίπρας, το είδωλο της αριστεράς"

Ελλάδα
Liberation: "Αλέξης Τσίπρας, το είδωλο της αριστεράς"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επτά μήνες διαπραγματεύσεων και αθετημένων υποσχέσεων, ένα δημοψήφισμα και αμέσως μετά ένα τρίτο μνημόνιο και στο τέλος η διάσπαση. Έπειτα από όλα αυτά, ο Αλέξης Τσίπρας είναι ξανά πρωθυπουργός, σχεδόν με το ίδιο ποσοστό που τον έφερε στην εξουσία στις 25 Ιανουαρίου. Όπως αναφέρει και το in.gr, εκτός από «πολιτικό φαινόμενο», μεταξύ των πολλών άλλων που τον έχουν χαρακτηρίσει, ο έλληνας πρωθυπουργός εξελίσσεται σε «παράδειγμα προς μίμηση» για την ευρωπαϊκή και κυρίως τη γαλλική Αριστερά.

Την επίδραση της τρίτης εκλογικής νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και τον τρόπο που «αξιοποιείται» στη Γαλλία, από τους Σοσιαλιστές έως το Μέτωπο της Αριστεράς, αναλύει σε εκτενές δημοσίευμά της την Τρίτη, με τίτλο «Τσίπρας, είδωλο της Αριστεράς», η Liberation.

«Ποιος στην Αριστερά μπορεί να πει με ειλικρίνεια ότι γνώριζε το Αλέξη Τσίπρα στις 28 Φεβρουαρίου του 2012, όταν έκανε την πρώτη του πολιτική εμφάνιση στο Παρίσι, εν μέσω της γαλλικής προεκλογικής περιόδου;», σχολιάζει με νόημα η γαλλική εφημερίδα. Η απάντηση έρχεται ευθύς αμέσως: «Στους Σοσιαλιστές κανείς. Μόνο ο Πιέρ Λοράν, (ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς και γενικός γραμματέας του Γαλλικού Κομουνιστικού Κόμματος), με τον οποίο είχαν παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου παρουσία μόλις τριών δημοσιογράφων, μπορούσε να συλλαβίσει χωρίς λάθος το όνομά του». Ακόμη και ο Ζαν-Λικ Μελανσόν, σύμφωνα με τη Liberation, δεν μπορούσε να φανταστεί τη μετέπειτα θριαμβευτική πορεία του έλληνα πρωθυπουργού.

Τρία χρόνια και τρεις εκλογικές νίκες μετά, το τοπίο έχει αλλάξει άρδην. Στο μεν κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας έχει περάσει από το στάτους του κακού «έλληνα Μελανσόν» σε «παράδειγμα» και προς μίμηση, «υπεύθυνο» πολιτικό άνδρα, ακόμη και σύμβολο εκείνης της Αριστεράς που επιχειρεί «να αντισταθεί» στις ευρωπαϊκές πολιτικές λιτότητας ή «υπομόχλιο για τον αναπροσανατολισμό της Ευρώπης». Σοσιαλιστές, οικολόγοι, κομουνιστές ή μελανσονιστές, άπαντες από το στρατόπεδο της Αριστεράς επικαλούνται την Ελλάδα και τον Τσίπρα για να δικαιολογήσουν τη δική τους στρατηγική στο Παρίσι.

Ο Φρανσουά Ολάντ ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συνεχάρη τον Αλέξη Τσίπρα το βράδυ της 20ής Σεπτεμβρίου. Για τον γάλλο πρόεδρο, ο ΣΥΡΙΖΑ μοιράζεται τη νίκη του με όλους όσοι υποστηρίζουν την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και το ευρώ. «Είναι ένα σημαντικό μήνυμα για την ευρωπαϊκή Αριστερά, η οποία με αυτό το εκλογικό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνει ότι το μέλλον της βρίσκεται στην επιβεβαίωση των αξιών, των αρχών της προόδου και της ανάπτυξης, αλλά επίσης και στον ρεαλισμό», διεμήνυσε την Κυριακή ο Ολάντ.

Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ σκόρπισε χαμόγελα ακόμη και στο στρατόπεδο του πιο «σκληροπυρηνικού» Αριστερού Μετώπου, έστω και αν μετά το τρίτο μνημόνιο ο ηγέτης του Ζαν-Λικ Μελανσόν πήρε τις αποστάσεις του και τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της Λαϊκής Ενότητας του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Αν και μετά τον Ιούλιο, ο άλλοτε «σύντροφος Τσίπρας» έγινε «σύντροφος υπό αμφισβήτηση», ο γραμματέας του Κόμματος της Αριστεράς Ερίκ Κοκερέλ έσπευσε να διευκρινίσει μετά τις εκλογές ότι ουδέποτε θεώρησαν τον Αλέξη Τσίπρα προδότη ή αντίπαλο. Αυτό που αποκήρυξαν ήταν τις «κακές επιλογές του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News