Ειδήσεις

"Παπά-ταρίφες": H ντροπή της Εκκλησίας

Πρόκειται για την κακώς νοούμενη παράδοση. Αλλά ακόμη και αν αποτελεί εθιμικό δίκαιο το φιλοδώρημα σε έναν ιερέα - το οποίο δεν προβλέπεται από πουθενά - για την τέλεση ενός μυστηρίου, σίγουρα δεν μπορεί να αποτελεί νόμο. Δεν είναι πολλοί αλλά ούτε και λίγοι εκείνοι οι ιερείς που έχουν καταστήσει τη γενναιοδωρία των πιστών περίπου ως «νόμιμο» για τα εκκλησιαστικά δεδομένα χαράτσι.

Κάτι αντίστοιχο έζησε και ένα ζευγάρι που επέλεξε να παντρευτεί σε εκκλησία των Μαλάδων, με τον κουμπάρο να αναγκάζεται να πληρώσει ακριβά τη νύφη… αλλά και το γαμπρό, σύμφωνα με τον τιμοκατάλογο του ιερέα.

Η "δουλειά" του μυστηρίου είχε την κωδική ονομασία "25άρι". Ο παπάς απαιτούσε από τον κουμπάρο να καταβάλει 25 ευρώ για τον ίδιο, 25 ευρώ για τον ψάλτη και 25 ευρώ για την καθαρίστρια, ενώ χαριστικά επέτρεψε στον κουμπάρο να αφήσει ό,τι θέλει ο ίδιος για την εκκλησία!

Ωστόσο ο φίλος του ζευγαριού αρνήθηκε αρχικώς να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του παπά, για να εισπράξει την "ιερή" φραστική επίθεση, εν μέσω μάλιστα απειλών για να μην τελεστεί το μυστήριο. Μπροστά στο κίνδυνο να τιναχθεί στον "αέρα" ο γάμος, ο κουμπάρος υπέκυψε στις απαιτήσεις του ιερέα - επιβεβαιώνοντας και σε αυτή την περίπτωση των ωμό εκβιασμό, γιατί περί αυτού πρόκειται.

Η εκκλησιαστική ηγεσία της Κρήτης οφείλει να εξετάσει σοβαρότερα αυτά τα κρούσματα, γιατί σε κάθε άλλη περίπτωση η ανοχή απλά διαχέει αδίκως τις ντροπιαστικές συμπεριφορές από τους επονομαζόμενους και "παπά-ταρίφες".

Χρήστος Κώνστας

Σχόλια