Ειδήσεις

Reuters: "Ο Τσακαλώτος δε θέλει να αναλάβει ξανά το ΥΠΟΙΚ"

Στον εκ νέου διορισμό του Ευκλείδη Τσακαλώτου ως υπουργού Οικονομικών ελπίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει το Reuters, μετά τις εντυπώσεις που προκάλεσε στους ομολόγους του στην Ευρωζώνη για την εποικοδομητική του προσέγγιση στις διαπραγματεύσεις.

Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν εμφανίζεται πρόθυμος να αναλάβει ξανά το υπουργείο, με τους λόγους της απροθυμίας του να μην έχουν γνωστοποιηθεί. Σύμφωνα με το Reuters, ο Τσακαλώτος είναι μέλος της λεγόμενης ομάδας των 53+ του ΣΥΡΙΖΑ, ορισμένα μέλη της οποίας εξέφρασαν πρόσφατα την ανησυχία ότι το κόμμα απομακρύνεται από τον πυρήνα των αριστερών αξιών έτσι ώστε να κρατηθεί στην εξουσία.

Εναλλακτική λύση, όπως αναφέρει το πρακτορείο, θα μπορούσε να είναι ο Γιώργος Χουλιαράκης, ο οποίος υπήρξε υπουργός Οικονομικών στην υπηρεσιακή κυβέρνηση και ήταν επίσης ηγετικό μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας διάσωσης, που συμφώνησε τους όρους του Μνημονίου. Ωστόσο, είναι τεχνοκράτης και ο Τσίπρας είναι γνωστό ότι θέλει έναν πολιτικό στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών.

Σε περίπτωση που ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αρνηθεί να αναλάβει ξανά το υπουργείο Οικονομικών, αυτό θα αποτελέσει σίγουρα πλήγμα για τον Τσίπρα, αλλά όχι κατ' ανάγκη μείζονος σημασίας, καθώς ο Τσακαλώτος θα μπορούσε να ηγείται των διαπραγματεύσεων χωρίς να είναι ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξετάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει μια επιτροπή διάσωσης, η οποία θα ενισχύσει το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία θα μπορούσαν να κρατήσουν τα ηνία είτε ο Τσακαλώτος είτε ο Χουλιαράκης.

Σχόλια