default-image

Στα 80 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο

Οικονομία
Στα 80 δισ. ευρώ τα ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ποικίλα τα μέτωπα που βρίσκεται αντιμέτωπο το νέο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς "ξαναζωντανεύει" ο εφιάλτης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που στο τέλος Αυγούστου άγγιξαν συνολικά τα 80 δισ. ευρώ.

Ήδη εκφράζονται φόβοι για νέα έκρηξη των ληξιπρόθεσμων τους επόμενους μήνες καθώς οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους και τέλη για τα εισοδήματα, τα ακίνητα και τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ με τις αλλαγές που δρομολογούνται στη ρύθμιση των 100 δόσεων πολλοί φορολογούμενοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός ρύθμισης.

Το επόμενο διάστημα, όπως αναφέρει το imerisia.gr, έρχονται η δεύτερη και τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος, ο ΕΝΦΙΑ, τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για αγρότες και επιχειρηματίες, τα νέα τέλη κυκλοφορίας, ενώ παράλληλα θα αναρτηθούν στο Taxisnet και τα νέα ραβασάκια με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβίωσης για όσους κατέχουν Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, πισίνες, σκάφη αναψυχής και αεροσκάφη και είχαν υποβάλει τη φορολογική τους δήλωση μέχρι τις 19 Ιουλίου.

Έλεγχοι

Την ίδια ώρα με χαμηλούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έλεγχοι σε μεγάλες επιχειρήσεις και σε φορολογούμενους μεγάλου πλούτου. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων κατάφερε να ολοκληρώσει μόλις έναν έλεγχο και μάλιστα μετά από 800 ώρες.

Τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων δείχνουν ότι μόνο τον Αύγουστο οι φορολογούμενοι άφησαν απλήρωτους φόρους ύψους 645 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα τα "φρέσκα" χρέη προς το Δημόσιο, δηλαδή αυτά που δημιουργήθηκαν από την αρχή του έτους, να ανέλθουν στα 6,923 δισ. ευρώ.

Συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο (παλαιές και νέες) βρίσκονται μια "ανάσα" από τα 80 δισ. ευρώ, καταγράφοντας νέο ρεκόρ. Συγκεκριμένα ανέρχονται σε 79,1 δισ. ευρώ, προκαλώντας τεράστιο "πονοκέφαλο" στη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών που θα κληθεί άμεσα να εφαρμόσει όσα προβλέπει το νέο Μνημόνιο και ειδικότερα:

Αυτόματες κατασχέσεις: Σε πρώτη φάση στο στόχαστρο μπαίνουν όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία πάνω από 70.000 ευρώ.

Αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων: Χιλιάδες οφειλέτες κινδυνεύουν να χάσουν τη ρύθμιση στην οποία έχουν ενταχθεί καθώς αλλάζουν οι όροι και οι προϋποθέσεις, που θα πρέπει να τις τηρούν όλοι, αλλιώς θα μένουν εκτός ρύθμισης. Έτσι, οι οφειλέτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με αύξηση επιτοκίου, μείωση των δόσεων ή ακόμα και με απώλεια της ρύθμισης, αφού κάποιοι θα υποχρεωθούν να εξοφλήσουν το χρέος τους σε πολύ λιγότερες δόσεις από όσο είχαν υπολογίσει, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να είναι συνεπείς στη ρύθμιση. Επίσης, θα επέρχεται ακύρωση της ρύθμισης για όσους δεν εκπληρώνουν τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΔΕ, από τα νέα ληξιπρόθεσμα ύψους 6,923 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκαν στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου έχουν εισπραχθεί 953 εκατ. ευρώ, ενώ 162 εκατ. ευρώ έχουν διαγραφεί. Επίσης, οι εισπράξεις από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο οκτάμηνο στο 1,256 δισ. ευρώ και ο στόχος που έχει τεθεί για φέτος προβλέπει την είσπραξη 1,7 δισ. ευρώ από παλαιά χρέη.

Καθυστερήσεις

Στο ελεγκτικό πεδίο καταγράφονται μεγάλες καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των ελέγχων σε μεγάλες επιχειρήσεις και μεγάλες φορολογικές υποθέσεις (εμβάσματα, φορολογούμενοι μεγάλου πλούτου, offshore εταιρείες). Καθυστερήσεις που αποδίδονται στην έλλειψη υπαλλήλων αλλά και τεχνικών μέσων. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο μήνα το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων ολοκλήρωσε μόλις έναν φορολογικό έλεγχο και αυτόν μετά από 800 ώρες. Συνολικά από την αρχή του έτους έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος 257 μεγάλων επιχειρήσεων, με τις εισπράξεις να ανέρχονται σε 281 εκατ. έναντι ετήσιου στόχου 370 εκατ. ευρώ.

Την ίδια εικόνα εμφανίζει και το Κέντρο Φορολογούμενων Μεγάλου Πλούτου, το οποίο με ελάχιστο προσωπικό έχει αναλάβει τεράστιο όγκο υποθέσεων. Είναι ενδεικτικό ότι μόλις 20 ελεγκτές έχουν αναλάβει να "τρέξουν" τους περίπου 1,5 εκατομμύριο ΑΦΜ που βρίσκονται στις λίστες των μεγάλων καταθετών και των εμβασμάτων. Ως εκ τούτου, το γεγονός ότι στο οκτάμηνο είχαν ολοκληρωθεί 329 έλεγχοι έναντι στόχου 900 δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη, με μόνο θετικό ότι οι εισπράξεις των 48 εκατ. ευρώ είναι κοντά στο στόχο των 77 εκατ. ευρώ, που εκτιμάται ότι θα υπερκαλυφθεί.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News