default-image

Έρχονται νέα δεδομένα σε φορολογία και συντάξεις

Οικονομία
Έρχονται νέα δεδομένα σε φορολογία και συντάξεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα δεδομένα έρχονται εντός των ημερών σε φορολογία και συντάξεις, με την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αναλαμβάνει να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα μέτρα του τρίτου μνημονίου.

Δεκάδες είναι τα προαπαιτούμενα στους τομείς της φορολογίας που θα πρέπει να δρομολογηθούν μέσα στις επόμενες 40 ημέρες, την ίδια στιγμή που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών καλείται να διασφαλίσει την ομαλή είσπραξη παλαιών και νέων φόρων, ενώ έως το τέλος της εβδομάδας θα αναρτηθούν στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), με στόχο η πρώτη δόση να καταβληθεί μέχρι τις 30 Οκτωβρίου.

Την ίδια ώρα θα σταλούν τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για αγρότες και επιχειρηματίες, καθώς και τα ειδοποιητήρια με τον αυξημένο φόρο πολυτελούς διαβιώσεως για όσους κατέχουν Ι.Χ. άνω των 2.500 κυβικών, ενώ έως τις 31 Οκτωβρίου η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να απλοποιήσει το χρονοδιάγραμμα σχετικά με την πίστωση φόρου για τη φορολογία εισοδήματος και να ενσωματώσει την εισφορά αλληλεγγύης στη φορολογική κλίμακα, ώστε να επιτυγχάνεται με αποτελεσματικότερο τρόπο η προοδευτικότητα του συστήματος φορολογίας εισοδήματος.

Επίσης, θα πρέπει να προχωρήσει στην αύξηση του φορολογικού συντελεστή επί του ετήσιου εισοδήματος από ενοίκια, για εισοδήματα κάτω των 12.000 ευρώ στο 15% (από 11%) και για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ στο 35% (από 33%), ενώ ως τις 16 Οκτωβρίου θα πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα ισχύσει με την επιβολή ΦΠΑ 23% στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, αλλά και με την άρση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ σε πολλά από τα νησιά του Αιγαίου.

Ως τα τέλη του Οκτώβρη, όπως αναφέρει και το in.gr, θα πρέπει να προχωρήσει η σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών στο πλαίσιο του κώδικα φορολογίας εισοδήματος, με ποσοστά που ορίζονται στο 20% για το φορολογικό έτος 2016 και στο 26% για το φορολογικό έτος 2017, αλλά και να καταστεί αυστηρότερος ο ορισμός των αγροτών.

Παράλληλα, αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που φέρουν τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να αναλαμβάνει ξανά καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, τότε θα είναι εκείνος που θα κληθεί να λάβει αυτές τις δύσκολες αποφάσεις.

Παράλληλα με τα μέτρα στη φορολογία, η κυβέρνηση καλείται να προχωρήσει στην ψήφιση μέτρων και στην έκδοση εφαρμοστικών εγκυκλίων που οδηγούν σε σημαντικές περικοπές στα συντάξεις έως τα τέλη του Οκτώβρη, με το όνομα του Γιώργου Κατρούγκαλου να ακούγεται για τη θέση του νέου υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ο οποίος θα πρέπει να φροντίσει για τη θέσπιση των αλλαγών στις συντάξεις, που θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει την καθιέρωση στενότερης συνδέσεως μεταξύ εισφορών και παροχών, την αναθεώρηση και τον εξορθολογισμό όλων των διαφορετικών ασφαλιστικών συστημάτων, τη διεύρυνση και τον εκσυγχρονισμό της βάσης εισφορών και συντάξεων για όλα τα αυτοαπασχολούμενα άτομα, αλλά και την "καθολική" ενοποίηση των ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων. Από την ενοποίηση αυτή αναμένεται να επέλθουν μειώσεις στις κύριες συντάξεις, αρχής γενομένης από το 2016.

Παράλληλα ως τα τέλη του Οκτώβρη θα πρέπει να προχωρήσει η κατάργηση όλων των περιττών επιβαρύνσεων κατά τη χρηματοδότηση των συντάξεων (π.χ. εισφορές υπέρ των συγκεκριμένων ταμείων), η αύξηση των συντάξεων του ΟΓΑ για τους ανασφάλιστους, η σταδιακή κατάργηση του επιδόματος αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ) και η επιβάρυνση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων με ποινή 10% (επιπλέον της τρέχουσας ετήσιας ποινής του 6%)·για όσους θίγονται από την παράταση της ηλικίας συνταξιοδοτήσεως.

Εντούτοις, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να προσδιορίσει και να θεσπίσει νομοθετικά και ισοδύναμα μέτρα για την πλήρη αντιστάθμιση των επιπτώσεων της εφαρμογής της δικαστικής απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικώς με τα συνταξιοδοτικά μέτρα του 2012, ενώ τέλος θα πρέπει να βελτιωθεί η είσπραξη των χρεών από εισφορές κοινωνικής ασφαλίσεως και να θεσπιστούν αυστηρότερα μέτρα αναγκαστικής εισπράξεως για τους υπερήμερους οφειλέτες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News