Ειδήσεις

Παράταση ΕΣΠΑ-μεταναστευτικό θέτουν δήμαρχοι-περιφερειάρχες

Η στήριξη του αιτήματος της ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παράταση κατά ένα έτος στην ολοκλήρωση του χρόνου υλοποίησης του ΕΣΠΑ της περιόδου 2007-2013, καθώς και τη διερεύνηση για δυνατότητα χρηματοδότησης των Δήμων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για όσα έργα τυχόν απενταχθούν, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης με τον πρόεδρο της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης.

Νωρίτερα, το σχετικό αίτημα είχε καταθέσει μέσω υπομνήματος στο γραφείο της επιτρόπου Περιφερειακής Πολιτικής Κορίνας Κρέτσου.

Το αίτημα της ΚΕΔΕ αφορά στην παράταση των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων (ΕΔΕΤ) για το ΕΣΠΑ 2007-2013 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2016 καθώς και στην υποστήριξη δανειοδότησης από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την ολοκλήρωση των έργων που τυχόν θα απενταχθούν από το ΕΣΠΑ 2007-2013.

Ο κ. Πατούλης ενημέρωσε αναλυτικά τον πρόεδρο της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρώπης για τις διαστάσεις του προβλήματος. 

Έως σήμερα, είπε, έχει καταγραφεί από 161 δήμους (το 50% των δήμων της χώρας) ότι υπάρχουν 478 έργα με ανεκτέλεστο υπόλοιπο 736.232.998 ευρώ, και εκτιμάται ότι όταν ολοκληρωθεί η καταγραφή σ' όλους τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης το ποσό θα ξεπεράσει το 1.000.000.000 ευρώ, σύμφωνα με το in.gr.

Συνάντηση Γιούνκερ με τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών

Οι Ελληνικές Περιφέρειες θα πρωταγωνιστήσουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Αυτό είναι το μήνυμα της συνάντησης του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση  επικεντρώθηκε στο ζήτημα της άμεσης αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ με στόχο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από τα χρήματα που διατίθενται για την Ελλάδα, ενώ παράλληλα τέθηκε το ζήτημα της άμεσης εκκίνησης των επενδύσεων που εντάσσονται στο "πακέτο Γιούνκερ" των 35 δισ. ευρώ αλλά και γενικότερα θέματα ανάπτυξης.

Στη συνάντηση συμμετείχε και η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, κ. Χριστιάνα Καλογήρου.

Σαράντα οκτώ ώρες πριν τη σύνοδο κορυφής για το μεταναστευτικό ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συζήτησε με τους δυο περιφερειάρχες την ανάγκη η Ευρώπη να αντιμετωπίσει ενιαία την μεγάλη αυτή πρόκληση.

Στο πλαίσιο αυτό αναζητήθηκαν τρόποι συμμετοχής των νησιών του Αιγαίου σε διασυνοριακά προγράμματα συνεργασίας.

Σχόλια