Ειδήσεις

"Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο"-Κλειστοί κεντρικοί δρόμοι

Ακινητοποιημένα στο πάρκινγκ αφήνουμε σήμερα Τρίτη τα οχήματά μας, συμμετέχοντας στην πανευρωπαϊκή "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο". Ημέρα κατά την οποία οι κεντρικοί δρόμοι των μεγάλων πόλεων στην Κρήτη και σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας παραμένουν αποκλεισμένοι, στο πλαίσιο της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας", η οποία ξεκίνησε την Τετάρτη 16 και ολοκληρώνεται σήμερα.

Οι εκδηλώσεις στο δήμο Ηρακλείου

Το πρόγραμμα δράσεων στα πλαίσια της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας" στο Ηράκλειο για σήμερα Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου περιλαμβάνει αποκλεισμό της κυκλοφορίας στο κέντρο, εντός του μικρού δακτυλίου, από τις 7 το πρωί μέχρι και τις 9 το βράδυ, στις οδούς Γιαμαλάκη, Αγίου Μηνά, πλατεία Κορνάρου, Αβέρωφ, πλατεία Ελευθερίας και Δουκός Μποφόρ.

Ο μικρός δακτύλιος θα κυκλοφορείται από μηχανοκίνητα οχήματα. Εντός του δακτυλίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, εκτός εξαιρέσεων, για την εξυπηρέτηση των χώρων στάθμευσης και κλινικών. Η περιοχή αποκλεισμού κάθε μηχανοκίνητου οχήματος ξεκινάει από την είσοδο του ξενοδοχείου "Αστόρια", συνεχίζει στη Δικαιοσύνης και τις καθέτους της (μικρή Έβανς, 1821, λ. Καλοκαιρινού μέχρι και το ύψος της Αγ. Μηνά).

Επίσης, έχει προγραμματιστεί Street basket-tennis 7-8 το βράδυ στην οδό 1821 και διαμόρφωση παιδικής χαράς με παιχνίδια μπροστά από το Info point και τη Βικελαία Βιβλιοθήκη. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ηρακλείου μπροστά από τη Βασιλική Αγίου Μάρκου από τις 7 έως τις 8:30 το βράδυ.

Ο Εμπορικός Σύλλογος Ηρακλείου ενημερώνει τα μέλη του και τους καταναλωτές ότι για σήμερα Τρίτη, "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο", έχουν καθοριστεί ειδικές αστικές ζώνες όπου επιτρέπεται η κυκλοφορία μόνο για τους πεζούς, τους ποδηλάτες και τις δημόσιες συγκοινωνίες.

Η κυκλοφορία θα απαγορεύεται εντός του δακτυλίου που περικλείεται από τους οδούς Γιαμαλάκη, Αγ. Μηνά, πλ. Κορνάρου, Αβέρωφ, πλ. Ελευθερίας, Δ. Μποφώρ, Παραλιακός, Γιαμαλάκη από τις ώρες 7 π.μ. μέχρι και τις 9 μ.μ.

Ο ΕΣΗ καλεί τους καταναλωτές να εκμεταλλευτούν την "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" και να κατέβουν στην πόλη για τα ψώνια τους καθώς επίσης προτείνει στις επιχειρήσεις να κάνουν εκείνη την ημέρα καλύτερες τιμές στα εμπορεύματά τους.

Ηρακλειώτες οδηγοί δεν απέφυγαν το μποτιλιάρισμα στην παραλιακή το πρωί της Τρίτης.

Οι δρόμοι που θα μείνουν κλειστοί-ανοικτοί την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου για την "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" στο Ηράκλειο:

* Δικαιοσύνης κλειστή από πλ. Ελευθερίας (εκτροπή από κυκλικό στο Αρχαιολογικό Μουσείο).

* Ιδομενέως κλειστή.

* 1821 κλειστή ως διασταύρωση με Κόσμων.

* Καλοκαιρινού κλειστή ως Μ. Οδηγητρίας-Αγίου Μηνά.

* Μικρή Έβανς κλειστή.

* Μουρέλου κλειστή.

* Κατεχάκη ανοικτή για πρόσβαση στα 2 πάρκινγκ (Θησέως, Μ. Οδηγητρίας).

* Είσοδος Κατεχάκη-Καρτερού-Θησέως, έξοδος Κόσμων-1821

* Είσοδος Κατεχάκη-Μ. Οδηγητρίας, έξοδος Καλοκαιρινού.

* Αγ. Μηνά ανοικτή.

* Αβέρωφ ανοικτή.

* Πλ. Ελευθερίας ανοικτή.

* Δ. Μποφόρ ανοικτή.

* Παραλιακός ανοικτός.

* Ζωγράφου-Κοζύρη-Σμύρνης-Αβέρωφ ανοικτές

Στο Ρέθυμνο

Ο Δήμος Ρεθύμνου συμμετέχει ενεργά στην "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας". Για σήμερα Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου προβλέπεται κλείσιμο μέρους της παραλιακής λεωφόρου (από το "Δελφίνι" έως και το Λύκειο Ελληνίδων) από τις 10 το πρωί έως τη 1 τα ξημερώματα αλλά και πολλές παράλληλες δράσεις.

Πιλοτική λειτουργία Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων Δήμου Χανίων

Στα Χανιά ξεκίνησε από την περασμένη βδομάδα η πιλοτική λειτουργία του Συστήματος Κοινόχρηστων Ποδηλάτων του Δήμου Χανίων. Ενός ηλεκτρονικού αυτοματοποιημένου συστήματος το οποίο προσφέρει τη δυνατότητα χρήσης δημόσιων ποδηλάτων από όλους τους πολίτες και επισκέπτες των Χανίων, για εύκολη, φιλική προς το περιβάλλον και οικονομική μετακίνηση στην πόλη.

Οι τέσσερις σταθμοί ποδηλάτων λειτουργούν στα εξής σημεία: Πλατεία Τάλω, πλατεία Κατεχάκη, πλατεία Δευκαλίωνος, πλατεία Ταξ. Μαρκοπούλου. Η έναρξη λειτουργίας του συστήματος εντάσσεται στις δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας του Δήμου Χανίων, που θα κορυφωθούν σήμερα Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου με τον εορτασμό της "Ημέρας Χωρίς Αυτοκίνητο".

Ευρωπαϊκός θεσμός

Η "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας" από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ' επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης στην πόλη τους.

Κάθε χρόνο εστιάζει σε διαφορετικά θέματα. Για το 2015 έχει επιλεγεί ως μότο το «Επιλέγω, αλλάζω, συνδυάζω» (choose. change. combine), εστιάζοντας στη συνδυαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Μαρία Αντωνογιαννάκη

Σχόλια