Ειδήσεις

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας

Στις 8 το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας πέρασε το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολούθησε η τελετή παράδοσης-παραλαβής στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου η απερχόμενη υπηρεσιακή πρωθυπουργός κ. Βασιλική Θάνου του εξέφρασε τα συγχαρητήριά της. «Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτική σταθερότητα, υποστήριξε. «Σας συγχαίρω για τη νίκη του κόμματός σας και για την επανεκλογή σας», υπογράμμισε.

«Ο λαός», συνέχισε, «σας περιέβαλε και πάλι με την εμπιστοσύνη του. Καλείστε να εφαρμόσετε το δύσκολο έργο της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων και να οδηγήσετε τη χώρα στην οριστική έξοδο από την κρίση», υπερθεμάτισε η υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας χαιρέτισε το έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία κλήθηκε να διαχειριστεί μείζονα ζητήματα. «Διαχειριστήκατε όλα τα θέματα με άψογο τρόπο», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ορκωμοσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα

Συνάντηση ΠτΔ με Αλ. Τσίπρα

Νωρίτερα κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο, ο οποίος δήλωσε θα στηρίξει μια κυβέρνηση.

«Φρονώ ότι υπάρχει η δεδηλωμένη για σχηματισμό κυβέρνησης», πρόσθεσε.

Όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας, διεξήχθη μια εκλογική αναμέτρηση σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού, με τον ελληνικό λαό να βγάζει τα συμπεράσματά του και να λαμβάνει τις αποφάσεις του.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχάρη τον κ. Τσίπρα. Όπως ανέφερε, η ποιότητα της δημοκρατίας όχι μόνο δε θίγεται, αλλά βελτιώνεται, παρά την κρίση.

«Με βάση τη δύναμη των κομμάτων στη Βουλή, όπως επισήμως μου ανακοινώθηκε από την Πρόεδρο της Βουλής, και σύμφωνα με τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, νομίζω ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να λάβετε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και την οποία και σας παρέχω. Σας προτείνω να ορκιστείτε στις 20.00 και η κυβέρνηση όταν εσείς αποφασίσετε», τόνισε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο κ. Παυλόπουλος.

Εν συνεχεία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο προσφυγικό, τονίζοντας ότι μέχρι την Τετάρτη το πρωί πρέπει να έχει ορκιστεί η κυβέρνηση, για να μεταβεί ο ίδιος στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής την ίδια ημέρα, εκπροσωπώντας και τον Κύπριο Πρόεδρο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνο Καμμένο και υπογράμμισε ότι απαιτούνται σταθερά βήματα, ώστε σε βάθος τετραετίας να σταματήσει ο λαός να ματώνει.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «έχουν διαψευστεί όσοι έφτιαξαν σχέδια επί χάρτου για σενάρια παρένθεσης».

Στάθηκε δε στη δυνατότητα που έχει το επικείμενο νέο κυβερνητικό σχήμα να κάνει σχεδιασμό σε βάθος χρόνου.

«Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία με σταθερά βήματα και σε βάθος τετραετίας να υλοποιήσουμε τη βασική μας δέσμευση, που είναι να δώσουμε τον έντιμο αγώνα και να ματώσουμε αν χρειαστεί για να σταματήσει ο λαός μας να ματώνει», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι η νέα κυβέρνηση θα ανακοινωθεί αύριο ή την Τετάρτη το πρωί. Εξέφρασε την ελπίδα οι βουλευτές να αντιληφθούν το μήνυμα του λαού για εθνική ομοψυχία και «να στηρίξουν την κυβέρνηση που επέλεξε ο ελληνικός λαός».

Κάλεσε μάλιστα την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά να βάλει στην άκρη τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να τον διώξει από το κόμμα.

«Άμεσος στόχος η αποκατάσταση της οικονομίας και της λειτουργίας των τραπεζών».

Στην εισήγησή του στο πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση».

Ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου.

Ως άμεσο στόχο της επόμενης περιόδου προσδιόρισε την πλήρη αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, τη διεύρυνση του εδάφους που κερδήθηκε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους.

«Ταυτόχρονα», υπογράμμισε, «θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».

Επίσης, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του Κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ, με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά.

Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονου πλουραλιστικού φορέα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Σχόλια