Ειδήσεις

Την Τετάρτη συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

Συγχαρητήριο τηλεφώνημα δέχτηκε ο Αλέξης Τσίπρας από τον επικεφαλής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν να έχουν κατ' ίδιαν συνάντηση πριν από την Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει την Τετάρτη στις Βρυξέλλες με θέμα το μεταναστευτικό.

Σύμφωνα με το Euro2day.gr οι δυο άνδρες θα συζητήσουν και για επικείμενη επίσκεψη του κου Γιούνκερ στην Αθήνα. Με αυτές τις συναντήσεις λειώνει τελείως ο πάγος που είχε δημιουργηθεί το προηγούμενο διάστημα μεταξύ των δυο ανδρών.

Οι ίδιες αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι η Κομισιόν ετοιμάζεται να αναλάβει ενεργό ρόλο ώστε η πρώτη αξιολόγηση να διεξαχθεί ομαλά και να τελειώσει χωρίς προβλήματα καθώς είναι αρκετές οι χώρες εντός του Eurogroup που θεωρούν ότι ακόμα και τώρα υπάρχει θέμα αξιοπιστίας της ελληνικής πλευράς.

Να σημειωθεί ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκειμένου να έχει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης στην Ελλάδα, τόσο σε ότι αφορά το προσφυγικό, όσο και τα προβλήματα των αγροτών συναντήθηκε με την Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου, και τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κωνσταντίνο Αγοραστό.

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε στείλει και συγχαρητήρια επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα με την οποία του ζητούσε να προχωρήσει γρήγορα τις μεταρρυθμίσεις.

Στην επιστολή αναφέρει:

«Εκ μέρους της Κομισιόν θα ήθελα να συγχαρώ για τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών. Είμαι βέβαιος ότι παρέχει τη βάση ώστε η νέα κυβέρνησή σου να σχηματιστεί γρήγορα και να χρησιμοποιήσει τη δημοκρατική εντολή να προχωρήσει μπροστά με την υλοποίηση του προγράμματος που συμφωνήθηκε τον Αύγουστο με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Ελλάδα τώρα χρειάζεται ευρεία υποστήριξη από τα κόμματα, θεσμική σταθερότητα και έγκαιρη πραγματοποίηση των μεταρρυθμίσεων, έτσι ώστε η εμπιστοσύνη να επανέλθει τόσο μεταξύ των Ελλήνων, όσο και για την ελληνική οικονομία.

Την ίδια στιγμή, υπάρχει άμεση ανάγκη για τη λειτουργική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, που θα είναι το θέμα της ειδικής συνάντησης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την Τετάρτη.

Υπάρχει πολλή δουλειά μπροστά και καθόλου χρόνος για χάσιμο. Όπως γνωρίζεις καλά, μπορείς να στηρίζεσαι στο ότι η Κομισιόν και εγώ προσωπικά θα σταθούμε δίπλα στην Ελλάδα και θα στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση στις προσπάθειές της».

Ανάλογο ήταν το μήνυμα που έστειλε και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Ήταν υπό την ηγεσία του Αλέξη Τσίπρα που η Ελλάδα δεσμεύτηκε σε ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων. «Η νέα κυβέρνηση θα έχει τώρα την εντολή να υλοποιήσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών, ο Μ. Σχοινάς εξέφρασε την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευρεία αντιπροσώπευση φιλοευρωπαϊκών κομμάτων. Ο ίδιος προσέθεσε ότι η απελθούσα υπηρεσιακή κυβέρνηση έκανε ουσιαστική δουλειά, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στην πρώτη αξιολόγηση.

Συγχαρητήρια σε Τσίπρα από Τουσκ

Συγχαρητήρια επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα απέστειλε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία τον προσκαλεί και επίσημα στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή του, ο πρόεδρος Τουσκ αναφέρεται στις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευελπιστεί πως θα παρέχει στη χώρα την «πολιτική σταθερότητα» που χρειάζεται, ενώ τονίζει και την ανάγκη να παραμείνει προσηλωμένη στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

«Πολλές από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της είναι οι ίδιες με αυτές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα ως χώρα, όπως η κρίση των προσφύγων και η δημιουργία βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης», σημειώνει o Τουσκ στην επιστολή του και καταλήγει: «Είμαι βέβαιος ότι η Ελλάδα, με τη νέα κυβέρνησή σας, θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εξεύρεση λύσεων σε όλες αυτές τις προκλήσεις. Η προσήλωση και ηγεσία σας στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής είναι ζωτικής σημασίας, προκειμένου να κάνει τη διαφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Ντομπρόβσκις: Θα εξεταστεί το χρέος μετά την αξιολόγηση

O νέος κυβερνητικός συνασπισμός στην Ελλάδα πρέπει να σχηματιστεί γρήγορα και να δεσμευτεί στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βλάντις Ντομπρόβσκις. «Είναι σημαντικό να σχηματιστεί γρήγορα μια νέα κυβέρνηση και να δεσμευτεί στο πρόγραμμα», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις, προσθέτοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη συμφωνήσει στο πρόγραμμα διάσωσης.

«Από την οπτική αυτή μπορείς να περιμένεις ότι η νέα κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει υπογράψει», πρόσθεσε ο ίδιος. Ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους διευθετήθηκε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων. «Το Eurogroup έχει συμφωνήσει να το εξετάσει μετά την πρώτη επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος, αποκλείοντας ένα κούρεμα», σημείωσε.

Σχόλια