default-image

Επιτυχής η συνάντηση για την ενδοοικογενειακή βία

Κρήτη
Επιτυχής η συνάντηση για την ενδοοικογενειακή βία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και η δεύτερη συνάντηση στελεχών του Συνδέσμου για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Βίας στην Οικογένεια (Σ.Π.Α.Β.Ο.) με τα στελέχη του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και νομού Ηρακλείου η οποία πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία το διήμερο 3-4 Σεπτεμβρίου 2015.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου «Δημιουργία Συμβουλευτικού Κέντρου "Το Σπίτι της Γυναίκας"», έργο το οποίο χρηματοδοτείται από την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία στο πλαίσιο του Προγράμματος "Είμαστε όλοι Πολίτες", το οποίο είναι μέρος του συνολικού Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ για την Ελλάδα, γνωστού ως EEA Grants. Διαχειριστής επιχορήγησης του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη. Στόχος του προγράμματος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «είναι η ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών και η ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της δημοκρατίας και της βιώσιμης ανάπτυξης».  

Στο διήμερο των κοινών εργασιών και συνεκπαιδεύσεων των στελεχών των δύο φορέων, παρουσιάστηκαν η 25χρονη πορεία και η πληθώρα των δράσεών του Σ.Π.Α.Β.Ο., που ξεκινά από την πρώτη επαφή με θύματα βίας μέσω της παγκύπριας τηλεφωνικής γραμμής 1440, έως και την παροχή φιλοξενίας στους δύο ξενώνες που λειτουργεί. Παράλληλα, υλοποιεί προγράμματα ευαισθητοποίησης και πρόληψης σε επίπεδο εκπαίδευσης, δημόσιων υπηρεσιών, επαγγελματιών διαφόρων ειδικοτήτων και φυσικά της τοπικής κοινωνίας. Το μοναδικό έργο του Σ.Π.Α.Β.Ο. αγκαλιάζει και υποστηρίζει ένα αφοσιωμένο και ενεργό δίκτυο εθελοντών. Επιπλέον, συζητήθηκαν τα πρωτόκολλα διαχείρισης περιστατικών ενδο-οικογενειακής-ενδοσυντροφικής βίας, οι μεθοδολογίες λειτουργίας των γραμμών SOS των δύο φορέων, ενώ αναλύθηκαν και οι διαδικασίες λειτουργίας των Ξενώνων Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας και των δύο φορέων.

Επίσης, παρουσιάστηκαν τα συστήματα διαχείρισης και λειτουργίας των δύο φορέων ενόψει και της πιστοποίησής τους, στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Επιπρόσθετα, από πλευράς Σ.Π.Α.Β.Ο., παρουσιάστηκε το έργο ανέγερσης του Νέου Ξενώνα για τη φιλοξενία θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας στη Λευκωσία, έργο το οποίο χρηματοδοτείται από τα Norway Grants.

Από πλευράς Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, παρουσιάστηκαν οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις στις μεταναστευτικές κοινότητες και τα σχολεία, όπου αναγνωρίστηκαν κοινά σημεία στις παρεμβάσεις και των δύο φορέων. Έγινε παρουσίαση στατιστικών στοιχείων για την κακοποίηση στο Ηράκλειο και τη Λευκωσία, ενώ συζητήθηκαν και οι τρόποι αξιολόγησης περιστατικών τα οποία δέχονται και οι δυο φορείς.

Αναγνωρίστηκε από κοινού η οξύτητα του προβλήματος στις κοινωνίες και τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι φορείς τοπικά, ενώ υπήρξαν πολλά σημεία σύγκλισης στους τρόπους παρέμβασης και σε θεσμικό επίπεδο τοπικά. «Στα πλαίσια της άριστης συνεργασίας που χαρακτήρισε τη συνάντηση, έχει ξεκινήσει ένας δημιουργικός διάλογος με ιδέες για εναλλακτικές πρακτικές και πρωτοβουλίες, που μπορεί να διαφυλάξουν και να ενδυναμώσουν το υποστηρικτικό πλαίσιο που θα προσφέρουν οι δυο φορείς τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, η αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου & Ν. Ηρακλείου προσκάλεσε την πρόεδρο Δ.Σ., κ. Κική Πογιατζή, να συμμετέχει στα επίσημα εγκαίνια του Κέντρου, τα οποία θα πραγματοποιηθούν στις 25 Νοεμβρίου 2015, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, πρόσκληση η οποία έγινε αποδεκτή.

Το διήμερο έκλεισε αποτυπώνοντας τα πολύ θετικά αποτελέσματα της συνάντησης, τα οποία αποτελούν και την παρακαταθήκη για τα επόμενα κοινά βήματα συνεργασίας των δύο φορέων σε μια «συμμαχία για την αντιμετώπιση της βίας κατά της γυναίκας στην οικογένεια». Συμφωνήθηκε, επίσης, η 3η συνάντηση-συνεκπαίδευση στελεχών των δύο φορέων να πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο τον Ιανουάριο 2016.

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στη συνάντηση, οι εργασίες του διημέρου επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα το οποίο υπάρχει μεταξύ των δύο φορέων, ενώ τα στελέχη του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου έτυχαν της πολύ θερμής φιλοξενίας των ανθρώπων του Σ.Π.Α.Β.Ο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News