Ειδήσεις

Επανάληψη ίδιου ακριβώς σκηνικού αλλά με 8κομματική Βουλή

Αν το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα θα έπρεπε να περιγραφεί συνοπτικά με ένα χαρακτηριστικό τίτλο δε θα ήταν άλλος από αυτόν: «Ο Τσίπρας έπαιξε με το χαρτί των πρόωρων εκλογών σε αυτή τη χρονική συγκυρία το παιχνίδι του εσωτερικού ξεκαθαρίσματος και δικαιώθηκε απόλυτα»... Για τη χώρα βεβαίως, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, οι πρόωρες εκλογές που έφεραν νέα νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, οκτωκομματική Βουλή με καινούργιο κόμμα την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη, αλλά και "μελανό" νικητή την αποχή, που άγγιξε το 45%, δεν είχαν τελικά κανένα ιδιαίτερο νόημα.

Μετά την κάλπη προκύπτει το ίδιο ακριβώς κυβερνητικό σχήμα που υπήρχε και προ των χθεσινών εκλογών... ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ., Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος, που έκαναν κοινή πανηγυρική εμφάνιση χθες το βράδυ στην πλατεία Κλαυθμώνος, αθροίζουν 155 έδρες και ετοιμάζονται να σχηματίσουν κυβέρνηση, σε επανάληψη του ίδιου σεναρίου διακυβέρνησης που είχαμε και στις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου.

Οι εξελίξεις αναμένεται μάλιστα να τρέξουν γρήγορα. Αυτό εξάλλου διαμήνυσε χθες το βράδυ στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας. Σήμερα το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, αναμένεται δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Αλέξη Τσίπρα. Αν ο κ. Τσίπρας έχει έτοιμη την κυβέρνηση, δεν αποκλείεται η ορκωμοσία της να γίνει λίγο αργότερα, το απόγευμα ή αύριο το πρωί.

Τι άλλαξε

Βεβαίως σε σχέση με τον Ιανουάριο υπάρχει μια ειδοποιός διαφορά: οι 7 λιγότεροι κυβερνητικοί βουλευτές, που σε μια τέτοια κρίσιμη συγκυρία και με κρίσιμες ψηφοφορίες δύσκολων μέτρων προ των πυλών δημιουργούν σοβαρά ερωτηματικά ως προς τις προοπτικές πολιτικής σταθερότητας σε μια δοκιμαζόμενη χώρα.

Μπορεί λοιπόν σε επίπεδο διακυβέρνησης οι εκλογές να μην άλλαξαν κάτι, άλλαξαν πολλά όμως εσωκομματικά για το ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας "καθάρισε" με τους αντάρτες αναίμακτα, αφού η διάσπαση και το εσωτερικό ξεκαθάρισμα δε στέρησε από το ΣΥΡΙΖΑ ούτε την εξουσία, αλλά ούτε την εκλογική του δυναμική. Το είχαν μελετήσει, όπως φαίνεται, εις βάθος, γι' αυτό και παρά το σκηνικό σκληρού ντέρμπι που παρουσίαζαν οι δημοσκοπήσεις, που παρεμπιπτόντως έπεσαν ξανά τελείως έξω, δήλωναν σίγουροι για καθαρή επικράτηση με αρκετές μονάδες διαφορά.

Γιατί αυτή η σιγουριά στο ΣΥΡΙΖΑ; Η εξήγηση είναι απλή και δε χρήζει ιδιαίτερης αποκρυπτογράφησης... Κάνοντας τις εκλογές τώρα, ο Αλέξης Τσίπρας πέτυχε για τον ίδιο και το κόμμα του με ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Από τη μια εκμηδένισε το επίπεδο κυβερνητικής φθοράς από τα μέτρα από τα οποία θα επωφελούνταν ο βασικός αντίπαλός του, η Ν.Δ. Από την άλλη, περιόρισε την εκλογική δυναμική της Λαϊκής Ενότητας, η οποία αναμφίβολα θα ήταν μεγαλύτερη αν οι εκλογές γίνονταν σε μερικούς μήνες από σήμερα.

Η τακτική που ακολούθησε ο Αλέξης Τσίπρας, οδηγώντας τόσο γρήγορα τη χώρα ξανά στην κάλπη, ήταν εξώφθαλμη, ορατή σε όλους και με ορατά εκ προοιμίου αποτελέσματα.

Η Ν.Δ.

Στο βασικό αντίπαλο στρατόπεδο, στη Ν.Δ., γνώριζαν πως εκλογές σε τόσο πρόωρη συγκυρία δε θα συνοδεύονταν από ανατροπή σκηνικού. Γι' αυτό όχι μόνο δεν επιθυμούσαν, αλλά διατυμπάνιζαν σε κάθε τόνο και σε κάθε ευκαιρία την αντίδραση, την εναντίωση και την οργή τους για την παραίτηση της κυβέρνησης και τη νέα προσφυγή στην κάλπη.

Ουσιαστικά, παρά τα περί αντιθέτου λεγόμενα προς τα έξω, στο γαλάζιο στρατόπεδο, από τη στιγμή που οι πρόωρες εκλογές έγιναν τώρα και όχι σε μερικούς μήνες όταν και η φθορά της κυβέρνησης θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, κατά βάθος περίμεναν επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όχι βεβαίως με αυτή τη μεγάλη διαφορά των 7,5 σχεδόν μονάδων.

Η χθεσινή κάλπη, πέραν του μεγάλου νικητή του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και της αποχής που δυστυχώς κέρδισε κατά κράτος εκτοξευόμενη στο 43,48%, έβγαλε και άλλους νικητές, όπως και χαμένους... Ο μεγάλος νικητής της βραδιάς αναμφίβολα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρότι μεσολάβησε μια μνημονιακή συμφωνία, εσωτερικές συγκρούσεις και διάσπαση, το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα επανέλαβε την ίδια επίδοση με τον Ιανουάριο.

Το αίτημα που ο κ. Τσίπρας απηύθυνε προεκλογικά στον ελληνικό λαό για μια 2η ευκαιρία βρήκε ηχηρή ανταπόκριση. Ο ίδιος έλαβε νέα εντολή διακυβέρνησης, διατήρησε την εκλογική του δυναμική με μια ανεπαίσθητη πτώση, συγκεντρώνοντας 35,47% έναντι 36,3% που είχε λάβει τον Ιανουάριο. Και απαλλαγμένος πλέον από τα βασικά εσωκομματικά γι' αυτόν "βαρίδια" μπορεί να αφοσιωθεί στη διακυβέρνηση της χώρας.

Προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρα πιστώνεται μια σαρωτική επικράτηση κατά των εσωτερικών αμφισβητιών και μια τρίτη εκλογική νίκη, συμπεριλαμβανομένου και του δημοψηφίσματος, σε διάστημα λίγων μηνών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει παγιωθεί πλέον στο βασικό πολιτικό δίπολο της χώρας και μάλιστα ως ο ισχυρός σε αυτή την χρονική στιγμή πόλος του διπόλου.

Η Ν.Δ., αν και έχασε την εκλογική μάχη από το ΣΥΡΙΖΑ, δεν κατατάσσεται ούτε στη ζυγαριά των νικητών ούτε σε αυτή των χαμένων. Από την πλήρη δημοσκοπική ισοπέδωση του καλοκαιριού, όταν και εμφανιζόταν 20 ολόκληρες μονάδες πίσω από το ΣΥΡΙΖΑ και την ήττα που της πιστώθηκε στο δημοψήφισμα, με τον Μεϊμαράκη στην ηγεσία της έδειξε ότι έχει αντοχές για να μπορεί να συσπειρώνει τον ευρύ χώρο της μετριοπαθούς λαϊκής δεξιάς.

Η μικρή αύξηση που πέτυχε, ανεβαίνοντας στο 28,09% έναντι του 27,8% του Ιανουαρίου, περιορίζει τον εύλογο προβληματισμό για την καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Με το βλέμμα άλλωστε στραμμένο στο μέλλον, στο γαλάζιο στρατόπεδο μπορούν να χαμογελούν κρυφά.

Εκτός κυβέρνησης, και βρισκόμενοι απέναντι πλέον στην κυβέρνηση που θα εφαρμόσει τους σκληρούς, επώδυνους όρους του 3ου μνημονίου, η Ν.Δ. καιροφυλακτεί για να επανέλθει δριμύτερη στην επόμενη εκλογική μάχη, όταν αυτή λάβει χώρα.

Η Χρυσή Αυγή κατατάσσει εαυτόν στους νικητές. Αναδείχτηκε και πάλι τρίτο κόμμα. Αύξησε μάλιστα το ποσοστό της κατά 1 σχεδόν μονάδα, ανεβαίνοντας από το 6,2% του Ιανουαρίου στο 6,99%.

Το ΠΑΣΟΚ

Στο ΠΑΣΟΚ η χθεσινή ημέρα σκόρπισε δικαίως χαμόγελα. Από την καταβαράθρωση των εκλογών του Ιανουαρίου, το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ. σκαρφάλωσε στην 4η θέση, εκτοξεύοντας τα ποσοστά του. Από το 4,6% της 25ης Ιανουαρίου, το εκλογικό σχήμα ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. ανέβηκε στο 6,28%.

Ο απώτερος στόχος της 3η θέσης τελικά δεν επετεύχθη. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. έμεινε πίσω από τη Χρυσή Αυγή. Όμως, το ποσοστό και το ότι από 7ο σε δυναμική κόμμα έγινε 4ο συνιστά επιτυχία και αποτελεί την αφετηρία για την επιστροφή του ΠΑΣΟΚ στα ψηλά "σαλόνια" της πολιτικής.

ΚΚΕ

Η εκλογική βραδιά άφησε σε μια ουδέτερη κατάσταση το ΚΚΕ. Επαναλαμβάνοντας το ίδιο ποσοστό με τον Ιανουάριο (5,55%), το Κομουνιστικό Κόμμα δεν μπορεί να μιλά για δική του νίκη, αλλά στον Περισσό δικαίως μπορούν να βλέπουν το ποτήρι μισογεμάτο και όχι μισοάδειο. Η εκλογική του σταθερότητα αποδεικνύει μεγάλες αντοχές σε ένα σκηνικό απόλυτης πολιτικής ρευστότητας, ενώ στο ΚΚΕ μπορούν να κάνουν λόγο για επιβράβευση της πολιτικής τους συνέπειας και των ξεκάθαρων λόγων έναντι του νέου αριστερού αντιπάλου, της Λαϊκής Ενότητας.

Ποτάμι

Μεγάλος χαμένος των εκλογών ήταν το Ποτάμι. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη είδε το ποσοστό του να συρρικνώνεται από το 6,05% του Ιανουαρίου στο 4,09%. Αν μη τι άλλο, στο Ποτάμι θα πρέπει να προβληματιστούν και να ψαχτούν για την απώλεια απήχησης στον κεντρώο χώρο, και την προφανή φυλλορροή ψηφοφόρων προς το συγγενικό, κεντρώο ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους αντιμετώπισης της αποδόμησης που έχει γίνει στο Ποτάμι από άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και η Λαϊκή Ενότητα, με τη "φιλελεύθερη" ταμπέλα που του έχουν... κολλήσει.

Ανεξάρτητοι Έλληνες

Στους νικητές της εκλογικής αναμέτρησης δικαίως μπαίνουν και οι ΑΝΕ.Λ. Από εκεί που εμφανίζονταν με το ένα... πόδι εκτός Βουλής, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες πέτυχαν μια όχι τόσο αγωνιώδη είσοδο στο Κοινοβούλιο. Και βεβαίως μετέχουν και πάλι στη διακυβέρνηση της χώρας, ως ο κυβερνητικός εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ.

Η απώλεια δυναμικής κατά 1 μονάδα (3,69% έναντι 4,7% του Ιανουαρίου) δεν πείραξε κανέναν στο στρατόπεδο των ΑΝ.ΕΛ. Με τον Πάνο Καμμένο να αισθάνεται δικαίως δικαιωμένος και ενισχυμένος.

Όσο θριαμβευτικό, δεδομένων των αναλογιών, μοιάζει το αποτέλεσμα της κάλπης για το ΣΥΡΙΖΑ, άλλο τόσο με θρίαμβο ισοδυναμεί για την Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη. Η χθεσινή ημέρα και το ποσοστό 3,43% που έλαβε είναι πανηγυρική για τον παλιό πολιτικό, που με την είσοδό του στη Βουλή είδε να δικαιώνονται οι προσωπικοί αγώνες 30 και πάνω ετών...

Η Λαϊκή Ενότητα κάθε άλλο παρά μπορεί να χαμογελά με το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ποσοστό 2,86% που την αφήνει εκτός Βουλής ισοδυναμεί με μια "ψυχρολουσία" για το κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη, που δεν προσδοκούσε απλά σε είσοδο στη Βουλή, αλλά σε ποσοστά άνω του 6%.

Ελαφρυντικά βεβαίως για το ατυχές αποτέλεσμα υπάρχουν. Κυρίως η σύντομη προεκλογική περίοδος και το ότι το νεοσύστατο κόμμα δε μετρά ούτε 1 μήνα ζωής.

Όμως, αυτό δεν ακυρώνει την έλλειψη απήχησης στην ελληνική κοινωνία. Η Λαϊκή Ενότητα δεν μπόρεσε να διεισδύσει αισθητά στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Η γραμμή πλεύσης με μότο τη δραχμή δεν είχε την ανταπόκριση που περίμεναν στο κόμμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Αποτελέσματα: Η εικόνα της χθεσινής κάλπης

Έξω έπεσαν για μια ακόμα φορά σε εκλογική αναμέτρηση οι δημοσκοπήσεις και τα έξιτ πολς. Δημοσκοπικά η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ-Ν.Δ. εμφανιζόταν σε απόλυτα οριακό επίπεδο, κατά μέσο όρο πέριξ της 1 ποσοστιαίας μονάδας. Τα έξιτ πολς, μετά το κλείσιμο της κάλπης, έδειχναν νίκη του ΣΥΡΙΖΑ με διαφορά 2-3 μονάδων. Τελικά, η διαφορά έκλεισε κοντά στις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες. Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε 35,47%, καταλαμβάνοντας 145 έδρες. Η Ν.Δ. 28,09% και 75 έδρες. Η Χρυσή Αυγή 6,99% και 18 έδρες. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ. πήρε 6,28% και 17 έδρες. Το ΚΚΕ έλαβε 5,55%, βγάζοντας 15 βουλευτές. Το Ποτάμι συγκέντρωσε 4,09%, εκλέγοντας 11 βουλευτές. Οι ΑΝ.ΕΛ. πήραν 3,69% και 10 έδρες. Η Ένωση Κεντρώων συγκέντρωσε 3,43%, εκλέγοντας 9 βουλευτές.

Άνοδο της δύναμής του κατά περίπου 5,40%, σε σχέση με τις εκλογές του Ιανουαρίου, εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ξάνθη, όπου παρατηρούνται τα υψηλότερα ποσοστά πανελλαδικά για το κόμμα, μαζί με αυτό του Ηρακλείου. Το χαμηλότερο ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ καταγράφηκε στο νομό Λακωνίας, όπου έπιασε το υψηλότερο ποσοστό της η Ν.Δ.

Αναλυτικότερα, οι περιφέρειες, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ και η Ν.Δ. εμφανίζουν αντίστοιχα τα υψηλότερα και χαμηλότερα ποσοστά είναι οι εξής:

ΣΥΡΙΖΑ (Υψηλότερα):

Ξάνθης      49,61%

Ηρακλείου      45,21%

Β' Πειραιώς      42,05%

Χανίων      41,67%

Αχαΐας      41,46%

ΣΥΡΙΖΑ (Χαμηλότερα):

Λακωνίας      23,07%

Χίου      27,91%

Καστοριάς      28,98%

Λέσβου      29%

Σερρών      29,05%

Νέα Δημοκρατία (Υψηλότερα):

Λακωνίας      37,54%

Καστοριάς      36,96%

Μεσσηνίας      35,45%

Σερρών      35,25%

Ευρυτανίας      34,33%

Νέα Δημοκρατία (Χαμηλότερα):

Β' Πειραιώς      18,31%

Χανίων      19,40%

Ηρακλείου      20,33%

Κέρκυρας      22,14%

Αχαΐας      22,37%

Δηλώσεις-κλίμα

Παρέα με τον Πάνο Καμμένο, προαναγγέλλοντας την εκ νέου συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., προσήλθε στην πλατεία Κλαυθμώνος για την πρώτη πανηγυρική ομιλία μετά την εκλογική νίκη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Σήμερα στην Ευρώπη η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός είναι συνώνυμα της αξιοπρέπειας. Και τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε μαζί για μια ολόκληρη τετραετία. Γιατί η εντολή που πήραμε είναι εντολή τετραετίας. Το αποτέλεσμα δεν ανήκει στο ΣΥΡΙΖΑ, ανήκει στα λαϊκά στρώματα, σε εκείνους που ονειρεύονται. Από αύριο κιόλας ξεμπερδεύουμε με το παλιό», ανέφερε ο χαμογελαστός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος φώναξε στο βήμα τον Πάνο Καμμένο, λέγοντας: «Ευχαριστώ τους Ανεξάρτητους Έλληνες και τον Πάνο Καμμένο. Από αύριο συνεχίζουμε τον αγώνα που ξεκινήσαμε πριν από 7 μήνες».

Σκεπτικισμός και αυτοσυγκράτηση

Με σκεπτικισμό, μια σχετική "παγωμάρα" αλλά και αυτοσυγκράτηση υποδέχτηκαν στη Ν.Δ. το εκλογικό αποτέλεσμα. Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης δεν περίμενε μάλιστα καν την πρώτη ασφαλή εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών και πριν το ρολόι δείξει 9 το βράδυ έσπευσε να δώσει συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα. Και τον κάλεσε ταυτόχρονα να μην καθυστερήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης.

«Ολοκληρώθηκε μια εκλογική μάχη, την οποία δώσαμε με σοβαρότητα, αξιοπρέπεια και πολιτισμένα», σχολίασε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης. Το εκλογικό αποτέλεσμα διαμορφώνεται ολοκληρωμένα με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα. «Τον συγχαίρω και τον καλώ να έρθει στη Βουλή με την κυβέρνησή του», δήλωσε δείχνοντας ότι δεν επιθυμεί να εξεταστεί συμμετοχή στην κυβέρνηση.

Η Ντόρα Μπακογιάννη ευχήθηκε καλή επιτυχία στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας πως ο ελληνικός λαός κατέταξε τη Ν.Δ. στο ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σε ερώτηση για το αν τίθεται θέμα ηγεσίας, η κυρία Μπακογιάννη απάντησε: «Απολύτως όχι!».

Σε ανάλογο μήκος κύματος εμφανίστηκαν και τα περισσότερα γαλάζια πρωτοκλασάτα στελέχη, δείχνοντας πως η επόμενη ημέρα των εκλογών δε θα συνοδευτεί από άμεσες τουλάχιστον εξελίξεις...

Το κεντρικό σύνθημα στη Ν.Δ. είναι «χάσαμε αλλά μείναμε όρθιοι» και η πρόθεση σε αυτή τουλάχιστον τη χρονική στιγμή είναι να μην οδηγηθεί το κόμμα σε συνθήκες εσωστρέφειας μετά την εκλογική ήττα.  

Γεννηματά

Χαμογελαστή και ευδιάθετη η Φώφη Γεννηματά, η οποία τηλεφώνησε νωρίς το βράδυ για τα συγχαρητήρια στον Αλέξη Τσίπρα, έκανε λόγο για επιτυχία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ. «Οι Κασσάνδρες που προέβλεπαν εξαΰλωση του ΠΑΣΟΚ διαψεύστηκαν», δήλωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά.

Θεοδωράκης

Αρνητικό χαρακτήρισε το αποτέλεσμα για το κόμμα του ο επικεφαλής του Ποταμιού κ. Σταύρος Θεοδωράκης, εκφράζοντας την ανησυχία του γενικότερα για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Το Ποτάμι είναι πολύ μακριά από τους στόχους του και αυτό μας δημιουργεί τους αναγκαίους προβληματισμούς για τα λάθη», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ευθύνη βαραίνει κυρίως τον επικεφαλής», σημείωσε.

Κουτσούμπας

«Το ΚΚΕ θα βρίσκεται κάθε μέρα επικεφαλής στον αγώνα για ένα καλύτερο αύριο για τα λαϊκά στρώματα της πατρίδας μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, επισημαίνοντας πως η νέα κυβέρνηση θα έχει στο πρόγραμμά της την υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.

Λεβέντης

«Νίκη των νέων αυτής της χώρας», χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλης Λεβέντης την είσοδο του κόμματός του στη Βουλή.

Λαφαζάνης

«Η ΛΑΕ μπορεί να έχασε μια μάχη, αλλά δεν έχει χάσει τον πόλεμο», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης για το εκλογικό αποτέλεσμα. «Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχίσουμε με μεγαλύτερη αποφασιστικότατα και τόλμη», κατέληξε.

Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια