Ειδήσεις

Τα άμεσα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα, κυβέρνηση... εδώ και τώρα

Ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και όπως είναι επόμενο συγκεντρώνει το ενδιαφέρον και των δημοσιογράφων, που τον "πολιόρκησαν" στο γραφείο του αργά το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να αποσπάσουν... ειδήσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν τους απέφυγε και είχε μια φιλική κουβέντα μαζί τους, αποφεύγοντας ωστόσο να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά του.

Δεν είπε τι θα πράξει με το Υπουργικό Συμβούλιο, παρά τις φορτικές ερωτήσεις, αρκούμενος να πει ότι θα συζητήσει το πρωί της Δευτέρας με στενούς του συνεργάτες.

«Μη με ρωτάτε, δεν πρόκειται να βγάλω ειδήσεις», είπε όταν κάποιοι επέμειναν.

Επιβεβαίωσε ότι θα ορκιστεί το απόγευμα ή το βράδυ της Δευτέρας και ότι μέχρι την Τρίτη το βράδυ το αργότερο θα έχει ορκιστεί η νέα κυβέρνηση, καθώς και ότι ο ίδιος θα μετάσχει στη διάσκεψη κορυφής της Ε.Ε. για το μεταναστευτικό την Τετάρτη.

«Διαψεύστηκαν όλες οι Κασσάνδρες», είπε. «Πρόκειται για μια τεράστια επιβεβαίωση και επιτυχία».

«Περίμενα ένα 3% διαφορά. Έλεγα σε φίλους μου ότι αν πάρουμε 34% θα είναι θρίαμβος. Πήραμε 35%».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πια μια αριστερή ευρωπαϊκή δύναμη, αναγνωρισμένη και σε συμμαχία με τη σοσιαλδημοκρατία».

«Με τους ΑΝ.ΕΛ. αποκτήσαμε πια συντροφικές σχέσεις».

«Υπάρχει μόνο μια συμφωνία, όχι πια μνημόνιο-αντιμνημόνιο».

«Η πρώτη και σημαντικότερη μάχη που θα δώσω θα είναι για το θέμα του χρέους».

«Θα ζητήσω στήριξη και από τα υπόλοιπα κόμματα».

«Στις σκέψεις μου είναι να συσταθεί ένα εθνικό συμβούλιο για ευρωπαϊκά θέματα, στο οποίο θα μετέχουν και εκπρόσωποι των κομμάτων».

Σκέφτεται να πάει σε συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αρχές του χρόνου, μέχρι την άνοιξη.

«Μου έστειλαν συγχαρητήριο μήνυμα στο κινητό ο Κώστας Καραμανλής και ο Σταύρος Θεοδωράκης».

«Μεταξύ άλλων, μίλησα με τον πρόεδρο της Ν.Δ. Ευ. Μεϊμαράκη, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάση Θεοχαρόπουλο αλλά και τον πρώην πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ. Φώτη Κουβέλη, ο οποίος είχε ταχθεί προεκλογικά υπέρ της στήριξης του ΣΥΡΙΖΑ».

Εκτιμήσεις συνεργατών

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν εκτιμήσεις συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα για το διαμορφούμενο πολιτικό σκηνικό:

Το 155 μπορεί να «αβγατίσει» - Η Φώφη Γεννηματά διεμήνυσε κατά πληροφορίες ότι δεν είναι ώριμες οι συνθήκες αυτή τη στιγμή για συμμαχία, ωστόσο ο Θαν. Θεοχαρόπουλος φέρεται να έχει διαφορετική στάση.

Στο περιβάλλον Τσίπρα διατυπώνονται εκτιμήσεις, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, για αναδιατάξεις ή ακόμη και διασπάσεις στο χώρο της αντιπολίτευσης.

«Πρέπει να δούμε τι θα γίνει και στη Ν.Δ., αν θα μείνει ο Μεϊμαράκης ή όχι, παρότι πήρε καλύτερα ποσοστά από εκείνα του Σαμαρά», έλεγαν συνομιλητές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχόλια