default-image

Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το exit poll

Ελλάδα
Οι πρώτες αντιδράσεις μετά το exit poll

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι πρώτες αντιδράσεις των κομμάτων και των πολιτικών αρχηγών μετά την ανακοίνωση των exit polls ήταν οι ...αναμενόμενες. Εκτός από αυτήν του Πάνου Καμμένου, που ...τα έβαλε με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων!

ΣΥΡΙΖΑ: Θα έχουμε κυβέρνηση

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, δεν είναι σίγουρο το πόσο μεγάλη θα είναι η απόκλιση με τη ΝΔ. Αυτό ήταν το πρώτο σχόλιο της Κουμουνδούρου μετά την ανακοίνωση του exit poll.

«Από τα πρώτα exit polls φαίνεται ότι έχουμε σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ. Με τις αποκλίσεις δεν φαίνεται πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την πρωτιά. Η απόκλιση με τη ΝΔ είναι 2 με 6 μονάδες οπότε το αποτέλεσμα για τη διαφορά δεν είναι ακόμη ασφαλές. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτος, όπως έχουμε πει, σε τρεις ημέρες θα έχουμε κυβέρνηση», ανέφεραν χαρακτηριστικά κύκλοι της Κουμουνδούρου λίγα λεπτά μετά τις 7.

Ηρεμία στη Νέα Δημοκρατία

Με αυτοσυγκράτηση αντιμετώπισαν τα αποτελέσματα των exit polls στη ΝΔ.

Από τη μία τα exit polls δεν αποτελούν ασφαλή βάση για την εξαγωγή συμπερασμάτων, και από την άλλη λόγω του μεγάλου ποσοστού της αποχής, αλλά και της άρνησης πολλών να απαντήσουν στους ερευνητές των εταιρειών, όπως αναφέρει η Καθημερινή.

«Η ΝΔ μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα κατάφερε να κάνει την αναμέτρηση ντέρμπι, διαψεύστηκαν όσοι εκτιμούσαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει έναν εκλογικό περίπατο και όσοι εκτιμούσαν πως θα μας τέλειωναν στις 20 του Σεπτέμβρη», σημείωσαν γαλάζια στελέχη μιλώντας στην εφημερίδα.

«Αποδείχθηκε πως η ΝΔ είναι ο βασικός εγγυητής της ομαλής πορείας της χώρας. Καθ' όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου η ΝΔ έβαλε την ατζέντα της συζήτησης και επέβαλε τη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων. Υπερείχε στην αποτύπωση των επιχειρημάτων, στην οργάνωση, αλλά και στη συνολική εικόνα, αντίθετα ο ΣΥΡΙΖΑ επιδίωξε να λασπώσει, να δηλητηριάσει και να ρίξει το επίπεδο της προεκλογικής συζήτησης», προσέθεταν οι ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μεϊμαράκης αναμένεται να μεταβεί στα γραφεία της Συγγρού λίγο πριν την ανακοίνωση της πρώτης εκτίμησης από το υπουργείο Εσωτερικών.

ΠΑΣΟΚ: Μόνο με... ΝΔ;

Το μήνυμα της κάλπης - όπως προέκυψε τουλάχιστον μέχρι στιγμής από τα exit polls - ερμηνεύουν στο ΠΑΣΟΚ ως δείγμα ότι πρέπει να υπάρξουν συναινέσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.

«Ο λαός έστειλε σήμα ότι δεν μπορούν να είναι εκτός κάδρου ευθυνών ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ» είναι το πρώτο σχόλιο της Χ. Τρικούπη για τα αποτελέσματα των exit polls.

Επιπλέον, εξέφραζαν την ικανοποίησή τους για το διαφαινόμενη αύξηση του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ. Ως προς την συμμετοχή τους ή όχι σε μια πιθανή συγκυβέρνηση, οι απόψεις διίστανται: Κάποιοι συνεργάτες της Φώφης Γεννηματά υποστηρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει μόνο κοινοβουλευτικά την κυβέρνηση, ενώ άλλοι δεν αποκλείουν και την κυβερνητική εκπροσώπηση του κινήματος. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στελέχη της Χ. Τρικούπη, διαμηνύουν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να μετάσχει σε μια κυβέρνηση αν δεν υπάρξει συμμεχοχή και της Νέας Δημοκρατίας

Καμμένος κατά... δημοσκόπων

Με έντονο τρόπο αντέδρασε ο πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Πάνος Καμμένος στα exit polls, στοχεύοντας -με βαρείς χαρακτηρισμούς- το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Π. Καμμένος αναφέρεται στο ποσοστό 1,7% που έδινε το Παν. Μακεδονίας τις προηγούμενες ημέρες και τώρα, με το exit poll που έβγαλε, δίνει στους ΑΝΕΛ 2,5%-4,5%.

«Αφού οι "δημοσκόποι" μάς πολέμησαν πρόστυχα όλο τον μήνα, πάνε σιγά σιγά να διορθώσουν. ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ΤΟΥ ΠΑΝ.ΜΑΚΕΔ. Το 1.7% ΠΟΣΑ ΠΗΡΑΤΕ» αναφέρει χαρακτηριστικά ο Π. Καμμένος.

Ποτάμι: Κυβέρνηση συνεργασίας όλων των ευρωπαϊκών κομμάτων

Σε στάση αναμονής και χωρίς επίσημη αντίδραση και το Ποτάμι, περιμένοντας, όπως επισημαίνουν τα στελέχη του, τα επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών οπότε και θα υπάρχει ασφαλής εικόνα.

Διευκρινίζουν πάντως ότι το Ποτάμι, επιμένει στη πάγια θέση του «για ανάγκη συνεργασίας την επόμενη μέρα όλων των κομμάτων που στήριξαν την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, αυτό σημαίνει και τη ΝΔ» και προσθέτουν ότι, αυτό άλλωστε δείχνει και η μεγάλη αποχή.

Τα ίδια στελέχη και στο ερώτημα για το τι είδους κυβέρνηση πιστεύουν ότι θα πρέπει να συγκροτηθεί, παρέπεμψαν στα δύο μεγάλα κόμματα του 30% τονίζοντας ότι αυτά θα πρέπει να απαντήσουν.

«Εμείς δεν θα γίνουμε δεκανίκι του ΣΥΡΙΖΑ. Η στάση μας θα εξαρτηθεί από τις θέσεις τις οποίες θα πάρει το κόμμα που θα κληθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Θα δούμε, θα κρίνουμε και αν χρειαστεί θα δώσουμε ψήφο ανοχής», ανέφεραν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News