Ειδήσεις

Βαριεστημένα στις κάλπες οι Ιεραπετρίτες εκλογείς

Σε κλίμα ηρεμίας άνοιξαν και έκλεισαν οι κάλπες στην Ιεράπετρα, χωρίς εντάσεις, φανατισμό, αντεγκλήσεις και παρατράγουδα. Οι ψηφοφόροι προσήλθαν "ανόρεκτα" και χωρίς μεγάλη διάθεση για πολλές κουβέντες άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, αλλά εκείνοι που δεν προσήλθαν και δημιούργησαν πολύ μεγάλο πρόβλημα στους δικαστικούς αντιπροσώπους, ήταν εκείνοι και εκείνες που είχαν κληθεί να μετέχουν στις εφορευτικές επιτροπές.

Οι δικαστικοί αναγκάστηκαν να καλύψουν τα κενά με τους πρώτους ψηφοφόρους η με τους λιγοστούς αντιπροσώπους των κομμάτων που είχαν πιάσει τα πόστα από νωρίς έξω και μέσα στα εκλογικά τμήματα.

Οι εκλογείς ξεκίνησαν δειλά-δειλά να προσέρχονται στα εκλογικά τμήματα της πόλης και των δημοτικών κοινοτήτων από τις 7 το πρωί. Η προσέλευση ήταν πολύ υποτονική στην αρχή για να βελτιωθεί μετά τις 10 το πρωί. Μετά τις 5 το απόγευμα, παρουσιάστηκε αυξημένη ροή ψηφοφόρων από εκείνους που επέλεξαν με ερέθισμα τον καλό καιρό, το μπάνιο στις καθαρές παραλίες της Ιεράπετρας.

Σε πολλά εκλογικά τμήματα υπήρχε μόνο ο δικαστικός αντιπρόσωπος και ένα μέλος της εφορευτικής επιτροπής.

Σε ελάχιστα τμήματα υπήρχαν εκπρόσωποι των κομμάτων, στοιχείο που δείχνει την αδυναμία των κομματικών επιτελείων, να πείσουν εκείνους που κάποτε με τη συμμετοχή τους στις εκλογές ως αντιπρόσωποι, ή μεταφορείς ανήμπορων ψηφοφόρων, έδιναν τα διαπιστευτήρια τους για το μελλοντικό βόλεμα των ημετέρων.

Αυτές οι εκλογές, καταγράφονται στην πολιτική ιστορία του τόπου ως οι πιο "βουβές", οι πιο περίεργες και οι πιο κρίσιμες για το μέλλον της χώρας μας. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που σχολίαζαν το κλίμα αυτών των εκλογών ως πραγματικά Ευρωπαϊκό, όπου κυριάρχησε ο πολιτικός πολιτισμός.

Η Ιεράπετρα από την αρχή της προεκλογικής περιόδου παρέμεινε καθαρή, χωρίς ιδιαίτερη αφισορύπανση, αλλά και χωρίς ηχορύπανση, αφού σχεδόν κανένα κόμμα δεν έστησε μεγαφωνικές εγκαταστάσεις σε πλατείες, δεδομένου ότι όλοι απέφυγαν τις ανοικτές συγκεντρώσεις.

Η συμμετοχή των ψηφοφόρων της Ιεράπετρας στην εκλογική διαδικασία κρίθηκε υποτονική πρίν κλείσει η κάλπη από τους εκπροσώπους των μεγαλύτερων κομμάτων. Η αποχή σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις κυμαίνεται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια