default-image

"Προσφυγικός πόλεμος" Ουγγαρίας-Κροατίας - Οργή Αυστρίας

Κόσμος
"Προσφυγικός πόλεμος" Ουγγαρίας-Κροατίας - Οργή Αυστρίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καθώς οι ομάδες προσφύγων που έχουν ουσιαστικά αποκλειστεί στην κεντρική Ευρώπη γίνονται "μπαλάκι" μεταξύ Ουγγαρίας, Κροατίας και Σλοβενίας, Βουδαπέστη και Ζάγκρεμπ εξαπολύουν κατηγορίες η μία απέναντι στην άλλη για τη «διαχείριση» του ζητήματος, ενώ την ίδια ώρα η Αυστρία εκφράζει έντονη δυσφορία για τις τρεις χώρες και αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επαναπροθήσεων. Σε ελέγχους προχωρά και η Φιλανδία.

Η Κροατία, που είχε γίνει γρήγορα τα λίγα τελευταία 24ωρα η νέα χώρα στην οποία αναγκάστηκε να στραφεί το ρεύμα που κινείται στο λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, έχει στείλει λεωφορεία με χιλιάδες πρόσφυγες στην Ουγγαρία, μεταδίδει το in.gr.

Η ανταλλαγή "πυρών" μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βουδαπέστης, ασυνήθιστη για ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενδεικτική του κινδύνου ευρωπαϊκού ρήγματος στο οποίο έχει εξελιχθεί η προσφυγική κρίση, κορυφώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου.

Γερμανία

Η ουγγρική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σίγιαρτο, κατηγόρησε την Κροατία πως «είπε ψέματα κατά πρόσωπο στην Ουγγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» όταν υποστήριξε πως είχε διασφαλίσει διμερή συμφωνία για τη μεταφορά στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Η Βουδαπέστη κατηγόρησε επίσης το Ζάγκρεμπ ότι «παραβίασε την ουγγρική εθνική κυριαρχία» με την κίνησή της να στείλει λεωφορεία υπό τη συνοδεία αστυνομίας. «Αντί να μεριμνά έντιμα για τους μετανάστες, η Κροατία τούς στέλνει απευθείας στην Ουγγαρία» είπε ο Ούγγρος ΥΠ.ΕΞ., ρωτώντας χαρακτηριστικά «τι είδους αλληλεγγύη είναι αυτή».

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς υποστήριξε πως η Κροατία «έχει απογοητεύσει την Ουγγαρία και την Ε.Ε. και έχει εγκαταλείψει όλες τις νομικές της δεσμεύσεις».

Κροατία

Από την πλευρά της Κροατίας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε πως το Ζάγκρεμπ, «σε αντίθεση με την Ουγγαρία, δε θα καταφύγει σε ωμή βία για να κρατήσει εκτός τους πρόσφυγες». «Αναγκάσαμε την Ουγγαρία να τους δεχτεί, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», είπε.

Σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, είχαν φτάσει μέχρι νωρίς το απόγευμα 8.000 πρόσφυγες στην Ουγγαρία «και ο ρυθμός δεν αναμένεται να μειωθεί».

Παράλληλα, από την ίδια τη Σλοβενία, όπου έχουν καταγραφεί 1.500 αιτούντες άσυλο, αρκετοί συνεχίζουν την πορεία για την Αυστρία. Το Σάββατο έφτασαν διάφορες ομάδες -που κινούνται ξεχωριστά και αριθμούν συνήθως αρκετές δεκάδες- μέσω διάφορων σημείων της μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η μεγαλύτερη ήταν ομάδα περίπου 150 ατόμων που έφτασε στο Σπίλφεντ το απόγευμα του Σαββάτου, και τους υποδέχτηκε κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού στην αυστριακή πλευρά. Αναφορές θέλουν επίσης ομάδα περίπου 350 ατόμων από την περιοχή του σλοβακικού Γκόρνια Ράντγκονα, στην ανατολική άκρη των σλοβενοαυστριακών συνόρων, να ξεκίνησαν με τα πόδια για την αυστριακή πλευρά.

Η Αυστρία δεν έκρυψε τη δυσφορία της για την κατάσταση, και η Βιέννη ήγειρε ανοικτά το ενδεχόμενο ακόμη και επαναπροωθήσεων.

Η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιτερ υπογράμμισε πως «είναι ακατανόητο γιατί δε γίνονται αιτήσεις ασύλου» στην Κροατία και τη Σλοβενία. Ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να «εφαρμόσει πιθανώς τους κανονισμούς του Δουβλίνου έναντι των δύο χωρών».

Και οι δύο χώρες είναι ασφαλείς για την υποδοχή προσφύγων, είπε, και «δεν πρόκειται πλέον για αναζήτηση προστασίας, αλλά βελτιστοποίηση της διαδικασίας ασύλου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News