default-image

Νέα τραγωδία με νεκρή 5χρονη και αγνοούμενους πρόσφυγες

Ελλάδα
Νέα τραγωδία με νεκρή 5χρονη και αγνοούμενους πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραγωδία δίχως τέλος στο Αιγαίο που μεταβάλλεται σε υγρό τάφο για τους μετανάστες... Νέο ναυάγιο με πρόσφυγες σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Μυτιλήνης, με τραγικό απολογισμό ένα νεκρό πεντάχρονο κοριτσάκι, που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου και κατέληξε.

Από τους 26 επιβαίνοντες ιρανικής και συριακής καταγωγής, οι 13 έχουν διασωθεί, ενώ οι έρευνες για τον εντοπισμό των 10-12 αγνοουμένων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από πλωτά του Λιμενικού, ελικόπτερο super puma και σκάφος της Frontex. Μεταξύ των αγνοουμένων βρίσκονται, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το protothema.gr, ένα βρέφος και δύο γυναίκες.

Εντεκα από τους μετανάστες, μεταξύ των οποίων και ένας που παρουσίασε συμπτώματα υποθερμίας και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Μυτιλήνης, περισυνελέγησαν από πλωτό του Λιμενικού, ενώ σε έρευνα που διεξήγαγε από ξηράς περιπολικό όχημα της οικείας λιμενικής Αρχής εντοπίστηκαν στην περιοχή Πεταλίδι Θέρμης δύο ακόμη μετανάστες οι οποίοι είχαν βγει μόνοι τους στην ακτή.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των διασωθέντων αγνοούνται ακόμα περίπου 10-12 άτομα για τους οποίους η έρευνα συνεχίζεται χωρίς αποτέλεσμα, μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με μαρτυρίες τις οποίες μετέδωσε το era-aegean.gr, όλα ξεκίνησαν όταν τελείωσαν τα καύσιμα και οι επιβαίνοντας προσπάθησαν να βρουν ντεπόζιτο με πετρέλαιο σε κάποιο σημείο στο εσωτερικό του σκάφους. Τότε το σκάφος άρχισε να βάζει νερά και μετά από λίγο αναποδογύρισε με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν στη μικρή καμπίνα δύο γυναίκες και ένα μικρό παιδί.

«Ξαφνικά η μηχανή σταμάτησε και είδαμε πως έχει τελειώσει το καύσιμο. Προσπαθήσαμε να βρούμε ένα ντεπόζιτο που υπήρχε κρυμμένο στο σκάφος. Έμπαιναν πολλά νερά και προσπαθούσαμε να τα βγάλουμε αλλά δεν μπορέσαμε. Όταν βρήκαμε το δοχείο ήταν αργά και είχαμε βάλει τόσα νερά που το σκάφος αναποδογύρισε» είπε στην ΕΡΑ Αιγαίου ένας από τους διασωθέντες, ο Ali Younis.

«Μια γιατρός από τη Συρία ήταν μέσα στη μικρή καμπίνα με τη μητέρα της και το παιδί της που ήταν βρέφος. Τους είπαμε να βγουν αλλά δεν το έκαναν γιατί φοβόντουσαν. Έμειναν μέσα εγκλωβισμένες μόλις αναποδογύρισε η βάρκα. Βρεθήκαμε όλοι στο νερό χωρίς τηλέφωνα και με όλα μας τα πράγματα να έχουν χαθεί. Δύο από εμάς προσπάθησαν να κολυμπήσουν για να φέρουν βοήθεια. Τελικά βρήκαν έναν από αυτούς και μετά ήρθε το σκάφος του Λιμενικού και μας έσωσε. Μείναμε έξι ώρες μέσα στο νερό και ευχαριστούμε τους ανθρώπους που μας έσωσαν. Πληρώσαμε 2.800 δολάρια ο καθένας για μας δώσουν ένα πιο ασφαλές σκάφος και όχι μια φουσκωτή βάρκα. Μας οδήγησαν όμως στο θάνατο με ένα σκάφος που δεν είχε ούτε καύσιμο και βούλιαξε αμέσως».

Στην περιοχή έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι.

200 μετανάστες νοτιοδυτικά της Πύλου

Στο μεταξύ, νοτιοδυτικά της Πύλου εντοπίστηκε βάρκα με περίπου 200 μετανάστες. Ένας εκ των επιβαινόντων αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, και για το σκοπό αυτό ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού παρέλαβε τον ασθενή και τον μετέφερε στο νοσοκομείο της Καλαμάτας. Ωστόσο, άγνωστο παραμένει πού θα μεταφερθούν οι υπόλοιποι μετανάστες που διεσώθησαν σήμερα σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου από σκάφος της Frontex. Δεν αποκλείεται να μεταφερθούν σε κάποιο λιμάνι της Ιταλίας.

Το Λιμενικό καταδίωξε δουλεμπορικό στα νότια της Κρήτης

Τις πρωινές ώρες του Σαββάτου στήθηκε από το Λιμενικό επιχείρηση καταδίωξης ενός δουλεμπορικού που προσπάθησε να προσεγγίσει τα νότια παράλια της Κρήτης.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News