Ειδήσεις

Εκδήλωση ΣΥΡΙΖΑ στο Γάζι με ομιλητή τον Ν. Ηγουμενίδη

Με μεγάλη συμμετοχή κόσμου και παλμό πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου η εκδήλωση που διοργάνωσαν οι φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαλεβίζι, με ομιλητή τον υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Ηρακλείου Νίκο Ηγουμενίδη.

Στο κατάμεστο θέατρο του Δήμου Μαλεβιζίου, οι παρευρισκόμενοι με το σύνθημα «Με συμμετοχή και αγώνα ξεμπερδεύουμε με το χθες- Κερδίζουμε το αύριο» έδωσαν το δικό τους στίγμα για τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, αλλά και για την επόμενη μέρα.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Κώστας Καμπιτάκης εκ μέρους των φίλων του Νίκου Ηγουμενίδη που στηρίζουν το ΣΥΡΙΖΑ και στη συνέχεια προλόγισε τον κεντρικό ομιλητή ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.  

Ο υποψήφιος βουλευτής Νίκος Ηγουμενίδης αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση στον τομέα της Υγείας. Ειδικότερα, υπογράμμισε ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας αποτελεί για το ΣΥΡΙΖΑ θεμέλιο του δημόσιου συστήματος υγείας, μέρος της οποίας είναι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα και η Δημόσια Υγεία στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, που σήμερα υπολειτουργεί ή λείπει από το ΕΣΥ.

«Προωθούμε ένα νέο μοντέλο στηριγμένο στον Οικογενειακό Γιατρό, την Ομάδα Υγείας, τις Τοπικές Μονάδες Υγείας της Γειτονιάς και τα Κέντρα Αναφοράς των Μονάδων αυτών, με στόχο την ενιαία, δημόσια, ολοκληρωμένη και υποκείμενη σε κοινωνικό έλεγχο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όλου του πληθυσμού», είπε ο κ. Ηγουμενίδης, ενώ πρόσθεσε ότι η αρχή γίνεται με τις Μονάδες Υγείας Γειτονιάς ή Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.). Σε αυτές τις Μονάδες του νομού Ηρακλείου, όπως εξήγησε, θα ενσωματωθούν και οι ήδη υπάρχουσες δομές υγείας και κοινωνικής φροντίδας (ΚΕΚΟΙΦΑΠΗ, ΚΗΦΗ, Προγράμματα Βοήθειας στο σπίτι, Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας κλπ) των Δήμων Ηρακλείου και Μαλεβιζίου.

Οι Μονάδες αυτές, σύμφωνα με τον κ. Ηγουμενίδη, θα στηρίζονται στο θεσμό του Οικογενειακού γιατρού και της Ομάδας Υγείας, και θα παρέχουν υπηρεσίες:

? Πρωτογενούς και δευτερογενούς πρόληψης (εμβολιασμούς, αγωγή υγείας για τους σημαντικότερους παράγοντες κινδύνου, προσυμπτωματικό έλεγχο για τα μείζονα προβλήματα δημόσιας υγείας - καρκίνο, καρδιαγγειακά, αναπνευστικά, σακχαρώδη διαβήτη, οστεοπόρωση, κατάθλιψη και άλλα),

? Ιατρονοσηλευτικής περίθαλψης χρόνιων νοσημάτων (προγράμματα παρακολούθησης χρονίως πασχόντων - τριτογενή, δηλαδή, πρόληψη) και έκτακτων περιστατικών,

? Φυσικής και κοινωνικής αποκατάστασης και

? Φροντίδας στο σπίτι, μειώνοντας έτσι τη νοσοκομειακή επιβάρυνση και τη νοσοκομειακή νοσηλεία.

Ειδικά για το Δήμο Μαλεβιζίου, είπε ότι τα 5 Ιατρεία Γειτονιάς προβλέπεται να λειτουργήσουν στο Γάζι, στον Κρουσώνα (2), στην Τύλισο και στην Αχλάδα-Ροδιά. «Σε κάθε Ιατρείο προβλέπονται 2 γενικοί ιατροί, 2 νοσηλεύτριες, και 1 διοικητικός υπάλληλος. Στη μονάδα αναφοράς προβλέπονται ιατροί ειδικοτήτων (παθολόγος, καρδιολόγος, πνευμονολόγος, παιδίατρος, ψυχίατρος, εργαστηριακοί) καθώς και ειδικευμένου παραϊατρικού προσωπικού (μαίες, ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, φυσιοθεραπευτές).

Αντιλαμβάνεστε γιατί προβλέπεται η ένταξη στο σύστημα των εργαζόμενων στις δομές κοινωνικής πολιτικής του Δήμου. Επειδή δεν υπάρχει καταγραφή των περιστατικών και κατ' επέκταση των αναγκών που υπάρχουν, καταρχήν η κάλυψη με ειδικότητες θα γίνει από τους γιατρούς που εργάζονται στην Μονάδα του Εσταυρωμένου», σημείωσε ο κ. Ηγουμενίδης, ενώ τόνισε ότι η μονάδα αναφοράς θα έχει 12ωρη ή 16ωρη λειτουργία.

Σχόλια