Ειδήσεις

Παυλόπουλος: "Η ΕΕ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων"

«Μονάδα μέτρησης της ΕΕ είναι ο άνθρωπος, και όχι το νόμισμα. Το νόμισμα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο», επισήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο Κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης με θέμα αποκλειστικά το Μεταναστευτικό, σύμφωνα με το in.gr, τόνισε ότι η Σύνοδος ξαναφέρνει στην επιφάνεια ποιοι είναι οι πραγματικοί πυλώνες της ΕΕ: «Είναι γνωστό ότι το αέτωμα της ΕΕ στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην αρχαία Ελλάδα, με το πνεύμα και την ελευθερία, στη Ρώμη που αποτελεί τη βάση του κρατικού οικοδομήματος και στο χριστιανισμό που είναι η βάση της αλληλεγγύης» είπε.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι με την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής η Ευρώπη «αποδεικνύει ότι θέλει να υπερκεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών, γιατί ξέρει να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, έστω και με κάποια καθυστέρηση».

Ο Πρόεδρος εξήρε την συμβολή του κ. Αβραμόπουλου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Ορθώς το είχατε διαβλέψει από νωρίς ότι θα ήταν δύσκολο οι υπουργοί Εσωτερικών να καταλήξουν σε συμπεράσματα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι, λοιπόν, η συμβολή σας σημαντική, κατά το ότι συγκαλείται αυτή η Σύνοδος Κορυφής και με αυτό το αντικείμενο ως αποκλειστικό θέμα, για την διαμόρφωση μιας πραγματικής μεταναστευτικής- προσφυγικής πολιτικής, ενόψει της ιδιομορφίας που έχει σήμερα το προσφυγικό λόγω του πολέμου στη Συρία».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με το in.gr, ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα», τόνισε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για την Ελλάδα, και την επόμενη βδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση των 33 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η χώρα μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση ορισμένων χωρών, αλλα και την ελπίδα ότι «τα πράγματα θα αλλάξουν, θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα, θα σκέπτονται όλοι και θα ενεργούν ευρωπαϊκά».

Ο κ. Αβραμόπουλος, που έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, εξέφρασε την ελπίδα πως το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα «το πάρουν όλα τα κράτη-μέλη, γιατί είναι η ώρα της δικής τους ευθύνης».

«Αν από εκεί και πέρα δεν πάει κάτι καλά, δεν θα ευθύνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα ευθύνονται τα ίδια κράτη-μέλη. Έχουν τεράστια ευθύνη» υπογράμμισε ο ευρωπαίος επίτροπος.

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Μεϊμαράκη

Νωρίτερα ο κ. Αβραμόπουλος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Στη συνάντηση ο κ. Μεϊμαράκης χαρακτήρισε τον κ. Αβραμόπουλο «ελληνικό κεφάλαιο για την Ευρώπη» και τόνισε: «Η όποια κυβέρνηση βγει τη Δευτέρα να συνεργαστεί μαζί σου».

Από την πλευρά του ο κ. Αβραμόπουλος ευχήθηκε «να επικρατήσει η σύνεση και η εθνική συνεννόηση σε μια κρίσιμη για τη χώρα προεκλογική περίοδο».

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Μολυβιάτη

Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών θα συνεχίσει να υπάρχει όσο η αστάθεια επικρατεί και η ευρύτερη γειτονιά μας είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, δήλωσε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

«Οι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, να ξεφύγουν από τους διωγμούς» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της, και η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γιατί αυτές οι αξίες από εδώ ξεκίνησαν και εδώ πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορέσουμε ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα να ξαναβρούμε το βηματισμό μας, την οργάνωσή μας και την αποτελεσματικότητά μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει βρει ξανά το ρυθμό της, οργανώνεται καλύτερα, σε αυτό το θέμα, γιατί, όπως είπε, στην αρχή τα πράγματα δεν ήσαν έτσι και όλον αυτόν τον καιρό πραγματικά όλοι συνέβαλαν στο να αρχίσει πλέον να λειτουργεί και το σύστημα υποδοχής. Βέβαια δεν παύει από το να είναι υπό μεγάλη πίεση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης ευχαρίστησε τον επίτροπο για την ενημέρωση που του έκανε και εξέφρασε την εκτίμησή του στο έργο που κάνει, έργο σημαντικό όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδα, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

Σχόλια