Ειδήσεις

Απαντήσεις Συντυχάκη σε ερωτήματα της "Εφημερίδας Συντακτών"

Η παιδεία, λόγω της αυτονόητης αξίας της ως δημόσιου αγαθού, πάντα προτάσσεται ως στρατηγική προτεραιότητα των κομμάτων, είτε βρίσκονται στην κυβέρνηση είτε στην αντιπολίτευση. Ποτέ δε σταμάτησε όμως να αποτελεί πεδίο σκληρών πολιτικών μαχών.

Τα τελευταία χρόνια, τρομακτικά για όλο το φάσμα της εκπαίδευσης, ο πόλεμος έχει κορυφωθεί, ειδικά γύρω από "κάστρα", όπως η μεταρρύθμιση, η αξιολόγηση, η αναδιάρθρωση, η διασύνδεση με την ανάπτυξη κ.ά.

Όλα αυτά σε τοπίο ήδη ερειπωμένο από τη δραματική μείωση της χρηματοδότησης, την εξαφάνιση πόρων, τη συρρίκνωση, την υποστελέχωση, την απαξίωση. Απευθυνόμενοι στα κόμματα με κοινοβουλευτική εκπροσώπηση, ζητήσαμε απαντήσεις για θέματα που, λόγω των πρόσφατων παρεμβάσεων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ, αξιολόγηση, Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία, ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση.

1. Για τη μεταρρυθμιστική απόπειρα στα ΑΕΙ ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε πανταχόθεν. Εκ δεξιών για επιστροφή στο παλιό, εξ αριστερών για ατολμία, καθώς οι προτεινόμενες αλλαγές είχαν όρους και προϋποθέσεις (κατάργηση, αλλά επαναφορά στο μέλλον των Συμβουλίων, επαναφορά του ορισμού του ασύλου, αλλά διατήρηση των περί άρσης του, ποσοστώσεις σε ό,τι αφορά τη φοιτητική συμμετοχή στα συλλογικά όργανα, ποσόστωση με προϋπόθεση την καθολική συμμετοχή στις πρυτανικές κ.ά.). Τελικά, πόσο παλιό ή νέο είναι και ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα;

2. Η αξιολόγηση στην εκπαίδευση αντικαταστάθηκε από την «αποτίμηση εκπαιδευτικού έργου» (με σχετικές ελεγκτικές διαδικασίες καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς), αποσπώντας τη συμφωνία ακόμα και των δανειστών στις πρόσφατες συναντήσεις της Αθήνας. Υπάρχουν διαφορές και ποια η θέση σας;

3. Για τον διαχωρισμό Πρότυπων - Πειραματικών Σχολείων η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε για μάχη κατά της αριστείας. Θεωρείτε ότι δεν υφίσταται καμία διάκριση ανάμεσα σ' αυτούς τους δύο όρους;

4. Ποια ισοδύναμα μέτρα μπορούν να αντικαταστήσουν τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση; Τι θα κάνετε αμέσως μετά τις εκλογές;

Απαντήσεις εκ μέρους του ΚΚΕ από τον Μανώλη Συντυχάκη στα ερωτήματα της εφημερίδας των Συντακτών για θέματα που, λόγω των πρόσφατων παρεμβάσεων, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή: μεταρρύθμιση στα ΑΕΙ, αξιολόγηση, Πρότυπα-Πειραματικά Σχολεία, ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. 16.9.2015

«Δέσμευση των κομμάτων του ευρωμονόδρομου το Πανεπιστήμιο-Α.Ε.»

1. Το Πανεπιστήμιο-Α.Ε. είναι δέσμευση όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου. Στο πλαίσιο της σύνδεσης των ΑΕΙ με τα μονοπώλια δεν μπορεί παρά η διοίκησή τους, συνολικά ο τρόπος λειτουργίας τους, να αντιμετωπίζει τους φοιτητές ως πελάτες και να παίρνουν μέτρα, ακόμα και καταστολής, για να αναπαράγεται η κυρίαρχη ιδεολογία, να διευκολύνεται ο δρόμος της επιχειρηματικής δράσης.

2. Το ΚΚΕ σωστά προειδοποιούσε, όταν έλεγε ότι το ζήτημα με την αξιολόγηση δεν είναι ο τίτλος που θα της δώσεις, αλλά πού εντάσσεται, τι στόχους θέτει και τι κριτήρια «ποιότητας» βάζει. Οταν τα σχολεία κρίνονται με βάση την αρχή της προσέλκυσης χορηγών ή όταν τα ΑΕΙ-ΤΕΙ κρίνονται με βάση την προσέλκυση επιχειρήσεων, τότε αυτή η αξιολόγηση δεν είναι φιλολαϊκή.

Αποδεικνύεται ότι η αξιολόγηση, που είναι κομμάτι των συνολικότερων αντιδραστικών αλλαγών, προωθείται από την Ε.Ε. και ότι για να μπορέσεις να οικοδομήσεις ένα εκπαιδευτικό σύστημα προς όφελος των σύγχρονων μορφωτικών λαϊκών αναγκών πρέπει να συγκρουστείς με την πολιτική της Ε.Ε.

3. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κράτησε τα πρότυπα σχολεία. Πρόκειται για τα σχολεία των λίγων. Παραμένει επίσης η δυνατότητα επιλογής μαθητών με εξετάσεις. Δηλαδή, οι μαθητές προετοιμάζονται για να μπουν στα πρότυπα ανάλογα με την τσέπη των γονιών.

Το ΚΚΕ λέει ναι στα πειραματικά, όχι όμως στα πρότυπα σχολεία. Στα πειραματικά θα πρέπει να καταργηθεί η επιλογή των μαθητών μέσα από εξετάσεις, γιατί διαφορετικά σε αυτά τα σχολεία θα πηγαίνουν μόνο οι «καλοί μαθητές» και έτσι, ουσιαστικά, χάνεται ο όποιος πειραματικός χαρακτήρας, αφού το «δείγμα» των μαθητών δεν είναι πια τυχαίο, αλλά φιλτραρισμένο και μάλιστα ταξικά.

4. Το παραπάνω μέτρο έρχεται να προστεθεί στο ήδη υψηλό κόστος που πληρώνουν οι γονείς για την εκπαίδευση των παιδιών τους, μέσω της αύξησης τους κόστους σε φροντιστήρια, ξένη γλώσσα, κ.λπ., ενώ εντάσσεται στη γενικότερη φοροαφαίμαξη.

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε πως το μέτρο αυτό εντάχθηκε στα πλαίσια του 3ου μνημονίου, το οποίο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ν.Δ., Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ και ΑΝ.ΕΛΛ. Το ΚΚΕ το καταψήφισε. Το μέτρο πρέπει να καταργηθεί και δεν μπαίνουμε σε λογική «ισοδύναμων», που ουσιαστικά οδηγεί σε εκβιασμό για το αν θα υπάρχει ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση ή κάπου αλλού, δηλαδή αν ο λαός θα πληρώνει απ' τη δεξιά ή απ' την αριστερή τσέπη.

Συντάκτης: Άννα Ανδριτσάκη

Το συγκεκριμένο άρθρο-συνέντευξη του Μ. Συντυχάκη, υποψήφιου βουλευτή του ΚΚΕ, δημοσιεύτηκε στην "Εφημερίδα των Συντακτών".

Σχόλια