Ειδήσεις

Τέλη Νοέμβρη "με το ζόρι" η προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης

Για τέλος Νοεμβρίου, στην καλύτερη περίπτωση, οδεύει η διαδικασία προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, και αυτό μετά από επίμονη "διπλωματία" του υπηρεσιακού υπουργού κ. Μελά Δημήτρη στο τελευταίο Συμβούλιο υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες.

Η χώρα μας, δεν είναι σε θέση να αξιοποιήσει την απόφαση της Επιτροπής, που δίνει δικαίωνα πίστωσης μέχρι 70% των ενισχύσεων από τις 16 Οκτωβρίου και ψάχνει τρόπο να πληρώσει, έστω και το 45%, μέχρι τις 27 Νοεμβρίου.

Σε αυτές τις διαπιστώσεις καταλήγει η ΕΑΣ Ιεράπετρας, η οποία παρακολουθεί για λογαριασμό των χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων της περιοχής ευθύνης της, τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχοντας η ίδια ολοκληρώσει στην ώρα της τις διαδικασίες, για τον επανακαθορισμό των νέων δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης 2015-2020.

«Η ανησυχία όσων φοβούνται ότι πάει πίσω η πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης, η πρώτη δόση της οποίας πέρυσι δόθηκε στις 12 Νοεμβρίου, ενισχύεται από το ότι η οριστικοποίηση των δικαιωμάτων θα γίνει καθυστερημένα και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πλέον ελπίζουν οι κοινοτικοί να εμφανιστούν "ευέλικτοι" στους σχετικούς ελέγχους, όπως άλλωστε ζήτησε ο κ. Δημήτρης Μελάς στο πρόσφατο συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας, με το επιχείρημα της πρώτης χρονιάς εφαρμογής της νέας ΚΑΠ, αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας κ. Νίκος Δασκαλάκης.


Πιο μπερδεμένη είναι η κατάσταση με τα βοσκοτόπια και τις ενισχύσεις αυτών, καθώς δεν ολοκληρώθηκαν τα προσωρινά διαχειριστικά σχέδια που είχαν "τρενάρει" για αρκετό χρόνο τις διαδικασίες αντιστοίχησης των εκτάσεων βοσκής με το ΟΣ?Ε.


Η ανακεφαλαιοποίηση


Ακόμα κι αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ ολοκληρώσει τις διαδικασίες, κάτι για το οποίο διαβεβαιώνει η αντιπρόεδρο του, μια σειρά από "τεχνικά" ζητήματα. όπως η χρονοτριβή στη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ενδέχεται να αποτελέσουν τροχοπέδη στη έγκαιρη εξόφληση της προκαταβολής της φετινής ενιαίας ενίσχυσης.

«Κι αυτό γιατί, αν δεν προηγηθεί ανακεφαλαιοποίηση, θεωρείται εξαιρετικά επίφοβο, αν το ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του οποίου πληρώνονται οι αγρότες, καταφέρει εν τέλει να βρει τα απαιτούμενα χρήματα, ύψους περίπου 2 δις ευρώ της ενιαίας ενίσχυσης. Ποσά που καταβάλλονται στους παραγωγούς με ταμειακή διευκόλυνση των τραπεζών, ενώ στη συνέχεια πληρώνονται σε αυτές εντόκως από το δημόσιο, όταν τελικώς εισρεύσει το κοινοτικό χρήμα στα κρατικά ταμεία», τονίζει ο κ. Δασακαλάκης..Τα δικαιώματα


Τίποτα δεν έχει δουλέψει καλά και στη φετινή διαδικασία υποβολής και επεξεργασίας των δηλώσεων ΟΣ?Ε, για να μπορεί η χώρα μας να αντιμετωπίσει από καλύτερη θέση το δεύτερο μεγάλο πρόβλημα που είναι η ρευστότητα για την πληρωμή των κοινοτικών ενισχύσεων.


«Έτσι, ο πρώτος χρόνος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ βρίσκει τις αρμόδιες αρχές και τους εμπλεκόμενους με τα θέματα αυτά φορείς απολύτως απροετοίμαστους να διαχειριστούν την κατάσταση και να βάλουν σε έναν δρόμο τις πληρωμές των αγροτών. Υποτίθεται ότι με βάση τον αρχικό σχεδιασμό, σήμερα θα έπρεπε να έχουν αναρτηθεί οι λίστες με τα προσωρινά δικαιώματα. Αντί αυτού, η ενημέρωση λέει ότι θα είναι όλα καλά αν τα προσωρινά δικαιώματα βγουν το Νοέμβριο. Έτσι όμως δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα εξόφλησης της Β' δόσης των παραγωγών φέτος», καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ιεράπετρας.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια