Ειδήσεις

Bloomberg: Το καλό,το κακό και το άσχημο σενάριο των εκλογών

Η εκλογική αναμέτρηση της 20ης Σεπτεμβρίου βρίσκεται στο επίκεντρο και του διεθνούς Τύπου. Στις μετεκλογικές συνεργασίες και πως θα μπορούσε να επηρεαστεί η εφαρμογή του νέου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας και η ανακεφαλοποίηση των τραπεζών, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg.

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία κινούνται περίπου στο ίδιο ποσοστό, κάτι που συνεπάγεται πως η Ελλάδα κινδυνεύει να εισέλθει σε δύσκολες διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβερνητικού συνασπισμού.

Οι διαδικασίες αυτές εφόσον αποδειχθούν χρονοβόρες θα μπορούσαν να καθυστερήσουν τα μέτρα που απαιτούν οι πιστωτές της χώρας και να επηρεάσουν την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Το καλό σενάριο

Στην συνέχεια το Bloomberg απαριθμεί τα πιθανά σενάρια βάση εκτιμήσεων αναλυτών τους οποίους επικαλείται. Το καλό σενάριο αναφέρεται σε ένα φιλοευρωπαϊκό συνασπισμό με επικεφαλής την Νέα Δημοκρατία ή το ΣΥΡΙΖΑ, στον οποίο θα μετέχουν μετριοπαθή κόμματα.

Το κακό σενάριο

Το κακό σενάριο θα ήταν μία κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά χωρίς τη στήριξη του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση, η εφαρμογή της διάσωσης θα εξαρτιόταν από την υποστήριξη από τους Ανεξάρτητους Έλληνες με πολύ μικρή πλειοψηφία.

Μια επίσης κακή έκβαση θα ήταν ένα εντελώς κατακερματισμένο κοινοβούλιο, με το ΣΥΡΙΖΑ και την Νέα Δημοκρατία να παίρνουν πολύ χαμηλά ποσοστά, που στην περίπτωση αυτή περισσότερα κόμματα θα χρειαστούν για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Η «χειρότερη περίπτωση»

Όπως αναφέρει το Bloomberg, «στη χειρότερη περίπτωση οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου μπορεί να οδηγήσουν σε ένα τόσο κατακερματισμένο κοινοβούλιο, που είτε μπορεί να χρειαστούν τέσσερα κόμματα για να σχηματιστεί ένας βιώσιμος κυβερνητικός συνασπισμός, είτε ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να στραφεί στη Λαϊκή Ενότητα για «σιωπηρή» υποστήριξη».

Σχόλια