Ειδήσεις

"Κλειδί" ο Αντώνης Βγόντζας στο Λασίθι

Καμία σχέση με την "ψυχολογία" που υπήρχε στις προηγούμενες εκλογές δεν έχει σε αυτή την εκλογική μάχη το "ανεβασμένο" κλίμα στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ σε όλη την Κρήτη και ειδικά στο Λασίθι...

Ενόψει της κυριακάτικης κάλπης, ο κρυφός, μεγάλος πόθος της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης λόγω των δύο μονάχα εδρών που έχει ο ανατολικότερος νομός της Κρήτης σιγοψιθυρίζεται στο πράσινο στρατόπεδο, δίχως να διατυπώνεται φωναχτά και ηχηρά... Εντούτοις η εκτίμηση που υπάρχει είναι πως η Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜ.ΑΡ., με επικεφαλής του ψηφοδελτίου ένα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο όπως είναι ο έγκριτος νομικός και παλιός πολιτικός Αντώνης Βγόντζας, και με την έξτρα ώθηση από τη σιωπηρή ενίσχυση από το ΚΙΔΗΣΟ, που δεν κατεβαίνει στις εκλογές, θα καταγράψει άρδην αύξηση δυνάμεων. Η εκτίμηση αυτή φαίνεται πως δεν υπάρχει μονάχα στους ίδιους αλλά και στους αντιπάλους.

"Πράσινη" άνοδος

Αντίθετα με τον Ιανουάριο, όπου το ΠΑΣΟΚ λογιζόταν ως... αμελητέα δύναμη, αυτή τη φορά και στο ΣΥΡΙΖΑ και στη Ν.Δ. περιμένουν "πράσινη" άνοδο και δικές τους ταυτόχρονα απώλειες, τις οποίες θέλουν να περιορίσουν. Αυτός ίσως είναι και ένας λόγος για τις "πυκνές", αντίθετα με άλλες φορές, επισκέψεις και περιοδείες των πολιτικών αρχηγών στο νομό Λασιθίου. Μπορεί ο χρόνος να πίεζε ασφυκτικά, όμως και ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης επέμεινε να περιοδεύσει σε όλο το νομό Λασιθίου. Ομοίως και ο Αλέξης Τσίπρας χθες, έχοντας πολύ πιο σφιχτό πρόγραμμα αφού έφτασε εδώ το απόγευμα και έφυγε κατευθείαν το βράδυ, επέλεξε να βρει χρόνο και να βρεθεί πάση θυσία στον Άγιο Νικόλαο...

Είτε από την πλευρά των άλλων κομμάτων, είτε από την πλευρά της ίδιας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι προφανές πως ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. προσβλέπουν σε θεαματικά - τηρουμένων των αναλογιών - εκλογικά αποτελέσματα στο νομό Λασιθίου, όπως και σε όλη γενικότερα την Κρήτη.

«Επανεκκίνηση»

Η λέξη-κλειδί που ακούγεται στις τάξεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι η λέξη «επανεκκίνηση». Κι αν πανελλαδικά ο διακαής πόθος είναι η τρίτη θέση, με ένα ποσοστό βεβαίως που δεδομένα θα είναι κάτω του 10%, ο αρχικός στόχος για την Κρήτη, το πάλαι ποτέ πράσινο κάστρο, είναι ένα διψήφιο ποσοστό.

Ο νομός Λασιθίου είναι μια εκλογική περιφέρεια στην οποία στο ΠΑΣΟΚ και στη ΔΗΜ.ΑΡ. έχουν "επενδύσει" και τρέφουν μεγάλες προσδοκίες. Γι' αυτό εξάλλου και αποφασίστηκε μια κίνηση εσωτερικής μετακίνησης... Της μετακίνησης του έγκριτου νομικού Αντώνη Βγόντζα από το ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου σ' αυτό του Λασιθίου.

Ενδυνάμωση

Στις προηγούμενες εκλογές, με τον άλλοτε δυνατό "πράσινο παίκτη" Μιχάλη Καρχιμάκη εκτός, το "πράσινο" ψηφοδέλτιο ήταν κατά κοινή ομολογία ιδιαίτερα αποδυναμωμένο. Χρειαζόταν μια ενδυνάμωση. Στο ΠΑΣΟΚ βρήκαν τη λύση στο πρόσωπο του καταξιωμένου νομικού και στενού συνεργάτη του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Ο ίδιος αποδέχτηκε την πρόταση και έτσι ηγείται του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στο νομό Λασιθίου. Στον τόπο του, δηλαδή, αφού ως γνωστόν ο Αντώνης Βγόντζας είναι από το χωριό Καπίστρι της Ιεράπετρας, το σημερινό οικισμό του Σταυρού.

Κάνει τη διαφορά

Η εντοπιότητα και η έντονη ενεργοποίησή του σε πολιτικό και επαγγελματικό επίπεδο στην Κρήτη όλα αυτά τα χρόνια, αν μη τι άλλο, εξηγούν τους λόγους της επιλογής αυτής, που έγινε κεντρικά από το ΠΑΣΟΚ, ο Αντώνης Βγόντζας να μετακινηθεί από το Ηράκλειο στο Λασίθι και να ηγηθεί του ψηφοδελτίου στον ανατολικότερο νομό της Κρήτης.

Συν βεβαίως έναν ακόμα παράγοντα: τη στενή σχέση του με τον Ανδρέα Παπανδρέου - τον οποίο και είχε υπερασπιστεί νομικά στο Ειδικό Δικαστήριο - που μπορεί να κάνει ένα ιδιαίτερο γκελ στους παλιότερους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ. Ψηφοφόρους που είχαν γυρίσει την πλάτη τα τελευταία χρόνια στην "πράσινη" παράταξη, και τους οποίους στο ΠΑΣΟΚ, υπό την ηγεσία πλέον της Φώφης Γεννηματά, θέλουν να επαναφέρουν πίσω, στο πλαίσιο της επανασυγκρότησης του κεντροαριστερού χώρου.

Αν και τακτικός επισκέπτης της περιοχής λόγω του ιδιαίτερου δεσμού που έχει, αλλά και λόγω των επαγγελματικών υποχρεώσεών του, ο Αντώνης Βγόντζας σε αυτήν τη σύντομη προεκλογική περίοδο κατέγραψε έντονη παρουσία σε όλο το νομό Λασιθίου. "Όργωσε" όλες τις περιοχές, δείχνοντας πόσο "ζεστά" έχει πάρει προσωπικά την ιδιαίτερη όσο και δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου, να ανεβάσει, να εκτοξεύσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στον ανατολικότερο νομό της Κρήτης...

Σχόλια