default-image

43χρονος έκρυβε άγαλμα στο στάβλο

Κρήτη
43χρονος έκρυβε άγαλμα στο στάβλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα μπλόκο των ΤΑΕ έφερε στο φως έναν αρχαιολογικό θησαυρό, ενώ έστειλε στα κρατητήρια τον 43χρονο κάτοχό του, ο οποίος σήμερα αναμένεται να απολογηθεί στον ανακριτή Ηρακλείου. Αν και η Εφορία Αρχαιοτήτων Ν. Ηρακλείου δεν είχε μέχρι χθες χρονολογήσει το μαρμάρινο άγαλμα, την πήλινη σφήνα, καθώς και τα μεταλλικά αντικείμενα που βρέθηκαν, ωστόσο εκτιμάται ότι είναι μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας, όπως εξάλλου και οι χώροι γύρω από το χωριό Ασκοί του δήμου Μινώα Πεδιάδος όπου βρέθηκαν, σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο 43χρονος, που ασχολείται με χωματουργικές εργασίες.

Συγκεκριμένα, τα αρχαιολογικά ευρήματα βρίσκονται στα χέρια των ειδικών από προχθές το πρωί, όταν γύρω στις 7:30 σταμάτησαν οι άνδρες του ΤΑΕ Ηρακλείου τον 43χρονο που επέβαινε στο Ι.Χ. φορτηγό του για να τον ελέγξουν. Μάλιστα, ο οδηγός ελάχιστα λεπτά νωρίτερα, με το που αντίκρισε τους αστυνομικούς στον κεντρικό δρόμο του Καστελίου κι έχοντας προορισμό τους Ασκούς, είχε πετάξει μια σακούλα στην άκρη του δρόμου, βάζοντας σε υποψίες τους τελευταίους.

Ο... τρόμος που ένιωσε όταν είδε το αστυνομικό μπλόκο μπροστά του αποτυπώθηκε έντονα στο πρόσωπό του, ενώ η κίνηση που έκανε πετώντας έναν πλαστικό σάκο από το παράθυρο του αυτοκινήτου του στο δρόμο πριν δέσει χειρόφρενο στο αυτοκίνητό του αποτέλεσε και το πράσινο φως για να κάνουν οι αστυνομικοί φύλλο και φτερό το όχημά του. Επίσης, να ψάξουν και να βρουν την πεταμένη σακούλα, που περιείχε διάφορα αρχαία μεταλλικά αντικείμενα, αλλά και να ερευνήσουν το σπίτι, ακόμη και το στάβλο του 43χρονου, όπου βρέθηκε το άγαλμα.

Ειδικότερα, μέσα στον πλαστικό σάκο βρισκόταν ένα μεταλλικό βραχιόλι χειρός, δύο μεταλλικοί αμφορείς, ένα μεταλλικό κεφάλι που απεικονίζει ανθρώπινη μορφή, ένα μεταλλικό ανθρώπινο σώμα και δύο μεταλλικά αντικείμενα, τα οποία κατασχέθηκαν.

Στις έρευνες που ακολούθησαν στο σπίτι του 43χρονου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μια πήλινη σφήνα κι ένα μεταλλικό αντικείμενο τύπου νομίσματος, αλλά και πέντε φωτογραφίες που απεικόνιζαν ένα μαρμάρινο άγαλμα. Οι έρευνες μετά και τις φωτογραφίες του αγάλματος που βρέθηκαν επικεντρώθηκαν σε οίκημα που χρησιμοποιεί ο 43χρονος ως αποθήκη. Εκεί, στο στάβλο, εντοπίστηκε το μαρμάρινο άγαλμα, το οποίο βρίσκονταν σε οριζόντια θέση, καλυμμένο με χώμα.

Όπως φέρεται προανακριτικά να κατέθεσε, ο κάτοχός του το είχε τα τελευταία 3 με 4 χρόνια και το βρήκε κάνοντας χωματουργικές εργασίες σε περιοχή έξω από το χωριό, όπου έχει ελαιώνα. Σύμφωνα με πρώτη εκτίμηση αρμόδιου υπαλλήλου της Εφορίας Αρχαιοτήτων Ν. Ηρακλείου, το εν λόγω άγαλμα εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των Αρχαιοτήτων και της εν γένει πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ωστόσο, μέχρι χθες δεν είχε χρονολογηθεί, όπως και τα υπόλοιπα αντικείμενα που παρελήφθησαν από την αρμόδια Υπηρεσία Αρχαιοτήτων. Αξίζει να τονιστεί πως, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις υπάρχει και άλλο κομμάτι, που αποτελεί συνέχεια του αγάλματος, το οποίο δεν έχει βρεθεί. Η προανάκριση διενεργείται από το Αστυνομικό Τμήμα Καστελίου, ενώ ο συλληφθείς αντιμετωπίζει κατηγορίες για παραβάσεις της Νομοθεσίας περί προστασίας Αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς. Χθες οδηγήθηκε στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ηρακλείου, ο οποίος τον παρέπεμψε ανακριτή. Μάλιστα μετά από προθεσμία που ζήτησε και πήρε θα απολογηθεί σήμερα στις 10 το πρωί.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News