Ειδήσεις

Συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους πρόσφυγες

Στη Λέρο έφτασαν συνολικά 28 μεγάλες κούτες με σεντόνια, κουβέρτες, παπλώματα, υπνόσακους, σκηνές και πετσέτες. Αγοράστηκαν 1548 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού του 1,5 λίτρου, μετά από μία μεγάλη προσπάθεια συλλογής ειδών ανάγκης, που πραγματοποιήθηκε από το Δίκτυο Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ηρακλείου και την Πρωτοβουλία Ηρακλείου για τους πρόσφυγες, τον Αύγουστο.  

Στη Μυτιλήνη (στην "Αγκαλιά") στάλθηκαν 11 μεγάλες κούτες με κλινοσκεπάσματα και 4536 μπουκάλια εμφιαλωμένου νερού του μισού λίτρου και στο Στέκι Μεταναστών Θεσσαλονίκης 4536 μπουκάλια μισόλιτρα επίσης για να διατεθούν στους πρόσφυγες στην Ειδομένη.

«Σε αυτή την τραγική συγκυρία η αλληλεγγύη είναι η επιβεβλημένη από τη συνείδησή μας κοινωνική και πολιτική στάση. Ωστόσο, ό,τι κι αν κάνουμε, όσο κι αν προσφέρουμε, δε θα είναι ποτέ αρκετό, δε θα είναι ποτέ η λύση στο δράμα των προσφύγων, αν δεν κατονομάσουμε την αιτία του κακού και παλέψουμε για την ανατροπή του», αναφέρουν τα μέλη του Δικτύου.

«Η αιτία είναι ο πόλεμος και οι δυτικές χώρες έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον εμφύλιο της Συρίας, όπως και σε όλες τις εμπόλεμες ζώνες στην περιοχή.

Οι Δυτικές χώρες θα πρέπει επιτέλους να πάρουν θέση και να πάψουν να υποκρίνονται τις αλληλέγγυες ανοίγοντας προσωρινά τα εσωτερικά σύνορα της Ε.Ε. μετά από την κατακραυγή των κοινωνιών τους για τα πνιγμένα παιδάκια, ενώ ουσιαστικά εξακολουθούν να παραμένουν οχυρωμένες πίσω από τείχη και φράχτες, πίσω από τις ξενοφοβικές συνθήκες του Δουβλίνου ΙΙ και ΙΙΙ, και από την μικροπολιτικά χρήσιμη -αλλά μακροπρόθεσμα εξαιρετικά επικίνδυνη- άνοδο των φασιστικών ιδεοληψιών», συνεχίζουν.

Και καταλήγουν: «Δεν είναι απάντηση το επιλεκτικό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρώπης - Φρούριο που άλλωστε αποδεικνύεται πόσο προσωρινό ήταν, μετά την αλλαγή της νομοθεσίας στην Ουγγαρία (15/9) στο μεταναστευτικό / προσφυγικό ζήτημα και την άρση των όρων της συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία. Η δική τους πολιτική απάντηση μπορεί και οφείλει να είναι μόνο μία. Να σταματήσει ο πόλεμος. Η δική μας απάντηση είναι επίσης μόνο μία. Η αλληλεγγύη».

Μέχρι την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου και ώρες 19:00-22:00, εκτός Σαββάτου και Κυριακής και εκτός Παρασκευής 18 Σεπτέμβρη, στην πίσω αυλή του Πολύκεντρου Νεολαίας του δήμου Ηρακλείου στην οδό Ανδρόγεω, δίπλα στο Κ.Ε.Π. πίσω από τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου συγκεντρώνονται και πάλι είδη ανάγκης για τους πρόσφυγες σε Ειδομένη, Μυτιλήνη και Κω, αλλά και όπου αλλού χρειαστεί.

Συγκέντρωση των ίδιων ειδών πραγματοποιείται επίσης στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι στη σκάλα αριστερά, δίπλα από τα αμφιθέατρα 2 και 3 (ώρες 13:30-15:30 από Δευτέρα ως Παρασκευή) και στις Αρχάνες στο συνεταιριστικό καφενείο "Πλουμί" (ώρες 12:00-20:00).

«Συγκεντρώνουμε:

• παπούτσια, κάλτσες, καπέλα, αντηλιακά, αδιάβροχα μπουφάν

• υπνόσακους, σκηνές, υποστρώματα, πετσέτες και σεντόνια, κουβέρτες

• είδη προσωπικής υγιεινής (σαμπουάν, σαπούνια, σερβιέτες, ξυραφάκια, χαρτιά υγείας, οδοντόκρεμες, οδοντόβουρτσες)

• βρεφικά είδη: γάλατα σε σκόνη, κρέμες σκόνη ή βαζάκια, πάνες, μωρομάντηλα, κρέμες για συγκάματα

• τρόφιμα έτοιμα όπως: μπισκότα, κράκερς, κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, παξιμάδια, ξηρούς καρπούς, παστέλια, σταφίδες, αποξηραμένα φρούτα, ατομικούς χυμούς και ατομικά γάλατα. Σημείωση: τρόφιμα όπως μακαρόνια και όσπρια (και γενικά οτιδήποτε χρειάζεται μαγείρεμα) δεν μπορούν να σταλούν γιατί στα νησιά και στα σύνορα δεν υπάρχουν αρκετοί εθελοντές αλλά ούτε και οι υποδομές για μαγείρεμα τόσων μερίδων.

• ρούχα: αντρικά, παιδικά, γυναικεία. Σημείωση: φθινοπωρινά και χειμωνιάτικα

• χρήματα για αγορά εμφιαλωμένου νερού

• φάρμακα για ενήλικες και παιδιά:

1. Αναλγητικά, αντιπυρετικά (π.χ. Depon ή Panadol tabl και σιρόπι)  

2. Αντιβιοτικά (Augmentin, Ciprofloxacin, Ceclor κ.λπ.)

3. Αντιφλεγμονώδη (π.χ. Mesulid, Voltaren)

4. Αντιδιαρροϊκά (Immodium)

5. Αντισταμινικά (π.χ. Aerius, Xozal)

6. Betadin -Fusicort cream - Aerolin inhaler - Salospir

7. Συμπληρώματα διατροφής/βιταμίνες

8. Γάζες

9. Κολλύρια για τα μάτια

10. Maalox και Riopan για τους πρόσφυγες στα σύνορα της Β. Ελλάδας που μετά τους βομβαρδισμούς στις χώρες τους, έρχονται αντιμέτωποι και με την καταστολή των συνοριοφυλάκων».

Το Δίκτυο απευθύνεται και πάλι σε όλους εμάς, για να ενισχύσετε αυτήν την προσπάθεια. Ζητά με κάθε τρόπο τη συμμετοχή μας. «Έχουμε ανάγκη από άτομα για βάρδιες, για υλικά συσκευασίας (κούτες), για μεταφορά», αναφέρει.

Επίσης το Δίκτυο απευθύνεται στο Δήμο Ηρακλείου, στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, στον Ιατρικό και Φαρμακευτικό Σύλλογο, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στο ΙΤΕ, στα νοσοκομεία και τις κλινικές της πόλης μας (δημόσια και ιδιωτικά), σε συλλόγους, σωματεία, φορείς, πολιτικές και πολιτιστικές ομάδες και βεβαίως στις αλληλέγγυες κοινωνικές συλλογικότητες.

Για επικοινωνία: 6973314546 και koinoniaher@gmail.com

«Η αλληλεγγύη είναι ο μόνος δρόμος και η συλλογική διαδρομή η ομορφότερη».

Σχόλια