Ειδήσεις

Αρχίζει το "ξεσκόνισμα" των τραπεζικών λογαριασμών

Ξεκινούν τις επόμενες μέρες οι εφορίες το "ξεσκόνισμα" όλων των κινήσεων των τραπεζικών λογαριασμών, σε βάθος δεκαετίας, για τους υπόχρεους που μπαίνουν στο στόχαστρο των ελεγκτικών Αρχών, για να διαπιστωθούν αποκλίσεις μεταξύ καταθέσεων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Αυτή η απόφαση του υπηρεσιακού αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη τέθηκε σε εφαρμογή από τις 15 τρέχοντος και ήδη έχουν αρχίσει να αποστέλλονται από τις φορολογικές Αρχές αιτήματα για το άνοιγμα τραπεζικών καταθέσεων με ποσά πρωτίστως άνω των 100.000 ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Αλεξιάδης, από τις εγκαταστάσεις του ΣΔΟΕ στη Θεσσαλονίκη, προέβη σε νέες διαβεβαιώσεις περί αναβάθμισης του ΣΔΟΕ, με μεγάλες οργανωτικές αλλαγές, σημαντική ενίσχυσή του και ανάδειξή του σε πρότυπη ελεγκτική υπηρεσία. Ερωτηθείς για τη λίστα Λαγκάρντ, επανέλαβε ότι παραγράφεται στις 31 Δεκεμβρίου 2015, ωστόσο υπάρχουν επιλογές, τις οποίες η παρούσα ηγεσία θα υποβάλει στη νέα ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και τόνισε ότι δεν πρέπει να αφήσουμε να παραγραφεί.

Αναφορικά με τους ελέγχους των καταθέσεων είπε ότι ο προαναφερόμενος νόμος (Ν. 4336/2015) δίνει νέες δυνατότητες ελέγχου. Όπως σημειώνει ο ίδιος, δεν έχουν να φοβηθούν τίποτε όσοι έχουν νόμιμα φορολογημένα χρήματα στους λογαριασμούς τους, αλλά όσοι έκλεβαν, ενώ επισήμανε ότι στο στόχαστρο δεν τίθενται τα μικρά ποσά, ούτε «τα μικρά και μεσαία ψάρια».

Ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επισήμανε επίσης ότι υπάρχει έτοιμο νομοσχέδιο για την εθελοντική αποκάλυψη αδήλωτων κεφαλαίων, το οποίο όμως θα πρέπει να εφαρμόσει η νέα κυβέρνηση και ότι θα ακολουθήσει το Περιουσιολόγιο, όπως αναφέρει η naftemporiki.gr, ενώ τόνισε εκ νέου την ανάγκη παροχής κινήτρων για την επιστροφή των χρημάτων στο τραπεζικό σύστημα, προτείνοντας ως σχετικό κίνητρο την εξαίρεση των χρημάτων που θα επιστραφούν από τα capital controls.

Σχόλια