Ειδήσεις

Αβραμόπουλος: Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν επιθυμεί να δημιουργήσει μια οχυρωμένη Ευρώπη προκειμένου να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση δηλώνει ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ο κ. Αβραμόπουλος εκφράζει την αισιοδοξία του ότι, παρά τις διαφωνίες, την επόμενη Τρίτη κατά τη σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ "θα σημειωθεί πρόοδος και ότι θα υπάρξει συμφωνία για μια αλληλέγγυα κατανομή των προσφύγων στο εσωτερικό της ΕΕ".

"Όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους", σημειώνει και τονίζει ότι "είναι απολύτως επείγον να καταλήξουμε σε μια απόφαση και να βρούμε μια κοινή ευρωπαϊκή λύση".

Σχολιάζοντας τη στάση πολλών ανατολικοευρωπαϊκών χωρών που αρνούνται να δεχθούν τις αναγκαστικές ποσοστώσεις για την υποδοχή μεταναστών, ο Έλληνας επίτροπος αναφέρει: "Είναι μια πρόκληση για όλους να καταλήξουμε σε έναν κοινό συμβιβασμό. Κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη μεταναστευτική κρίση μόνος του. Μπορούμε να το κάνουμε μόνο από κοινού".

Ο κ. Αβραμόπουλος εξηγεί επίσης ότι εφόσον επιβληθεί το καθεστώς των ποσοστώσεων, οι πρόσφυγες δεν θα μπορούν να μετακινούνται σε άλλες χώρες.

Πέραν όμως του καθεστώτος των ποσοστώσεων η Ευρωπαϊκή Ένωση προετοιμάζει ένα ολόκληρο πακέτο μέτρων, όπως διευκρινίζει:

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει τη δημιουργία κέντρων καταγραφής για τους πρόσφυγες που έρχονται, τα λεγόμενα hot spots, στην Ελλάδα και την Ιταλία. Αυτό θα γίνει σύντομα. Εκεί θα πρέπει επίσης να εφαρμόζονται μέτρα για την επιστροφή στην πατρίδα τους των παράτυπων μεταναστών. Θα δημιουργηθεί ένα ταμείο ύψους 1,8 δισ. ευρώ για τις αφρικανικές χώρες, ώστε να καταπολεμηθούν οι αιτίες της μετανάστευσης και να καταστούν πιο σταθερές οι υποσαχάριες χώρες και οι χώρες στο Κέρας της Αφρικής. Επιπλέον η ΕΕ θα ενισχύσει την υποστήριξή της προς την Τουρκία, τον Λίβανο και την Ιορδανία, όπου βρίσκονται πολλά εκατομμύρια πρόσφυγες κυρίως από τη Συρία".

Σε ό,τι αφορά τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει: "Δεν θέλουμε να κάνουμε φρούριο την Ευρώπη. Αλλά επιθυμούμε να βελτιώσουμε σημαντικά την προστασία των συνόρων μας. Προς αυτή την κατεύθυνση θα ενισχυθεί η Frontex οικονομικά και με περισσότερο προσωπικό".

Πάντως ο Έλληνας επίτροπος ξεκαθαρίζει ότι "η ελεύθερη μετακίνηση των προσώπων στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές κατακτήσεις" και τονίζει ότι "το σύστημα Σένγκεν δεν κινδυνεύει, θα συνεχίσει να υπάρχει".

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που έκαναν η Γερμανία και άλλες χώρες, να επαναφέρουν δηλαδή τους ελέγχους στα σύνορά τους, "είναι απολύτως νόμιμο".

"Το Βερολίνο δεν έβλαψε με αυτό τον τρόπο τη Συνθήκη Σένγκεν", λέει, τονίζοντας όμως ότι οι έλεγχοι στα σύνορα μεταξύ κάποιων κρατών της ΕΕ "θα πρέπει να ισχύουν για δύο μήνες, το ανώτατο, όχι περισσότερο".

Ερωτηθείς σχετικά με το αν θα επιδεινωθεί η κατάσταση στα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας, ο κ. Αβραμόπουλος απαντά: "Ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει κάτι τέτοιο. Υπάρχει ο κίνδυνος να οξυνθεί η κατάσταση στα σύνορα. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να αποφύγουμε μια σοβαρή σύγκρουση. Γι' αυτό τον λόγο θα επισκεφθώ σύντομα την Ουγγαρία για να συνομιλήσω με τους αρμόδιους. Η Σερβία συμπεριφέρεται σωστά και ελπίζω ότι και η Ουγγαρία έχει επίγνωση των ευθυνών της".

"Το ερμητικό κλείσιμο των συνόρων και η δημιουργία φραχτών για αποθαρρυνθούν οι αιτούντες άσυλο δεν είναι οι σωστές απαντήσεις. Δεν συνάδουν με το ευρωπαϊκό πνεύμα", καταλήγει ο Έλληνας επίτροπος.

Σχόλια