default-image

Τίμησαν τη μνήμη και το έργο του Λυκούργου Καλλέργη

Κρήτη
Τίμησαν τη μνήμη και το έργο του Λυκούργου Καλλέργη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Σεπτεμβρίου 2015 η τιμητική εκδήλωση για τη ζωή και το έργο του κορυφαίου Έλληνα ηθοποιού Λυκούργου Καλλέργη.

Η εκδήλωση έγινε στο Χουμέρι Μυλοποτάμου, χωριό στο οποίο γεννήθηκε ο Λυκούργος Καλλέργης το 1914 και στο εξής η οδός έξω από το πατρικό του σπίτι φέρει το όνομά του.

Της τελετής ονοματοθεσίας της οδού «Λυκούργου Στ. Καλλέργη» προεξήρχε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιος, ο οποίος τέλεσε επιμνημόσυνη δέηση, ενώ ο δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Δημήτρης Κόκκινος, ο πρώην υπουργός κ. Ανδρέας Ξανθός και η σύζυγος του τιμώμενου κ. Τζένη Κολλάρου-Καλλέργη πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης πλάκας που τοποθετήθηκε για να τιμηθεί ο μεγάλος ηθοποιός, συγγραφέας, διανοητής και πολιτικός.

Η εκδήλωση περιλάμβανε την προβολή ενός ντοκιμαντέρ με σημαντικές στιγμές από την καριέρα του τιμώμενου από το θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ για τη ζωή και το πολύπλευρο έργο του Λυκούργου Καλλέργη μίλησε η σύζυγός του με πολλές αναφορές και άγνωστα στοιχεία από τη μακρά θητεία του στο θέατρο, τις ποικίλες δραστηριότητές του και την προσωπική κοινή πορεία τους στη ζωή που συγκίνησαν τους παρευρισκόμενους.

Η εκδήλωση, η οποία ήταν η πρώτη που έγινε σε ολόκληρη την Κρήτη μετά από το 2011 που έφυγε από τη ζωή ο μεγάλο Κρητικός του πνεύματος, των τεχνών και των γραμμάτων Λυκούργος Καλλέργης, ολοκληρώθηκε με την πρώτη παράσταση της Πειραματικής Σκηνής του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου "Πρόταση γάμου" που έγραψε ο μεγάλος Ρώσος θεατρικός συγγραφέας Άντον Τσέχοφ και μετέφρασε στα Ελληνικά ο τιμώμενος.

Τους ρόλους ερμήνευσαν ο Βασίλης Ξενικάκης, ο Νικολής Αβραμάκης και η Κατερίνα Ζουρίδη, οι οποίοι είχαν και τη σκηνοθετική επιμέλεια.

Η θεατρική καθοδήγηση δόθηκε από τον Νικόλα Παπαδομιχελάκη, την ενδυματολογία επιμελήθηκε η Ελόιρα (Πόπη Τσιμπισκάκη), ενώ τα φώτα και τον ήχο φρόντισε η ομάδα του Μιχάλη Χαλκιαδάκη.

Την εκδήλωση, που οργανώθηκε από το Δήμο Μυλοποτάμου και τους φορείς της Τοπικής Κοινότητας Χουμερίου, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, συντόνισε και παρουσίασε ο Μανούσος Κλάδος, ενώ ολοκληρώθηκε με παράθεση μπουφέ από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο.

Ο δήμαρχος Μυλοποτάμου κ. Κόκκινος επισήμανε ότι «η εκδήλωση αυτή αποτελεί το ελάχιστο που μπορούσαμε να κάνουμε για να τιμήσουμε τη μνήμη και το έργο του Λυκούργου Καλλέργη, ο οποίος υπήρξε μια από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες που γέννησε ο τόπος μας τον προηγούμενο αιώνα.

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους Έλληνες ηθοποιούς αλλά διακρίθηκε και ως άνθρωπος του πνεύματος, των γραμμάτων, της διανόησης αλλά και της πολιτικής.

Οι ικανότητές του έγιναν διακριτές και μεγαλούργησε σε όλους τους τομείς, με τους οποίους ασχολήθηκε.

Γι' αυτό σήμερα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ξεχωριστές προσωπικότητες και στους σημαντικότερους ηθοποιούς της σύγχρονης Ελλάδας.

Η ιστορία του και το όνομα του αποτελούν τιμή για το Χουμέρι, το Μυλοπόταμο και την Κρήτη.

Του οφείλουμε ένα ευχαριστώ γιατί μας έκανε περήφανους που ήταν συγχωριανός και συντοπίτης μας. Και αυτό ήταν η εκδήλωσή μας. Ένα ελάχιστο δείγμα της ευγνωμοσύνης μας στη μνήμη του».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News