Ειδήσεις

"Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" στο Ηράκλειο

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας κινητικότητας" από 16 έως 22 Σεπτεμβρίου, ο Δήμος Ηρακλείου συμμετέχει με την "Ημέρα χωρίς Αυτοκίνητο" την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου.

Μάλιστα, κατά την "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" πρόκειται να αποκλειστεί η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, εντός του μικρού δακτυλίου από τις 7 π.μ. μέχρι και τις 9 μ.μ.

Ευαισθητοποίηση για εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης

Η "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας" από το 2002 έχει καθιερωθεί ως ο σημαντικότερος θεσμός σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την προαγωγή βιώσιμων προτύπων κινητικότητας και κατ' επέκταση για τη διαμόρφωση και ανάπτυξη περιβαλλοντικού ήθους. Σκοπός των δράσεων που υλοποιούνται το διάστημα 16 με 22 Σεπτεμβρίου είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών στη χρήση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησής στην πόλη τους.

Κάθε χρόνο, η "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας" εστιάζει σε διαφορετικά θέματα που συνδέονται με τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Για το 2015, έχει επιλεγεί ως μότο το «Επιλέγω, αλλάζω, συνδυάζω» (choose.change.combine) εστιάζοντας στη συνδυαστική χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ταυτόχρονα με την προώθηση εναλλακτικών τρόπων μετακίνησης.

Η "Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο" στο Ηράκλειο

Κορύφωση των εκδηλώσεων αποτελεί η "Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο" στο Ηράκλειο.

O Δήμος Ηρακλείου, όπως τόνισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα Τετάρτη οι αντιδήμαρχοι κ. Πέτρος Ινιωτάκης, Γιάννης Αναστασάκης και Χάρης Μαμουλάκης, συμμετέχει φέτος για πρώτη φορά στην "Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας", με μια σειρά εκδηλώσεων, κάτι που δείχνει και την ευαισθησία της δημοτικής Αρχής αλλά και την επιθυμία της να διαμορφώσει μια πόλη φιλική στον πολίτη, όπως υπογράμμισαν.

Παράλληλα επισήμαναν όμως ότι και οι πολίτες μπορούν να βοηθήσουν στη διαμόρφωση αυτού του οράματος και την υλοποίησή του.

«Οφείλουμε», υπογράμμισαν, «να ακολουθούμε τους κανόνες, να μην παρκάρουμε σε σημεία που ισχύει η απαγόρευση στάθμευσης, να μην κλείνουμε τις ράμπες που προορίζονται για ΑμεΑ και τις μητέρες με καρότσι, να μη χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητό μας όπου αυτό δε χρειάζεται, να διευκολύνουμε την κίνηση των ποδηλάτων (που είναι το κατεξοχήν μέσο βιώσιμης μετακίνησης) και να σεβόμαστε τους πεζούς».

Σύμφωνα και με τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου, το Ηράκλειο συγκαταλέγεται στις πέντε πιο θορυβώδεις πόλεις της χώρας (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λαμία, Ηράκλειο, Βόλος) λόγω κυκλοφοριακού φόρτου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κατ' αντιστοιχία και την αυξημένη ατμοσφαιρική ρύπανση.

«Είναι ενθαρρυντικό πάντως το γεγονός», τόνισαν οι αντιδήμαρχοι, «ότι σύμφωνα με τα στοιχεία των υπηρεσιών του Δήμου πάνω από 7.000 Ηρακλειώτες χρησιμοποίησαν τα ποδήλατα που διαθέτει ο Δήμος Ηρακλείου και η ΔΑΠΟΦΜΑΗ ως εναλλακτικό τρόπο μεταφοράς από πέντε σημεία: Πύλη Ιησού, Καράβολας, κλειστό Πατελών, πάρκινγκ Παλιάς Λαχαναγοράς, Βενεράτο και φαίνεται ότι αυτό κατοχυρώνεται στη συνείδηση των δημοτών».

«Καλούμε τους πολίτες του Ηρακλείου να συμμετάσχουν στις δράσεις και να κάνουν πράξη το μήνυμα της ημέρας "επιλέγω, αλλάζω, συνδυάζω" και στις 22 του μήνα να χαρούν το κέντρο της πόλης πεζοί, με ποδήλατο, με πατίνι ή με ό,τι άλλο προτιμούν και να αφήσουν το αυτοκίνητο και το μηχανάκι σπίτι», είναι το μήνυμα που πρέπει να γίνει πράξη, επισήμαναν.

Τις δράσεις στηρίζει με καμπάνια που οργάνωσε η ΔΗΚΕΗ και ο πρόεδρός της κ. Γιώργος Τσαγκαράκης, που παραβρέθηκε στη συνέντευξη Τύπου μαζί με στελέχη των υπηρεσιών και οι εθελοντές του Δήμου Ηρακλείου.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Το πρόγραμμα δράσεων στα πλαίσια της "Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας" έχει ως εξής:

Δευτέρα 21/9

• Η Ομάδα Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου θα δώσει εικονικές κλήσεις σε παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα - κυρίως σε εκείνα που εμποδίζουν την διέλευση των πεζών, ΑμεΑ (ράμπες).

• Θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση με θέμα "Το Ηράκλειο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου" από τον Κωστή Μαμαλάκη, ερευνητή της τοπικής ιστορίας (αφετηρία στις 6:30 από τον Άγιο Δημήτριο).

• Μεγάλη ποδηλατοδρομία από την ποδηλατική κοινότητα του Ηρακλείου με τη συμβολή των CriticalMass & Π.Ο.Η. Κάστρο (Ποδηλατικός Όμιλος Ηρακλείου) - (αφετηρία στις 6:30 στα Λιοντάρια).

• Ξεναγήσεις επίσης στην περιοχή του ιστορικού κέντρου, και όχι μόνο, από εθελοντές ξεναγούς της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Ηρακλείου (αναλυτικό πρόγραμμα θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες).

Τρίτη 22/9 - "Μέρα χωρίς αυτοκίνητο"

• Κλείσιμο κέντρου από 7 π.μ. έως 9 μ.μ., κλείσιμο οδών με σταθερές κατασκευές σχεδιασμένες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ηρακλείου (παγκάκι-φυτό, πάρκινγκ ποδηλάτου).

• Διαμόρφωση 2 θέσεων parking park (θέση στάθμευσης αυτοκινήτου που μετατρέπεται σε χώρο πρασίνου και αναψυχής).

• Street basket-tennis 7-8 μ.μ. στην οδό 1821

• Διαμόρφωση παιδικής χαράς με παιχνίδια μπροστά από το Info point και τη Βικελαία Βιβλιοθήκη.

• Συναυλία της Δημοτικής Φιλαρμονικής Ηρακλείου μπροστά από τη Βασιλική Αγίου Μάρκου 7-8:30 μ.μ.

Οι δρόμοι που θα μείνουν κλειστοί για την "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο"

Κατά την "Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο" πρόκειται να αποκλειστεί η κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης, εντός του μικρού δακτυλίου από τις 7 π.μ. μέχρι και τις 9 μ.μ. (Γιαμαλάκη, Αγίου Μηνά, πλατεία Κορνάρου, Αβέρωφ, πλατεία Ελευθερίας, Δουκός Μποφώρ, παραλιακός, Γιαμαλάκη). Ο μικρός δακτύλιος θα κυκλοφορείται από μηχανοκίνητα οχήματα. Εντός του δακτυλίου θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, εκτός εξαιρέσεων για την εξυπηρέτηση των χώρων στάθμευσης και Κλινικών. Η περιοχή αποκλεισμού κάθε μηχανοκίνητου οχήματος ξεκινάει, σύμφωνα με ανακοίνωση, από την είσοδο του ξενοδοχείου "Αστόρια", συνεχίζει στη Δικαιοσύνης και τις καθέτους της (μικρή Έβανς, 1821, λ. Καλοκαιρινού μέχρι και το ύψος της Αγ. Μηνά).

Αναλυτικά:

- Δικαιοσύνης κλειστή από πλ. Ελευθερίας (εκτροπή από κυκλικό στο Αρχαιολογικό Μουσείο).

- Ιδομενέως κλειστή

- 1821 κλειστή ως διασταύρωση με Κόσμων

- Καλοκαιρινού κλειστή ως Μ. Οδηγητρίας-Αγίου Μηνά

- Μικρή Έβανς κλειστή

- Μουρέλου κλειστή

- Κατεχάκη ανοικτή για πρόσβαση στα 2 πάρκινγκ (Θησέως, Μ. Οδηγητρίας).

Είσοδος Κατεχάκη-Καρτερού-Θησέως, έξοδος Κόσμων- 1821

Είσοδος Κατεχάκη-Μ. Οδηγητρίας, έξοδος Καλοκαιρινού.

- Αγ. Μηνά ανοικτή

- Αβέρωφ ανοικτή

- Πλ. Ελευθερίας ανοικτή

- Δ. Μποφώρ ανοικτή 

- Παραλιακός ανοικτός.

Σχόλια