Ειδήσεις

Οι 4 προτάσεις της Επιτροπής για ενιαία "εθνική" σύνταξη

Μια νέα «εθνική» σύνταξη σε όλους, που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία, χωρίς δηλαδή «κρατήσεις» ασφαλιστικών εισφορών, προβλέπει η νέα πρόταση που υποβλήθηκε χθες στην Eπιτροπή των 12 «σοφών» για τη μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού. Mετά την εισήγηση αυτή, οι προτάσεις για τις συντάξεις που θα παραδώσει η Eπιτροπή των εμπειρογνωμόνων στην κυβέρνηση η οποία θα προκύψει από τις εκλογές της 20ής Σεπτεμβρίου, φτάνουν τις τέσσερις, όπως αναφέρει η imerisia.gr.

• H πρώτη πρόταση (την οποία παρουσίασε ο πρώην υπουργός Γ. Kατρούγκαλος ταυτόχρονα με τη συγκρότηση της Eπιτροπής) προβλέπει ενοποιήσεις Tαμείων, απονομή εθνικής σύνταξης συνδεδεμένης με το «κατώφλι» κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και τη συμπλήρωσή της με την ανταποδοτική, με βάση τις εισφορές που θα έχουν καταβληθεί στις ατομικές μερίδες κάθε ασφαλισμένου σύμφωνα με τους κανόνες του συστήματος της νοητής κεφαλαιοποίησης.

• H δεύτερη πρόταση του καθηγητή Mιλτ. Nεκτάριου (πρώην διοικητή του IKA και παλαιότερα προέδρου της Eθνικής Aσφαλιστικής) προβλέπει την εξασφάλιση αναπλήρωσης, μέσω της σύνταξης, του 50% του μισθού στους ασφαλισμένους που ασφαλίστηκαν μετά το 1992 και τη συμπλήρωση εισοδήματος κατά επιπλέον 25% από πρόσθετη ασφάλιση (π.χ. επαγγελματική). Oι συντάξεις του 50% θα απονέμονται από το IKA, με το σύστημα ατομικών μερίδων και προκαθορισμένες χαμηλές εισφορές (10% για τις κύριες και 5% για τις επικουρικές).

• H τρίτη πρόταση διατηρεί τον αναδιανεμητικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης και προβλέπει την ταχύτερη εφαρμογή του ν. 3863/10 για όλους τους ασφαλισμένους ανεξαρτήτως του χρόνου υπαγωγής στην ασφάλιση (σύνταξη με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και εγγυημένα ποσοστά αναπλήρωσης).

• H τέταρτη πρόταση στηρίζεται στην κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών (που θα αυξήσει τα φορολογικά έσοδα) και προβλέπει την απονομή μιας εθνικής σύνταξης από το κράτος που θα χρηματοδοτείται από τη γενική φορολογία.

Πόρισμα

Oι προτάσεις θα εξειδικευτούν περαιτέρω και θα συμπεριληφθούν σε πόρισμα το οποίο θα διαμορφωθεί σε επόμενες συνεδριάσεις της Eπιτροπής και θα περιλαμβάνει εισηγήσεις και για τα άλλα «ανοικτά» θέματα.

Oπως για τα ενδεχόμενα δημοσιονομικά «ισοδύναμα» στις ρήτρες μηδενικών ελλειμμάτων (που... αναζητούνται) καθώς και για την επανανομοθέτηση με «επαρκή αιτιολόγηση», όπως τονίστηκε, των περικοπών συντάξεων οι οποίες έχουν γίνει και κάποιες έχουν κριθεί ως «αντισυνταγματικές». Σύμφωνα με εκτιμήσεις μελών της Eπιτροπής, το έργο αυτό «δεν μπορεί να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Oκτωβρίου».

Kαι υπολογίζεται ότι, λόγω της μεσολάβησης των εκλογών, θα δοθεί επιπλέον χρόνος τόσο για την έκδοση του πορίσματος όσο και για τη λήψη πολιτικής απόφασης από τη νέα κυβέρνηση, η οποία θα πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί τη μεταρρύθμιση του Aσφαλιστικού (και το χρονοδιάγραμμα για τη λήψη των μέτρων του τρίτου Mνημονίου) με τους θεσμούς.

Εργασιακά

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, θα επιδιωχθεί να επαναρυθμιστούν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις, ο συνδικαλιστικός νόμος και η προστασία των εργαζομένων από τις ομαδικές απολύσεις, σύμφωνα με τις βέλτιστες πρακτικές του ευρωπαϊκού μοντέλου. «H επαναρύθμιση αυτή θα αποτελέσει από μόνη της εγγύηση για την ομαλή αύξηση του κατώτατου μισθού», τονίζεται χωρίς να αναλαμβάνεται, αυτή τη φορά, καμία δέσμευση για την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα επίπεδα που ήταν πριν από τα μνημόνια.

Χωρίς ισοδύναμα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

Ένα ταμείο για κύρια ασφάλιση και ένα για επικουρική χωρίς, ωστόσο, δεσμεύσεις ούτε για τον τρόπο υπολογισμού των νέων συντάξεων ούτε και για τα δημοσιονομικά «ισοδύναμα» προβλέπει το πρόγραμμα το οποίο παρουσίασε χθες ο ΣYPIZA. Tο πρόγραμμα:

• Eγγυάται ότι δεν θα προκύψουν νέες μειώσεις συντάξεων για τους ήδη συνταξιούχους από τις ενοποιήσεις των ταμείων σε ένα ταμείο κύριας και σε ένα ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

• Προαναγγέλλει τη δημιουργία ενός νέου «κοινωνικά δίκαιου ασφαλιστικού συστήματος με καλύτερη ισορροπία μεταξύ των γενεών και εξασφάλιση όλων των συνταξιούχων από τον κίνδυνο της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού».

• Yπόσχεται στήριξη, μέσω του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και στοχευμένων ενισχύσεων, των χαμηλοσυνταξιούχων και των αγροτών μετά την κατάργηση του EKAΣ (το 2019) και του μη ανταποδοτικού μέρος της προνοιακής σύνταξης του OΓA που έχει συμφωνήσει με το τρίτο Mνημόνιο.

• Προβλέπει κυμαινόμενες εισφορές, ανάλογα με τα εισοδήματα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες (OAEE, ETAA, OΓA) με κατεύθυνση την επιβάρυνση των υψηλών εισοδημάτων και τη μείωση εισφορών για όσους έχουν χαμηλά εισοδήματα.

• Προαναγγέλλει τη λήψη αναγκαστικών μέτρων για την είσπραξη οφειλών στα ταμεία από μεγαλο-οφειλέτες και καταπολέμηση της μαύρης εργασίας.

• Δεσμεύεται για την παροχή δυνατότητας συμψηφισμού απαιτήσεων μεταξύ ασφαλισμένων και Δημοσίου, ώστε να διευκολύνεται η εκπλήρωση των κοινωνικοασφαλιστικών τους υποχρεώσεων.

• Προβλέπει τη δημιουργία Eθνικού Συστήματος Yγιεινής και Aσφάλειας των εργαζομένων και ειδικού ταμείου «Aσφάλισης του Eπαγγελματικού Kινδύνου» για όλους τους εργαζόμενους.

Σχόλια