default-image

Bloomberg: "Υποχρεώσεις του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού"

Ελλάδα
Bloomberg: "Υποχρεώσεις του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο επίκεντρο του Bloomberg βρίσκονται οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου και τις υποχρεώσεις του πρωθυπουργού, που θα αναλάβει τα ηνία της διακυβέρνησης της χώρας, αναφέροντας πως όποιος κερδίσει τις εκλογές στην Ελλάδα την Κυριακή, αντιμετωπίζει ένα καθόλου ζηλευτό έργο. Εκτός από τα λάφυρα της νίκης, ο επόμενος πρωθυπουργός θα ανταμειφθεί με μια κατεστραμμένη οικονομία, με την ανεργία σε επίπεδο-ρεκόρ και με τράπεζες με προβλήματα.

Η πρώτη αξιολόγηση του τρίτου προγράμματος της Ελλάδας, ξεκινάει τον Οκτώβριο. Ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να επιβλέψει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και να διατηρήσει τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα πωλήσεων κρατικών assets σε τροχιά. Θα πρέπει να το κάνει αυτό έχοντας μια οικονομία που πιθανώς θα αισθάνεται τις πιέσεις από την επιβολή των capital controls στο τέλος Ιουνίου.

Ενώ η οικονομία της Ελλάδας εμφάνισε απροσδόκητη ευελιξία στο β΄ τρίμηνο, παρουσιάζοντας ανάπτυξη 0,9%, οι έρευνες για το οικονομικό κλίμα και την μεταποίηση, υποδηλώνουν ότι θα καταρρεύσει στο β΄ μισό του έτους.

«Οι περισσότεροι από τους μηνιαίους δείκτες κάνουν λόγο για μια αρκετά απότομη συρρίκνωση στο γ΄ τρίμηνο», δηλώνει ο Nick Kounis, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ΑΒΝ Amro Bank.

«Παραδοσιακά, γνωρίζουμε επίσης από τα capital controls ότι τείνουν να έχουν αρνητικές και μακροχρόνιες επιπτώσεις στην δραστηριότητα».

Η πρόβλεψη από 19 οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg, είναι ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί 1,4% φέτος, ενώ τον Ιανουάριο προβλεπόταν ανάπτυξη 2%, προτού εκλεγεί ο Τσίπρας με μια υπόσχεση να σχίσει το μνημόνιο.

Η πρώτη προτεραιότητα της επόμενης κυβέρνησης θα είναι να ανακεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες της χώρας, οι οποίες παρέμειναν κλειστές για τρεις εβδομάδες τον Ιούλιο εν μέσω της αναταραχής, που θεωρείται ως προϋπόθεση για την άρση των κεφαλαιακών ελέγχων.

Το νέο πακέτο διάσωσης εξοικονομεί 25 δις ευρώ για τον σκοπό αυτό, ποσό ίσο με αυτό που έλαβαν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας από την τελευταία διάσωση.

Μια παραχώρηση που εξασφάλισε ο Τσίπρας μετά από οκτώ μήνες διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ήταν μια χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων. Και πάλι, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να δράσει για να εξασφαλίσει ότι τα οικονομικά της παραμένουν σε τροχιά επίτευξης του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% το 2018.

Εάν αυτές οι προκλήσεις δεν είναι ήδη αποθαρρυντικές, η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προσελκύσει επενδύσεις εάν θέλει να μειώσει το ποσοστό της ανεργίας της χώρας, το οποίο αναμένεται να παραμείνει κοντά στο 25% για τέταρτο συνεχόμενο έτος το 2015.

Οι τελευταίες οικονομικές υπαναχωρήσεις υποδηλώνουν ότι οι οικονομολόγοι προβλέπουν τώρα πως ο δείκτης ανεργίας θα αρχίσει να αυξάνεται ξανά το 2016.

«Η οικονομική κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί στο επόμενο διάστημα και ότι θα αρχίσει να επηρεάζει την αγορά εργασίας. Αυτό εν μέρει εξηγεί τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών: να γίνουν προτού οι κακές ειδήσεις χτυπήσουν την πόρτα του εκλογικού σώματος», υποστηρίζει ο Nick Kounis.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News