default-image

Μια (ακόμη) όμορφη βραδιά για τους Μικρασιάτες

Κρήτη
Μια (ακόμη) όμορφη βραδιά για τους Μικρασιάτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Εμείς οι Αλατσατιανοί οι κοσμογυρισμένοι»... Και αν όχι κοσμογυρισμένοι, αυτοί οι Μικρασιάτες πρόσφυγες που βρέθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την καταστροφή του '22 στη Φορτέτσα και στα περίχωρά της στο Ηράκλειο σίγουρα, εκτός από το δεδομένο και ανυπέρβλητο πολιτισμό της Ιωνίας, ήταν ένα βήμα μπροστά και στο γλέντι. Και το έδειξαν το βράδυ του περασμένου Σαββάτου - άλλη μια χρονιά - με την εκδήλωση που έκαναν στην κεντρική πλατεία Νέων Αλατσάτων Ηρακλείου.

«Κάποτε έλεγαν πως χορεύαμε με τις ειδήσεις μας», μας έλεγε ένας κάτοικος και συμπλήρωσε με χιούμορ: «Τώρα με τα debate»! Με τέτοιο χιούμορ, γλεντζέδες, ορχήστρα, καλό κρασί και απίστευτους σε γεύση μεζέδες (ξεχώρισε η παστουρμαδόπιτα), πώς να μην περάσει καλά όποιος πήγε το περασμένο Σάββατο στη μικρή αυτή γειτονιά, που για να τη βρει κανείς αρκεί να στρίψει απέναντι από τη διακλάδωση για το Πανεπιστήμιο (δεξιά) στη λεωφόρο Κνωσού.

Μια μέρα μετά, το πρωί της Κυριακής, ο Σύλλογος Αλατσατιανών που διοργάνωσε το γλέντι... είχε πρωινό ξύπνημα! Βλέπετε το Δ.Σ. παρευρέθηκε στο χωριό Ζίντα του δήμου Μινώα Πεδιάδος, όπου έγινε η πρώτη Λειτουργία σε μια εκκλησία με έντονο μικρασιατικό άρωμα: τον Ι.Ν. Χρυσοστόμου Σμύρνης και Αγ. Χαραλάμπους.

Γλέντι απόψε στην Κνωσό

Εντωμεταξύ, απόψε, παραμονή της γιορτής της Αγ. Σοφίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κνωσού διοργανώνει γλέντι στην παιδική χαρά της Κνωσού με οργανοπαίκτες και βρακοφόρους. Ο Κυριάκος Καλλέργης θα είναι στη λύρα, ο Παντενταλάκης στο μαντολίνο και ο Κουκουριτάκης στο λαούτο...

Γιώργος Μιμίκος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News