default-image

Σκουπίδια και πευκοβελόνες είναι πλέον παρελθόν

Κρήτη
Σκουπίδια και πευκοβελόνες είναι πλέον παρελθόν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χαοτική ήταν η κατάσταση στο πρανές δίπλα στα ενετικά τείχη επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου. Εδώ και χρόνια ένα σωρό σκουπίδια είχαν κατακλύσει το χώρο. Το θέαμα ήταν αποκρουστικό, όταν μάλιστα ανάμεσα στα σκουπίδια διέκρινε ο κάθε περαστικός εκατοντάδες πλαστικά μπουκάλια, αλλά και στρώμα τις πευκοβελόνες, που θα μπορούσαν να πάρουν φωτιά μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου από ένα και μόνο πεταμένο τσιγάρο.

Πλέον το πρανές είναι πεντακάθαρο κι αυτό χάρη στις προσπάθειες του Δήμου Ηρακλείου. Προσπάθειες που κράτησαν αρκετές ημέρες για να μπορούμε και πάλι όλοι να απολαμβάνουμε ένα περιβάλλον καθαρό, που πρέπει όμως, όπως τονίζουν οι αρμόδιοι, να προσπαθήσουμε τουλάχιστον αυτήν τη φορά να το διατηρήσουμε έτσι όπως του αρμόζει.

Οι εργασίες, όπως αναφέρει, μιλώντας στη "Νέα Κρήτη", ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, πρόκειται να συνεχιστούν και σε άλλα σημεία κατά μήκος του ιστορικού μνημείου.

«Στα πλαίσια της προσπάθειας ανάδειξης του τεράστιου μνημονιακού αποθέματος της πόλης μας, όπως είναι τα ενετικά τείχη, η Τεχνική Υπηρεσία συνεχίζει να συμβάλλει στην κατεύθυνση αυτή. Ο εξωραϊσμός και καθαρισμός της ευρύτερης περιοχής αποτελεί τμήμα ευρύτερου σχεδιασμού παρεμβάσεων στην πόλη, με την Τεχνική Υπηρεσία πάντοτε παρούσα», πρόσθεσε ο κ. Μαμουλάκης.

Σημειώνεται ότι οι εργασίες καθαρισμού του πρανούς στην οδό Χαριλάου Τρικούπη ξεκίνησαν στις 24 Αυγούστου από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου και συγκεκριμένα το προσωπικό του Τμήματος Κοινοχρήστων Χώρων της Διεύθυνσης Συντήρησης και Αυτεπιστασίας και το προσωπικό της Υπηρεσίας Καθαριότητας και της Υπηρεσίας Πρασίνου. Οι εργασίες αυτές διήρκεσαν συνολικά 18 ημέρες και ολοκληρώθηκαν στις 10 Σεπτεμβρίου, αλλάζοντας ουσιαστικά την όψη της πόλης στη συγκεκριμένη περιοχή.

Οι εργαζόμενοι των υπηρεσιών αυτών κατάφεραν να απομακρύνουν από το πρανές ό,τι είχε συγκεντρωθεί από την απροσεξία και την εγκατάλειψη, αφού το συγκεκριμένο σημείο δεν είχε καθαριστεί για χρόνια. Ξερά χόρτα και σκουπίδια απομακρύνθηκαν και ο χώρος δίπλα στα ενετικά τείχη καθαρίστηκε και αποδόθηκε και πάλι στους πολίτες.

«Είχαμε πάρα πολλά παράπονα από τον κόσμο. Αυτός ο χώρος είχε να καθαριστεί εδώ και χρόνια. Ήταν απελπιστική η κατάσταση. Έβλεπες τις πευκοβελόνες να είναι στρώμα και να αποτελούν κίνδυνο πυρκαγιάς ανά πάσα ώρα και στιγμή», μας ανέφερε ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας Γιάννης Ρασούλης, κάνοντας παράλληλα σαφές πως δεν ήταν και ιδιαίτερα εύκολη η εργασία που κατέβαλαν, ενώ ήθελε ένα συγχρονισμό. Χρειάστηκαν αρκετά φορτηγά για να μαζέψουν μια μεγάλη ποσότητα από σκουπίδια.

Ο ίδιος επισήμανε πως από 'δω και πέρα καλό θα είναι να μην πετάμε πλαστικά μπουκάλια και άλλα σκουπίδια και να κρατήσουμε καθαρό το χώρο. «Θα πρέπει λίγο παραπάνω να προσέχουμε τους δημόσιους χώρους για να τους χαιρόμαστε», κατέληξε ο κ. Ρασούλης.

Ιωάννα Βλαχάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News