default-image

Αντιμέτωποι με το σκαθάρι οι φοίνικες του Ηρακλείου

Κρήτη
Αντιμέτωποι με το σκαθάρι οι φοίνικες του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Πόλεμο» στο σκαθάρι έχει για τα καλά κηρύξει η δημοτική Αρχή του Ηρακλείου, παλεύοντας καθημερινά τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό στάδιο προκειμένου να σώσει τους φοίνικες από την καταστροφική μανία του. Η "Νέα Κρήτη" κατέγραψε χθες χρήσιμα στοιχεία, ενώ δημοσιεύει και σχετικό φωτογραφικό υλικό από την Υπηρεσία Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Πέτρο Ινιωτάκη, με την ξεκάθαρη διαβεβαίωση ότι οι αρμόδιοι δημοτικοί παράγοντες όχι μόνο δεν έχουν καταθέσει τα όπλα κατά του σκαθαριού, αλλά, αντιθέτως, δουλεύουν ασταμάτητα για το σκοπό αυτό!

Η δημοτική Αρχή εδώ και αρκετό καιρό, με μία προγραμματισμένη επιχείρηση που υλοποιήθηκε και χθες στον άρρωστο φοίνικα της πλατείας Ελευθερίας και αλλού, εφαρμόζει χημική καταπολέμηση του σκαθαριού, αλλά με ένα φάρμακο εγκεκριμένο για το σκοπό αυτό, που χρησιμοποιείται με ενέσιμο τρόπο στον κορμό του δέντρου όπως και με "λούσιμο" του, ώστε να μην κινδυνεύουν οι άνθρωποι και το περιβάλλον.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο αντιδήμαρχος Ηρακλείου στον πρωτογενή τομέα Πέτρος Ινιωτάκης τόνισε χθες ότι "υπάρχουν 385 φοίνικες στο Δήμο Ηρακλείου, τύπου Κανάριους, οι οποίοι και κινδυνεύουν από το επικίνδυνο σκαθάρι. «Όλους τους παρακολουθούμε, προσπαθούμε να τους προλάβουμε. Πολλές φορές δυστυχώς όταν τα σκαθάρια είναι σε μεγάλη ποσότητα και έχουν προχωρημένη κατάσταση σε έναν φοίνικα, δεν τα καταφέρνουμε να τον σώσουμε», λέει ο κ. Ινιωτάκης.

Μας ενημερώνει, εξάλλου, ότι έχει δώσει εντολή να παρακολουθούνται οι φοίνικες που υπάρχουν στο δήμο Ηρακλείου. Και να παρεμβαίνει η Υπηρεσία Πρασίνου διαρκώς και προληπτικά αλλά και θεραπευτικά. «Είμαστε σε τακτική χρονική παρέμβαση για όλα τα φοινικοειδή τα οποία έχουν προσβληθεί και είμαστε σε μία ετοιμότητα ανά πάσα ώρα και στιγμή για να μπορέσουμε να παρέμβουμε», τονίζει χαρακτηριστικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος.

Στην πλατεία

Η "Νέα Κρήτη" δημοσίευσε στο φύλλο της περασμένης Δευτέρας στοιχεία από τον τεχνολόγο γεωπόνο και συνεργάτη του ΙΤΕ Γιάννη Λειβαδάρα σχετικά με τον ένα από τους εναπομείναντες ιστορικούς φοίνικες της πλατείας Ελευθερίας στο Ηράκλειο, ο οποίος δείχνει βαρύτατα προσβεβλημένος από το καταστροφικό σκαθάρι. Έτσι δεχτήκαμε στη συνέχεια την ενημέρωση του Πέτρου Ινιωτάκη και της αρμόδιας υπηρεσίας για τη σημερινή κατάσταση και τις ενέργειες της δημοτικής Αρχής.

Ο γεωπόνος της Υπηρεσίας Πρασίνου του Δήμου Ηρακλείου που είναι υπεύθυνος των επεμβάσεων στους φοίνικες Γιώργος Κουτουλάκης εξηγεί στην εφημερίδα μας ότι «αυτή τη στιγμή, για την καταπολέμηση του σκαθαριού, προβαίνουμε σε χημική καταπολέμηση με λούσιμο στο δέντρο και με ενέσεις στον κορμό, ώστε να κυλήσει το φάρμακο σε όλο το δέντρο και να σκοτώσουμε τα ζωντανά σκαθάρια τα οποία υπάρχουν πάνω».

Κι ενώ ο κ. Λειβαδάρας μας είχε μιλήσει για βιολογικό τρόπο καταπολέμησης που χρησιμοποιείται στην Αθήνα, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος, ο κ. Κουτουλάκης μας ξεκαθάρισε ότι «τα φάρμακα τα οποία βάζουμε είναι εγκεκριμένα από το υπουργείο και επίσης είναι σημαντικό να πούμε ότι δεν ψεκάζουμε. Λούσιμο κάνουμε στην κορυφή του δέντρου που ανεβαίνουμε με ανυψωτικό μηχάνημα. Δεν ψεκάζουμε την περιοχή να διασκορπιστεί το φάρμακο, ώστε και θα υπήρχε έτσι πρόβλημα», όπως ξεκαθαρίζει.

Ο ίδιος επισημαίνει, εξάλλου, ότι σε άλλα δέντρα η δράση του εντόμου έχει προχωρήσει, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η καταπολέμησή του, αλλά τα περισσότερα θα σωθούν.

Αναφορικά με τους φοίνικες της πλατείας Ελευθερίας, ο κ. Κουτουλάκης λέει ότι είναι 5 οι φοίνικες που υπάρχουν εκεί και καταβάλλονται όλες οι δυνατές προσπάθειες για τη διάσωσή τους. Και βέβαια πρόκειται για παλιά δέντρα 100 και πλέον χρόνων.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News