default-image

Αποσελέμης: Ρούφηξε εκατομμύρια αλλά στέλνει νερό από σήμερα

Κρήτη
Αποσελέμης: Ρούφηξε εκατομμύρια αλλά στέλνει νερό από σήμερα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά από τόσες περιπέτειες, καθυστερήσεις, παλινωδίες και πολύχρονη αναμονή, το νερό από το φράγμα του Αποσελέμη φτάνει από σήμερα στις βρύσες των κατοίκων των ανατολικών περιοχών του Ηρακλείου και δύο οικισμών του δήμου Χερσονήσου. Σε πανηγυρικό κλίμα, το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε επίδειξη των εγκαταστάσεων της διεργασίας καθαρισμού νερού στο διυλιστήριο στην περιοχή Αγριανών από το διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ) Α.Ε.

Ο κ. Λευτέρης Κοπάσης ξενάγησε το πρωί δημάρχους, τον περιφερειάρχη Κρήτης και τοπικούς φορείς, παρουσιάζοντας τις εγκαταστάσεις του φράγματος και «γιορτάζοντας» το γεγονός πίνοντας όλοι νερό από το φράγμα.

Το "παρών" στην ξενάγηση έδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Μαστοράκης, ο Αντώνης Ζερβός, δήμαρχος Αγίου Νικολάου, και ο δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης, όπως επίσης ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, καθώς και στελέχη του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε., που εξέφρασαν την εκτίμηση και την ευχαρίστησή τους για τις εγκαταστάσεις και τα αποτελέσματα του φράγματος Αποσελέμη.

«Το νερό του Αποσελέμη είναι νόστιμο», είπε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, τονίζοντας ωστόσο ότι η δημοτική Αρχή δε θεωρεί ότι το φράγμα Αποσελέμη θα δώσει οριστική λύση στο υδρευτικό πρόβλημα του Ηρακλείου. «Ως δημοτική Αρχή», πρόσθεσε, «θα συνεχίσουμε την έρευνα για τη συλλογή κι άλλων ποσοτήτων νερού από γεωτρήσεις και από άλλους τρόπους όπως την αφαλάτωση».

Ο κ. Λαμπρινός επανέλαβε το στόχο της δημοτικής Αρχής που είναι η διαρκής και υπό πίεση ροή νερού στο δίκτυο, ώστε να μειωθούν τα ντεπόζιτα και κάποια στιγμή να εξαλειφθούν.

Για «εξαιρετικό νερό» έκανε λόγο και ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που επαίνεσε τον Οργανισμό Ανάπτυξης, τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και τις προηγούμενες δημοτικές Αρχές.

Την ικανοποίησή του με δηλώσεις του στο neakriti.gr εξέφρασε και ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, ο οποίος έδωσε μάχη για το έργο του φράγματος Αποσελέμη. Όπως είπε, είναι «μια μεγάλη στιγμή για το Ηράκλειο», ενώ επισήμανε ότι ως δημοτική Αρχή διεκδίκησε και στήριξε το έργο σε τοπικό επίπεδο, στην Αθήνα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στάθηκε απέναντι «σε κάθε μικροπολιτική σκοπιμότητα, σε συμφέροντα και ανταγωνισμούς που προσπάθησαν να εμποδίσουν ή και να ματαιώσουν» το μεγαλόπνοο αυτό έργο.

«Ως δημοτική Αρχή είχαμε ενεργό ρόλο και σθεναρή υποστηρικτική στάση μέχρι και στο Συμβούλιο της Επικρατείας στην επίλυση του διαχρονικού προβλήματος του Ηρακλείου», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.  

«Χαίρομαι που έστω και σήμερα κάποιοι που πολέμησαν το έργο εμφανίζονται μεταλλαγμένοι με δηλώσεις και φωτογραφίσεις παριστάνοντας τους τιμητές», πρόσθεσε ο κ. Κουράκης.

Όλα καλά λοιπόν με το φράγμα Αποσελέμη, ωστόσο αυτό που ισχύει σε μεγάλο βαθμό είναι το περίφημο "λέμε το νερό... νεράκι"! Με βάση την αδιάψευστη γλώσσα των αριθμών, μιλάμε για ένα πολύ ακριβό έργο, που ενώ είχε σχεδιαστεί με αρχικό κόστος 100 εκατ. ευρώ έχει ρουφήξει ήδη ως τώρα κοντά στα 230 εκατομμύρια ευρώ...

Από τη μια η εκτόξευση του κόστους, από την άλλη η πολύχρονη αναμονή αλλά και τα σίριαλ αγωνίας που βιώσαμε τα προηγούμενα χρόνια για το αν θα προχωρήσει καν το έργο καθιστούν, αν μη τι άλλο, τη σημερινή μέρα... ιστορική. Το υδρευτικό έργο θα ξεκινήσει επιτέλους να υπηρετεί το ρόλο για τον οποίο σχεδιάστηκε: να υδρεύει δηλαδή όχι μόνο την πόλη του Ηρακλείου αλλά όλο το βόρειο παραλιακό μέτωπο από το Ηράκλειο ως τον Άγιο Νικόλαο. Βεβαίως, για φτάσουμε στην πλήρη "ενεργοποίηση" του φράγματος είμαστε ακόμα μακριά.

Στην παρούσα φάση, όπως ανέφεραν χθες ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΚ Α.Ε. Λευτέρης Κοπάσης και ο τεχνικός διευθυντής του Οργανισμού Γιώργος Αγαπάκης, στις βρύσες των ανατολικών συνοικιών του Ηρακλείου καθώς και στους οικισμούς των Αγριανών και της Ανάληψης θα τρέχουν καθημερινά 15.000 κυβικά νερού από το φράγμα Αποσελέμη. Στόχος είναι εντός του 2015 να πάμε στα 40.000 κυβικά, ενώ "σκυτάλη" στα τέλη του χρόνου θα πάρει η πόλη του Αγίου Νικολάου.

Στην πρώτη αυτή φάση το καθαρό πόσιμο νερό από τον Αποσελέμη θα καταλήγει σε δύο δεξαμενές του Δήμου Ηρακλείου (στην περιοχή Παπα-Τίτου), ενώ σε ενάμιση μήνα θα καταλήγει και στην τρίτη δεξαμενή, στην περιοχή της Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου.

Από πλευράς τόσο του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης όσο και του Δήμου Ηρακλείου γίνεται λόγος για καθαρό, πόσιμο νερό πολύ καλής ποιότητας. Σχεδόν σαν εμφιαλωμένο... Ωστόσο υπάρχουν ερωτηματικά για την τελική διαδρομή στα νοικοκυριά, από τις δεξαμενές δηλαδή του Δήμου μέσω του παλιού δικτύου στα ντεπόζιτα των σπιτιών που, καλό θα ήταν, όπως σημειώνουν οι αρμόδιοι, να πλυθούν και να καθαριστούν από τους ιδιοκτήτες.

Πανηγυρική διάσταση

Την επίσημη έναρξη της υδροδότησης από το φράγμα Αποσελέμη ανακοίνωσαν χθες ο Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης Α.Ε. (ΟΑΚ Α.Ε.) και οι Δήμοι Ηρακλείου, Χερσονήσου, Αγίου Νικολάου και Οροπεδίου Λασιθίου.

ΟΑΚ Α.Ε. και εμπλεκόμενοι Δήμοι θέλουν να δώσουν μια πιο πανηγυρική διάσταση στο σημαντικό γεγονός της έναρξης της υδροδότησης. Για το λόγο αυτό, εκτός από την πρωινή ξενάγηση, σήμερα στις 2 το μεσημέρι θα δοθεί σχετική συνέντευξη Τύπου στη Λότζια.

Η πρόθεση των αρμόδιων φορέων να δώσουν μια πανηγυρική διάσταση στη σημερινή ημέρα δε φαντάζει παράλογη, αν αναλογιστεί κανείς πόσες περιπέτειες, εμπλοκές και καθυστερήσεις σημάδεψαν τη μακρά, δύσκολη και ιδιαίτερα επίπονη πορεία υλοποίησης του έργου...

Η ιστορία υλοποίησης του έργου περιλαμβάνει πολλές εργολαβίες, αναθεωρήσεις, συμπληρωματικά έργα:

α) Η κύρια εργολαβία περιλαμβάνει την κατασκευή του φράγματος.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 30/6/2005 για ποσό 27.894.981,36 ευρώ με ανάδοχο την κοινοπραξία ΤΟΜΗ ΑΒΕΤΕ-ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ. Η εργολαβία ολοκληρώθηκε στις 30-6-2013.

β) Το δεύτερο έργο αφορά στην εκτροπή/μεταφορά υδάτων και κατασκευή αγωγών και διυλιστηρίων.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 24/10/2006 για ποσό 82.095.755,03 ευρώ και με ανάδοχο την εταιρεία ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ.

Η αρχική προθεσμία του έργου έληγε στις 24/02/2010. Είχε δοθεί παράταση της συνολικής προθεσμίας του έργου μέχρι τις 30/09/2015. Κατόπιν σχετικού αιτήματος που έχει κατατεθεί από την ανάδοχο θα εγκριθεί παράταση της προθεσμίας για την ολοκλήρωση της κατασκευής μέχρι τις 31-12-2015.

γ) Το τρίτο επιμέρους έργο αφορά στην παρακολούθηση πρώτης πλήρωσης ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 09/05/2013 για ποσό 4.490.281,78 ευρώ. Το έργο υλοποιείται από την κατασκευαστική Κ/Ξ ΑΚΤΩΡ ΑΤΕ-INTRAKAT και θα ολοκληρωθεί στις 9/11/2015.

δ) Η τέταρτη επιμέρους εργολαβία αφορά στα έργα ενίσχυσης ταμιευτήρα φράγματος Αποσελέμη από το Οροπέδιο Λασιθίου.

Η σύμβαση υπογράφηκε στις 02/05/2012 με συνολική προθεσμία 32 μήνες, για ποσό 46.915.126,00 ευρώ (με ΦΠΑ), με έκπτωση 32,14%. Το έργο κατασκευάζεται από την INTRAKAT και η προθεσμία έχει παραταθεί ως τις 02/01/2016.

Στα ουράνια το κόστος

Πόσο λοιπόν είναι η "σούμα" απ' όλα τα παραπάνω για το ως τώρα κόστος του Αποσελέμη;

Η πρώτη κύρια εργολαβία για το φράγμα μετά από αναθεωρήσεις έφτασε να κοστίσει 38,7 εκατ. ευρώ. Η εργολαβία για αγωγούς και διυλιστήρια 82 εκατ. ευρώ. Η εργολαβία για τη σήραγγα από το Οροπέδιο και την ενίσχυση του δυναμικού του φράγματος 47 εκατ. ευρώ.

Συμπληρωματικές εργολαβίες άλλα 10 εκατ. ευρώ. Σύνολο 177,7 εκατ. ευρώ για τις τεχνικές εργασίες.

Αν σε αυτά προσθέσουμε και τα 46 εκατ. ευρώ για τις απαιτούμενες απαλλοτριώσεις, τότε το τελικό κόστος ως τώρα έχει φτάσει τα 223,7 εκατ. ευρώ!

Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News