default-image

Έσβησε το όνειρο για την Εθνική που ηττήθηκε 73-71 από την Ισπανία

Μπάσκετ
Έσβησε το όνειρο για την Εθνική που ηττήθηκε 73-71 από την Ισπανία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Η Ελλάδα ηττήθηκε με 73-71 από την Ισπανία και έχασε και πάλι τον στόχο των μεταλλίων καθώς αποκλείστηκε από την τετράδα του Eurobasket 2015.

Πλέον στα παιχνίδια κατάταξης η Εθνική θέλει να αποφύγει την όγδοη θέση ώστε να συμμετάσχει στο προολυμπιακό τουρνουά και να διεκδικήσει από εκεί ένα από τα τρία τελευταία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς του Ρίο.

Αυτό που μένει στην ελληνική ομάδα είναι το... παράπονο πως στην τέταρτη περίοδο άργησε να «μπει» και πάλι στο παιχνίδι και η ανατροπή έμεινε στη μέση. Επίσης στην τρίτη περίοδο όταν κατάφερε να βρει ρυθμό και να περιορίσει τους Ισπανούς δεν μπόρεσε να ανοίξει τη διαφορά ώστε να μπορέσει να «πατήσει» πάνω της στο τέλος.

Ο Αγώνας

Η Ισπανία ξεκίνησε με 6-0 και 8-2, με τον Γιουλ να ρίχνει νωρίς-νωρίς δυο βόμβες. Η καρδιά μας πήγε γρήγορα στη θέση της, καθώς η ελληνική ομάδα προσαρμόστηκε γρήγορα στο παιχνίδι. Δεν άφησε άλλα σουτ, πήρε τα ριμπάουντ πρώτα με τον Κουφό και με τον Αντετοκούμπο και έδειξε ότι δεν είχε μπει ... σαν κομπάρσος. Η Εθνική έκανε ένα σερί 6-0, ισοφάρισε και παρακολουθούσε την Ισπανία. Το ότι δέχθηκε 14 πόντους σε ένα δεκάλεπτο, ήταν μάλλον θετικό για τους στόχους της. Γι αυτό που επιζητούσε η ομάδα. Να μην αφήσει, δηλαδή, το σκορ να πάει ψηλά. Ο Σπανούλης την ξεμπλόκαρε, ενώ έγιναν και επιθέσεις για να κουραστεί ο Γκασόλ...

Ο Πάου βγήκε έξω από την πεντάδα της Ισπανίας. Ο Σκαριόλο θέλησε να του δώσει ανάσες. Άφησε στον πάγκο τον σταρ της ομάδας, έβαλε τον Ρέγιες για να ισορροπήσει λίγο τα ριμπάουντ. Ο Αντετοκούμπο, έδωσε ρεσιτάλ γιατί απαγόρευε οποιαδήποτε σκέψη για επιθετικό ριμπάουντ, παραλίγο να κάνει νταμπλ-νταμπλ στο πρώτο ημίχρονο. Ο Κουφός με μια βολή έβαλε την ομάδα μας μπροστά με 18-17.

Στα μισά της περιόδου, ο Κατσικάρης επιχείρησε να παίξει με τρεις κοντούς. Με το σχήμα, δηλαδή, που πήρε η Εθνική τις νίκες.

Δεν του βγήκε, γιατί δεν πήρε βοήθειες. Ούτε από τον Σλούκα, ούτε από τον Ζήση. Οι Ισπανοί με τον Σέρχιο να οργανώνει όσο καλύτερα μπορούσε, τον Μίροτιτς να εκτελεί από τη γωνία και τον Γκασόλ να κάνει πάρτι, έκαναν πρώτα ένα 7-0 (περνώντας με 27-20) και να προηγηθεί ακόμη και με +9π πριν ο Μπουρούσης μειώσει σε 39-32.

Οι 25 πόντοι των Ισπανών ήταν πολλοί. Και είχαν επιβάλλει, κατ' αρχήν, το παιχνίδι τους...

Το μαύρο άλογο της ελληνικής ομάδας, ωστόσο, ήταν εκεί. Ο Αντετοκούμπο, έδωσε ρεσιτάλ. Μάζευε ριμπάουντ, έριχνε τάπες (μέχρι και στον Γκασόλ!) κατέβαζε την μπάλα. Ήταν εκεί, αυτός ο 20χρονος γίγαντας, για να σπρώξει την ομάδα. Να δώσει θάρρος σε Σπανούλη και Καλάθη, που έβαλαν τα πρώτα τρίποντα.

Η Ελλάδα όχι μόνο ισοφάριζε αλλά περνούσε και μπροστά στο σκορ με +4. Σε αυτή την περίοδο, η Εθνική γύριζε τούμπα το παιχνίδι και ήταν μπροστά στο σκορ με 57-55.

Κι εκει που έπρεπε να πατήσουμε το γκαζι, η ομδα κόλλησε. Ξεκίνησε με 1/10 σουτ και ...την πάτησε. Για οκτώ λεπτα έίχε σημειώσει μόλις 4 πόντους, με αποτελεσμα το σκορ στο 38 να είναι 68-61. Όταν επιστρεψαμε οι Ισπανοί είχαν τον πρώτο λόγο. Προσπαθήσαμε με ένα καταπληκτικό δίλεπτο να αλλάξουμε τα πάντα. Αλλά ο Γκασόλ, ο τρομερός Γκασόλ, ήταν εκεί για να σφραγίσει τη νίκη, εστω κι αν έχασε τη βολή στο τελος. Η μπάλα πήγε εν τέλει στον Αντετοκούμπο που επιχείρησε το σουτ από τη σέντρα. Δεν μπήκε. Χαιρετίσαμε και πάμε για τις θέσεις 5-8.

Δεκάλεπτα: 14-14, 39-32, 55-57, 73-71

Ισπανία (Σκαριόλο): Γκασόλ 27 (1), Φερνάντεθ, Ροντρίγκεθ 10 (1), Ρίμπας 3 (1), Ρέγιες 5, Κλαβέρ 2, Γιουλ 8 (2), Μίροτιτς 18 (2).

Ελλάδα (Κατσικάρης): Μπουρούσης 5, Ζήσης 5, Σπανούλης 10 (1), Καλάθης 14 (2), Περπέρογλου, Σλούκας 3 (1), Καϊμακόγλου, Κουφός 9, Πρίντεζης 13 (1), Παπανικολάου, Μάντζαρης, Αντετοκούνμπο 12 (2).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News