default-image

Ο Πούτιν επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στον Άσαντ

Κόσμος
Ο Πούτιν επιβεβαιώνει την υποστήριξή του στον Άσαντ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεσμεύτηκε ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει στρατιωτικά τον πρόεδρο της Συριάς, Μπασάρ Αλ Άσαντ, παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες της Δύσης για το ρόλο της Μόσχας στον πόλεμο, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, ενώ κάλεσε και άλλες χώρες να ενισχύσουν τη Συρία με στρατιωτικά και τεχνικά μέσα.

Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε δε μιλώντας στη σύνοδο του Οργανισμού της Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας που διεξάγεται στην πρωτεύουσα του Τατζικιστάν, την Ντουσαμπέ, στην οποία μετέχουν αρκετές πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, ότι το προσφυγικό ρεύμα προς την Ευρώπη θα ήταν ακόμη μεγαλύτερο, εάν η Ρωσία δε στήριζε τη συριακή κυβέρνηση.

«Αν η Μόσχα δεν είχε στηρίξει τη Συρία, τότε η κατάσταση στη χώρα θα ήταν ακόμη χειρότερη και από την κατάσταση στη Λιβύη και η ροή των προσφύγων θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη», είπε ο Ρώσος πρόεδρος και υποστήριξε πως «η νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας ουδεμία σχέση έχει με τη ροή των προσφύγων (στην Ευρώπη) από χώρες όπως η Λιβύη, το Ιράκ, η Υεμένη, το Αφγανιστάν και αρκετές άλλες. Θέλω να επισημάνω ότι στην πλειοψηφία τους οι σύροι μετανάστες που προσπαθούν να φθάσουν στην Ευρώπη εγκαταλείπουν τη χώρα τους εξαιτίας της φρίκης από τη δράση "ριζοσπαστικών" οργανώσεων, κυρίως του Ισλαμικού Κράτους, και όχι λόγω των βομβαρδισμών του τακτικού συριακού στρατού», είπε ο Ρώσος πρόεδρος.   

«Υποστηρίζουμε τη συριακή κυβέρνηση στον πόλεμό της κατά της τρομοκρατικής επίθεσης, της προτείναμε και θα συνεχίσουμε να της προσφέρουμε τεχνική στρατιωτική βοήθεια», δήλωσε αναφερόμενος στις συμβάσεις παράδοσης στρατιωτικού εξοπλισμού που έχουν υπογραφεί με τη Δαμασκό, της οποίας η Ρωσία είναι ένας από τους μεγαλύτερους συμμάχους.

«Δεν αποσταθεροποιούμε εμείς την κατάσταση (στις χώρες προέλευσης των προσφύγων). Δεν είμαστε εμείς που τις καταστρέφουμε και που καταστρέψαμε τα κυβερνητικά όργανα της εξουσίας, που δημιουργήσαμε ένα κενό γύρω από την εξουσία το οποίο γρήγορα καλύφθηκε από τους τρομοκράτες», κατηγόρησε ο Πούτιν.

Σε τέσσερα χρόνια, η συριακή σύγκρουση έχει στοιχίσει περισσότερες από 240.000 ζωές και έχει προκαλέσει τη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Δεκάδες χιλιάδες Σύροι, Λίβυοι, Αφγανοί, Σομαλοί και Ερυθραίοι έφθασαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ευρώπη.

Η Μόσχα ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν

Ο Πούτιν δήλωσε ότι η Ρωσία ανησυχεί για την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν, την απουσία αποτελεσμάτων από τη μεγάλη παρουσία του ΝΑΤΟ στη χώρα αυτή και τις συνέπειες από την αποχώρηση των μάχιμων στρατευμάτων του ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2014.

«Η Διεθνής Δύναμη Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) βρίσκεται στη χώρα πολύ καιρό και έχει επιτελέσει κάποιο θετικό έργο. Ωστόσο οι προσπάθειες αυτές δεν έχουν αποφέρει μια ριζικά ποιοτική βελτίωση της τελικής κατάστασης. Ο κίνδυνος να διεισδύουν τρομοκρατικές και εξτρεμιστικές οργανώσεις στο Αφγανιστάν από τα γειτονικά κράτη έχει αυξηθεί», τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η χώρα του θα βοηθήσει το Τατζικιστάν να διασφαλίσει τη σταθερότητα μετά τις συγκρούσεις στις οποίες σκοτώθηκαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι αυτό το μήνα. Οι συγκρούσεις αυτές μεταξύ ενόπλων πιστών στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Άμυνας της χώρας και κυβερνητικών δυνάμεων σε συνθήκες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, εγείρουν φόβους για θρησκευτικές ταραχές στη πρώην σοβιετική δημοκρατία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News