Ειδήσεις

Περιοδεία υποψηφίων του Ποταμιού στο Ρέθυμνο

Συνάντηση με τον αντιδήμαρχο για θέματα Παιδείας κ. Γιώργο Γεωργαλή είχαν στο Ρέθυμνο υποψήφιοι βουλευτές του Ποταμιού.  Οι κ. Μανώλης Μοσχονάς, Βάσω Λίπα, Νίκος Μολδοβανίδης και Αθηνά Μαρκάκη, συνοδευόμενοι από εθελοντές του κινήματος, συζήτησαν εκτενώς τα προβλήματα των δημοτικών διαμερισμάτων για τα οποία ενημερώθηκαν με ενδιαφέρον.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν επίσης ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λαχνιδάκης, και οι πρόεδροι των τοπικών Συμβουλίων: Γωνιάς κ. Λιονή, Άνω Βαλσαμόνερου κ. Γαβαλάκης, Σαϊτούρων κ. Βαρδάκης, Γερανίου κ. Κλαψινός, και Ρούστικων κ. Φραγκιαδάκης.

Οι υποψήφιοι ενημέρωσαν με τη σειρά τους τούς δημοτικούς συμβούλους για τις βασικές θέσεις του Ποταμιού σε ό,τι αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, οι θέσεις αυτές «είναι εναρμονισμένες με τις πραγματικές ανάγκες των Δήμων και το νέο πρόσωπο που αξίζει να αποκτήσουν. Διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια θα έλυνε σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα, που προκύπτουν από την υποχρηματοδότηση ή την αδυναμία ανταπόκρισης του κεντρικού κράτους να ολοκληρώσει τη συμμετοχή του στα προγράμματα ΕΣΠΑ, κύριο πόρο ανάπτυξης για τους Δήμους».

Όπως επισήμαναν ακόμα οι υπεύθυνοι των Τοπικών Συμβουλίων, σημαντικό είναι το πρόβλημα με την καθαριότητα, για να λάβουν την απάντηση από τους εκπροσώπους του κινήματος ότι «η βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί προτεραιότητα για το Ποτάμι, όχι μόνο για τη μείωση της ρύπανσης και την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και ως δυναμικό τμήμα της οικονομίας, που συμβάλλει στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της χρήσης φυσικών πόρων. Η συμβολή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τη στήριξη από κεντρικούς φορείς (ΦΟΔΣΑ, Περιφέρεια, ΥΠΕΚΑ) είναι κομβικής σημασίας. Οι Δήμοι μπορούν να υλοποιήσουν προγράμματα πρόληψης και ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή, να εγκαταστήσουν καφέ κάδους, για τη χωριστή συλλογή καθαρών οργανικών υλικών, να κατασκευάσουν μονάδες κομποστοποίησης καθώς και "πράσινα σημεία" για την ξεχωριστή συλλογή χρήσιμων υλικών».

Εκπρόσωποι του Ποταμιού και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης συμφώνησαν εξάλλου ότι ο Δήμος Ρεθύμνου δίνει ιδιαίτερη προτεραιότητα σε θέματα περιβάλλοντος και ευαισθητοποίησης των σχολείων γύρω από την ανακύκλωση. Ο αντιδήμαρχος περιέγραψε το νέο πρόγραμμα ανακύκλωσης τηγανέλαιων στα σχολεία και τη συνεργασία του Δήμου με το Πολυτεχνείο Κρήτης για τη μετατροπή τους σε βιοκαύσιμο, ενώ, τέλος, ο αντιδήμαρχος Αθλητισμού κ. Λαχνιδάκης επισήμανε ότι ο αθλητικός τουρισμός και η προβολή του Ρεθύμνου μέσα από αθλητικά δρώμενα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν περαιτέρω, αλλά το τμήμα αθλητισμού του Δήμου είναι ιδιαίτερα υποστελεχωμένο. Παρ' όλα τα εμπόδια, όπως τονίστηκε, "Ο λαϊκός γύρος της πόλης του Ρεθύμνου" και ο "Νικηφόρειος δρόμος" δείχνουν ότι ο αθλητισμός μπορεί να λειτουργήσει τόσο σε όφελος των πολιτών, όσο και σε όφελος της τουριστικής προβολής και αξιοποίησης του Ρεθύμνου.

Σύμφωνα με το Ποτάμι, «κριτήριο μιας χώρας δεν είναι τόσο ο πίνακας μεταλλίων των Ολυμπιακών Αγώνων, όσο το ποσοστό του πληθυσμού της που ασχολείται περισσότερο ή λιγότερο συστηματικά με τον αθλητισμό. Ωστόσο, ο υψηλός αθλητισμός και η ενασχόληση της κοινωνίας με τον αθλητισμό είναι δύο συγκοινωνούντα δοχεία που το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Κοινός τόπος των παρευρισκομένων η άποψη να στρέψουμε το βλέμμα στην αξιοποίηση του αθλητικού τουρισμού που έχει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης στην Ελλάδα».

Τα παραπάνω τονίστηκαν στη συνάντηση που, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες ήταν άλλη μια απόδειξη ότι η υγιής και ουσιαστική συνεργασία  των δημιουργικών μερών της κοινωνίας είναι η αναγκαία, χρήσιμη τομή για να αλλάξει κάτι στον τόπο μας.

Οι υποψήφιοι του Ποταμιού σε συνέχεια των επαφών με φορείς επισκέφτηκαν με το βαν του κόμματος χωριά του δήμου Νικηφόρου Φωκά και του Αγ. Βασιλείου, όπου συνομίλησαν με τους πολίτες, κεράστηκαν και εισέπραξαν γνήσια κρητική θετική ενέργεια και ευχές για νίκη στον αγώνα τους.

Σχόλια