default-image

Ρουμανία: Πέθανε ο ακροδεξιός ηγέτης Βάντιμ Τούντορ

Κόσμος
Ρουμανία: Πέθανε ο ακροδεξιός ηγέτης Βάντιμ Τούντορ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο ηγέτης της ρουμανικής ακροδεξιάς και πρώην γερουσιαστής Κορνέλιου, Βάντιμ Τούντορ, πέθανε από έμφραγμα χτες το βράδυ στο κεντρικό στρατιωτικό νοσοκομείο του Βουκουρεστίου, σε ηλικία 65 ετών.

Ο Βάντιμ Τούντορ ήταν οπαδός του κομμουνιστή δικτάτορα Νικολάε Τσαουσέσκου και την περίοδο του κομμουνισμού εργάστηκε στην εφημερίδα Romania Libera και στη συνέχεια στο ρουμανικό πρακτορείο ειδήσεων Agerpress (1975-1989).

Μετά την πτώση του κομμουνισμού, ο Τούντορ ίδρυσε το 1991 το ακροδεξιό κόμμα Μεγάλη Ρουμανία (PRM) και το ομώνυμο περιοδικό, στο οποίο δημοσίευε άρθρα εναντίον πολλά πολιτικών και διανοούμενων.

Λόγω αντισημιτικών και ρατσιστικών δηλώσεων συχνά οδηγούνταν στα δικαστήρια για προσβολή και συκοφαντική δυσφήμιση.

Ο Βάντιμ Τούντορ πέντε φορές διεκδίκησε την προεδρία της Ρουμανίας ανεπιτυχώς, ενώ πέτυχε το καλύτερο εκλογικό αποτέλεσμα το 2000, όταν εισήλθε στον δεύτερο γύρο των εκλογών με ποσοστό 20%.

Ο Τούντορ το 2009 εξελέγη ευρωβουλευτής, αλλά δεν επανεξελέγη στις ευρωεκλογές του 2014.

Ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βίκτορ Πόντα εξέφρασε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Βάντιμ Τούντορ και ο πρώην πρόεδρος της Ρουμανίας, Ίον Ιλιέσκου υπογράμμισε ότι ήταν μία από τις προσωπικότητες που προσδιόρισαν τα τελευταία 25 χρόνια, με το καλό και το κακό.

«Προωθούσε με συνέπεια το πολιτικό σχέδιό του, ακόμη και όταν χρησιμοποιούσε ακραία εθνικιστικά μηνύματα, προκειμένου να κάνει τον εαυτό του κατανοητό. Αγαπούσε με αφοσίωση τη χώρα του όπως λίγοι», ανέφερε ο κ. Ιλιέσκου σε μήνυμα που δημοσιεύτηκε στο προσωπικό του blog.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News