default-image

Μουσουλμάνος οικολόγος κοντά στη δημαρχεία του Όσλο

Κόσμος
Μουσουλμάνος οικολόγος κοντά στη δημαρχεία του Όσλο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένας μουσουλμάνος οικολόγος, πακιστανικής καταγωγής, ίσως να είναι ο επόμενος δήμαρχος, του Όσλο, πρωτεύουσας της Νορβηγίας, όπως προκύπτει μετά τις δημοτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Δευτέρα.

Στα 41 του χρόνια, ο Σοάιμπ Σουλτάν του οικολογικού κόμματος των Πρασίνων (MDG), πρώην επικεφαλής του Ισλαμικού Συμβουλίου της Νορβηγίας--μίας οργάνωσης-ομπρέλας που εκπροσωπεί τους μουσουλμάνους της Νορβηγίας--αναμετρήθηκε με τον Φαμπιάν Στανγκ του συντηρητικού κόμματος.

Επίσης, ο Σουλτάν έχει εργαστεί για το κέντρο καταπολέμησης του ρατσισμού.

Ο κ Σουλτάν δήλωσε, «Θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετική πρόκληση. Το Όσλο είναι μία εντυπωσιακή πόλη με μεγάλες προκλήσεις και μεγάλες ευκαιρίες». Ο ίδιος θεωρεί ότι το Όσλο έχει ανάγκη από έναν μουσουλμάνο δήμαρχο και δεν βλέπει το θρήσκευμά του εμπόδιο για αυτό το αξίωμα.

«Θεωρώ ότι κάποιες φορές δίνουμε υπερβολική σημασία σε σχολιαστές και σε ανώνυμους μπλόγκερς. Η εμπειρία μου λέει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετική θέση. Ενδιαφέρονται για κάποιον που μπορεί να κάνει κάτι για τα προβλήματα που τους ταλαιπωρούν και δεν ενδιαφέρονται για το εθνοτικό ή θρησκευτικό του υπόβαθρο».

«Θα είναι ένας εξαιρετικός δήμαρχος για ολόκληρο το Όσλο, θα είναι ο πιο αντιπροσωπευτικός δήμαρχος του πληθυσμού της πόλης που έχει δει μέχρι σήμερα το Όσλο», δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό NRK ο επικεφαλής του MDG, Ράσμους Χάνσον.

To νορβηγικό αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Προόδου αναμένεται να πάρει τα χειρότερα εκλογικά αποτελέσματα της τελευταίας 20ετίας εξαιτίας της εχθρότητας που έχει επιδείξει προς τους Σύρους πρόσφυγες, η τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, δεν αντιπροσωπεύει τον μέσο Νορβηγό ψηφοφόρο.

Το αντιμεταναστευτικό κόμμα επιχείρησε να μετατρέψει τις δημοτικές εκλογές σε δημοψήφισμα για την πρότασή του να μην δεχτεί η χώρα 8.000 Σύρους πρόσφυγες μέχρι το τέλος του 2017 με το επιχείρημα ότι οι τοπικά εκλεγμένοι πολιτικοί θα πρέπει να μπορούν να αρνούνται την υποδοχή προσφύγων.

Τα δύο κόμματα στην δεξιά κυβέρνηση μειοψηφίας, οι Συντηρητικοί και το Κόμμα της Προόδου, έχασαν ψήφους μετά τις βουλευτικές εκλογές του 2013 λόγω των φοροαπαλλαγών που ευνόησαν κυρίως τους πλούσιους.

Εκτιμάται ότι οι συντηρητικοί ότι θα χάσουν μερικές ποσοστιαίες μονάδες, ενώ θα ευνοηθούν τα κεντρώα και αριστερά κόμματα, μεταξύ των οποίων το κόμμα των Εργατικών και του Σοσιαλιστικό Αριστερό. Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκτιμάται ότι θα έχουν τις καλύτερες επιδόσεις, πράγμα που θα διευκολύνει την εκλογή του Σουλτάν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News