default-image

"Ψίχουλα" οι συντάξεις με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου

Οικονομία
"Ψίχουλα" οι συντάξεις με την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλα και σοβαρά πλήγματα στους συνταξιούχους της χώρας, που θα παίρνουν σύνταξη ακόμα και με το κριτήριο του τι κινητή και ακίνητη περιουσία διαθέτουν (!), πρόκειται να επιφέρει από τον επόμενο μήνα η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου.

Μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς χαρακτήρισε ως "ανυπολόγιστη" τη μείωση όλων των συντάξεων, ενώ δρομολογούνται, όπως λέει, δραματικές εξελίξεις για τα επόμενα χρόνια, που μπορεί να επιφέρουν ακόμα και την κατάργηση της επικουρικής σύνταξης, με ορατή τη "λύση" της καθιέρωσης μίας ενιαίας σύνταξης για όλους, που θα φέρει τον τίτλο "εθνική"!

«Έρχεται ένα τρίτο μνημόνιο, από το οποίο θα έρθει σίγουρα μια μείωση, αλλά δεν ξέρουμε πραγματικά πόσο θα είναι», σύμφωνα με το συνδικαλιστή. Μάλιστα, όπως έχει γίνει γνωστό, ανάμεσα στα άλλα, θα υπάρξει και η εξής αλλαγή. «Μέχρι τώρα εγγυητής ήταν η κυβέρνηση για τις συντάξεις που καταβάλλονταν. Αυτό σταματάει να γίνεται, μέχρι το ελάχιστο της σύνταξης, που και αυτό μειώνεται στα επίπεδα των περίπου 389 ευρώ. Δηλαδή το κράτος θα είναι εγγυητής για τα 389 αυτά ευρώ και όχι για τα υπόλοιπα χρήματα της σύνταξης».

Το όριο που "κόντυνε"

Στο σημείο αυτό, ο κ. Βοργιάς διευκρινίζει ότι το όριο της ελάχιστης σύνταξης που εγγυάται το κράτος το χαμήλωσε με εγκύκλιο που πέρασε στη Βουλή λίγο πριν παραιτηθεί η κυβέρνηση ο τότε υφυπουργός Εργασίας Παύλος Χαϊκάλης, ενώ μέχρι τώρα το Ελληνικό Δημόσιο εγγυόταν στους συνταξιούχους για το σύνολο των χρημάτων που έπαιρναν από τις συντάξεις τις οποίες δικαιούνταν. «Αυτό σημαίνει ότι στους επόμενους μήνες θα υπάρξουν άμεσα κίνδυνοι για παραπέρα μείωση των συντάξεων. Και την ίδια ώρα έχουμε και την τεράστια αύξηση της ανεργίας, λόγω capital controls και νέα υφεσιακά μέτρα.

Επίσης, η συμφωνία εξαρχής, όπως πληροφορούμαστε, είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ειδικά στο συνταξιοδοτικό έχει ρήτρα μη συμψηφισμού με άλλα μέτρα. Που σημαίνει ότι είναι δεδομένη η μείωση των συντάξεων, ακόμη και αν κάποιος θα μας πει ότι έχει την πολιτική βούληση για κάτι διαφορετικό. Υπάρχουν εξάλλου και περιορισμοί στο επικουρικό. Δηλαδή πάνε ακόμη και για κατάργηση του επικουρικού», λέει στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του ΕΚΗ.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «όλα αυτά θα τα δούμε αναγκαστικά με τον εφαρμοστικό νόμο, καθώς εκεί θα αναλύονται. Αυτό είναι το τρίτο μνημόνιο. Και δεν αντιλαμβάνομαι πώς αυτή η κοινωνική ομάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε μια νέα μείωση των συντάξεων. Και ήδη υπάρχουν μειώσεις, βέβαια, από τα πρώτα μνημόνια».

ΦΠΑ και ΕΝΦΙΑ

Ο κ. Βοργιάς καταλήγει λέγοντας ότι «δε φτάνει μόνο η μείωση των συντάξεων, έχουμε και αύξηση του ΦΠΑ σε προϊόντα πρώτης ανάγκης, που έχει ξεκινήσει από την 1η Αυγούστου, άρα το κόστος ζωής αυτών των ανθρώπων έχει αυξηθεί. Και έρχεται ο Οκτώβριος φέρνοντάς μας μία φορολαίλαπα με ΕΝΦΙΑ, δόσεις διακανονισμών με την εφορία, τέλη κυκλοφορίας και άλλα πολλά. Και δεν μπορώ να κατανοήσω πώς θα ανταποκριθούν όχι μόνο οι συνταξιούχοι, αλλά οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες και γενικότερα μια σειρά κοινωνικών ομάδων, που οι ίδιοι και οι ίδιοι μια ζωή πληρώνουν σε αυτήν τη χώρα την κρίση»...

Μερικά "γνωστά"

Η αύξηση των κρατήσεων υπέρ υγείας στο 6% σε κύριες και επικουρικές, όπως και η σταδιακή μείωση των δικαιούχων του ΕΚΑΣ - καθώς 80.000 άτομα θα χάσουν το βοήθημα - αποτελούν δύο από τα μέτρα αυτά.

Ωστόσο, έρχεται νέα μείωση κατά 5,2% της επικουρικής σύνταξης για ελεύθερους επαγγελματίες, δημοσιογράφους, γιατρούς, μηχανικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς στρατιωτικούς κ.λπ., σύμφωνα με το τρίτο μνημόνιο. Παράλληλα, αυξάνεται η ποινή για όσους βγαίνουν σε σύνταξη νωρίτερα και έτσι θα υπάρξει νέα μείωση των ποσών των δικαιούχων, καθώς αλλάζει και ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων και πλέον θα γίνεται με μικτό τρόπο, βάσει των ετών ασφάλισης.

Ως το 2021 παγώνει η κατώτερη σύνταξη στη σημερινή ονομαστική της αξία, ενώ παράλληλα αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού του εφάπαξ βοηθήματος και καταργούνται οι φόροι υπέρ τρίτων. Τέλος, σύμφωνα με τα νέα μνημονιακά μέτρα, καταργείται σταδιακά η επιχορήγηση από το κράτος των Ταμείων με αποτέλεσμα την αύξηση των εισφορών σε ΝΑΤ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ που φτάνει σήμερα στο 80% και 90%.

Συνένωση ταμείων

Την ίδια ώρα προωθείται η συνένωση των ταμείων, τα οποία και αναμένεται να απορροφηθούν από το ΙΚΑ. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, στη πιο δεινή θέση θα βρεθούν όσοι ξεκίνησαν να ασφαλίζονται από το 1992 και μετά. Όπως φαίνεται, ο στόχος είναι να υπάρξει μία εθνική σύνταξη, με άγνωστο το αν θα υπάρχει και επικουρικό, με σίγουρα επώδυνες επιπτώσεις στους συνταξιούχους. Βέβαια, ακριβώς για τις συνέπειες, κανείς δεν μπορεί να μιλήσει σήμερα με βεβαιότητα. Θεωρείται όμως σίγουρο ότι τα λεγόμενα "ευγενή ταμεία" άλλων εποχών θα πληρώσουν τα περισσότερα... σπασμένα. Τέτοια ταμεία θα είναι για παράδειγμα των τραπεζοϋπαλλήλων και άλλα και θα είναι αυτά που θα υποστούν και τις μεγαλύτερες συνέπειες, μέσα από αυτές τις συνενώσεις που προγραμματίζει και επιβάλλει το τρίτο μνημόνιο, το οποίο και υπέγραψε με τους δανειστές η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛ.

Επομένως, μετά από όλα αυτά, προκύπτουν πολλά και σοβαρά ερωτήματα για τα προβλήματα επιβίωσης των συνταξιούχων της Ελλάδας, που ήδη έχουν υποστεί σοβαρές μειώσεις των συντάξεών τους μέσα από τα προηγούμενα μνημόνια, οι οποίες και έχουν αρχίσει να φαίνονται ξεκάθαρα στην πράξη.

"Βόμβες" Μητρόπουλου για "ρήτρα περιουσίας"

Για ρήτρα περιουσίας, η οποία περιλαμβάνεται στο ψηφισθέν τρίτο μνημόνιο, έκανε λόγο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος, σημειώνοντας πως η καταβολή των συντάξεων θα γίνεται αναλόγως των περιουσιακών στοιχείων. «Δεν είχα ανακαλύψει την ακραία φιλελεύθερη, ακραία θατσερική διάταξη. Δεν πίστευα ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας θα μπορούσε να την περάσει», τόνισε μιλώντας στο ΣΚΑΪ.

Όπως αποκάλυψε ο ίδιος, οι συντάξεις θα δίνονται, αλλά θα μειώνονται και θα κλιμακώνονται σε σχέση με την κινητή και την ακίνητη περιουσία των συνταξιούχων. «Και οι χαμηλοσυνταξιούχοι θα υποστούν αυτήν τη ρύθμιση που είναι η πιο δρακόντεια, η πιο ακραία αντικοινωνική...», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μητρόπουλος σημείωσε πως, όταν το καταψήφιζε, «δεν είχα ανακαλύψει την ακραία φιλελεύθερη, την ακραία θατσερική διάταξη. Δεν πίστευα ότι μια κυβέρνηση σαν τη δική μας θα μπορούσε να την περάσει...». Τόνισε ότι πρόκειται για μοντέλο Αυστραλίας, κατά το οποίο όσοι έχουν ακίνητα παίρνουν μικρότερη σύνταξη.

Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News