default-image

Ολοήμερα σχολεία τέλος - Αγωνιούν χιλιάδες γονείς

Κρήτη
Ολοήμερα σχολεία τέλος - Αγωνιούν χιλιάδες γονείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με τόσα κενά που έχει η φετινή χρονιά, το ολοήμερο είναι φυσικό να περνάει σε δεύτερη μοίρα. Προς μεγάλη απογοήτευση των εργαζόμενων γονέων, που καταφεύγουν σε λύσεις-μπαλώματα για να τα βγάλουν πέρα. Τα αγωνιώδη τους ερωτήματα προς τους διευθυντές των σχολείων, δυστυχώς δεν έχουν απάντηση...

«Μη μας ρωτάτε άλλο για το ολοήμερο», έχουν φτάσει στο σημείο να πουν διά του μικροφώνου διευθυντές σχολείων του Ηρακλείου. Η απάντηση αυτή, όσο δικαιολογημένη και να είναι, σπέρνει απελπισία στους γονείς που δεν μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό.

Μια μεγάλη μερίδα των εργαζόμενων του Ηρακλείου δουλεύουν πλέον για ψίχουλα. Η υπερφορολόγηση και οι αυξημένες υποχρεώσεις δεν επιτρέπουν στα νοικοκυριά την πρόσληψη νταντάς μέχρι να λειτουργήσει - αν λειτουργήσει - το ολοήμερο. Κι απ' την άλλη πάλι, αν δεν υπάρχει μια εύκαιρη γιαγιά, για πόσο να κουβαλάνε εναλλάξ οι γονείς τα παιδιά τους στη δουλειά;

Το να μη λειτουργεί κανονικά το ολοήμερο από την αρχή της σχολικής χρονιάς δημιουργεί ανυπέρβλητα προβλήματα στα νοικοκυριά. Ωστόσο, και η διοίκηση από την πλευρά της έχει τα χέρια της δεμένα: Πώς να δώσει σε ένα σχολείο του Ηρακλείου δάσκαλο για ολοήμερο, την ώρα που παιδιά π.χ. στο Ασήμι δεν έχουν δάσκαλο ούτε για το κανονικό πρόγραμμα;

Κάπως έτσι προέκυψαν φέτος έγγραφα, όπως είναι αυτό της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, που είχε αναστατώσει στις αρχές Σεπτεμβρίου τους εκπαιδευτικούς: «Ενημερώνουμε τους διευθυντές των δημοτικών μας σχολείων ότι, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών και της μη πρόσληψης αναπληρωτών, στην καλύτερη περίπτωση, πριν τις 22 Σεπτεμβρίου:

* Όλα τα δημοτικά σχολεία θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους χωρίς ολοήμερο πρόγραμμα.

* Να μην προβούν σε κατανομή τάξεων και

* Κάθε δημοτικό σχολείο θα λάβει, το αργότερο, ως την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου e-mail όπου θα ορίζεται με πόσα και ποια τμήματα θα λειτουργήσει, οπότε και θα πρέπει να προβεί στην κατανομή των τάξεων.

Ανάλογα με το χρόνο και τον αριθμό των αναπληρωτών που θα προσλαμβάνονται θα αποκαθίσταται, σταδιακά, η εύρυθμη λειτουργία των σχολείων και η επιστροφή των εκπαιδευτικών στις θέσεις τους».

Μέχρι τις 22 Σεπτεμβρίου, όπως προκύπτει, λοιπόν, ολοήμερο δεν προβλέπεται. Και το χειρότερο: ούτε πρωινό ωράριο για κάποια σχολεία της Κρήτης δεν προβλέπεται, καθώς φαίνεται...

Διαμαρτυρίες στο Ηράκλειο για μπίζνες και 3.000 κενά

Στην Κρήτη τα κενά που υπάρχουν από τους εκπαιδευτικούς υπολογίζονται σε 3.000. Οι εκπρόσωποι των καθηγητών αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, στη 1:30 το μεσημέρι, στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κρήτης για την ανάδειξη των θεμάτων που απασχολούν άμεσα την εκπαίδευση. Μεταξύ αυτών τα κενά, οι αναπληρωτές, τα εργασιακά, οι υπηρεσίες καθαριότητας-εξοπλισμοί σχολικών μονάδων.

Αντίστοιχη διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε την ημέρα του αγιασμού από γονείς και εκπροσώπους των δασκάλων. Αντιπροσωπία της Ένωσης Γονέων συνάντησε την αρμόδια αντιδήμαρχο Μαρία Καναβάκη και της έθεσε σειρά προβλημάτων. Μεταξύ αυτών και το γνωστό θέμα με τις μπίζνες στα σχολεία. Όπως τονίζουν οι γονείς: «Για μια ακόμη χρονιά θα πληρώσουμε ακριβά τις αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες που έχουν ανάγκη τα παιδιά μας, ακόμη και στους δημοτικούς χώρους, την ίδια στιγμή που οι σχολικές επιτροπές παραχωρούν σχολικούς χώρους σε σωματεία και συλλόγους για να πραγματοποιούν αθλητικές δραστηριότητες επί πληρωμή».

Τι απάντηση πήραν; Όπως υποστηρίζουν: «Για τις απογευματινές αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες δεσμεύτηκε ότι η ίδια θα καταθέσει πρόταση στην Επιτροπή Παιδείας του Δήμου να παραχωρούνται οι σχολικοί χώροι σε σωματεία και αθλητικούς συλλόγους με την προϋπόθεση ότι θα προσφέρουν δωρεάν τις δραστηριότητες αυτές στους μαθητές του Ηρακλείου, ενώ δήλωσε την πρόθεση να ακούσει σε μια χωριστή συνάντηση με τον αντιδήμαρχο Αθλητισμού τις προτάσεις που έχουμε να καταθέσουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για δωρεάν μαζικό αθλητισμό με ευθύνη του Δήμου».

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News