Ειδήσεις

Ζητούν πολιτική σταθερότητα επιχειρηματίες της Ιεράπετρας

Πολιτική σταθερότητα με κυβέρνηση μακράς πνοής, δίκαιο φορολογικό σύστημα, άρση των περιορισμών στην κίνηση των κεφαλαίων, ρύθμιση των κόκκινων δανείων, επαναφορά των διευκολύνσεων με τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών και φορολογικών οφειλών σε 100 δόσεις και εφαρμογή ενός ρεαλιστικού αναπτυξιακού σχεδίου που θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας και θα μειώσει την ανεργία είναι κάποια από τα μεγάλα θέματα που θέτουν ως προαπαιτούμενα οι εκπρόσωποι της πραγματικής οικονομίας της Ιεράπετρας, για την επιτυχία της όποιας κυβέρνησης προκύψει από τις κάλπες της ερχόμενης Κυριακής.

Ο εμπορικός κόσμος της χώρας μας έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης τα τελευταία χρόνια και τούτες τις μέρες, λίγο πριν τις εκλογές, έχει αρχίσει και πάλι να ονειρεύεται ότι μια πραγματικά φωτισμένη κυβέρνηση θα ήταν δυνατόν με τις πολιτικές που θα τολμούσε να εφαρμόσει να πετύχαινε να ανατάξει την οικονομία, άρα και την αγορά, και να την ξαναβάλει σε ρυθμούς ανάπτυξης.

«Αυτά, για να μας συμβούν, θα πρέπει να περάσουμε μια μεγάλη περίοδο πολιτικής σταθερότητας και ηρεμίας, με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα προσφέρει το τραπεζικό σύστημα με μικρά επιτόκια, όπως αυτά με τα οποία τοκίζει τις οικονομίες μας, με ένα σίγουρο προκαθορισμένο και αμετάβλητο για πολλά χρόνια ασφαλιστικό σύστημα, αλλά και με σταδιακή μείωση της φορολογίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που αυτή τη στιγμή μάχονται για να εξασφαλίσουν τα λειτουργικά τους έξοδα, χωρίς να μπορούν να πληρώσουν τη φοροκαταιγίδα που έρχεται», μας είπε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Απόστολος Παπαϊωάννου.

Το Επιμελητήριο Λασιθίου πασχίζει όλο αυτό το διάστημα των τελευταίων 6 δύσκολων χρόνων να διευκολύνει τα μέλη του για να καταφέρουν να παραμείνουν οι επιχειρήσεις τους βιώσιμες.

«Για να παραμείνουν βιώσιμες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις του νομού Λασιθίου θα πρέπει να ανακτηθεί η χαμένη ρευστότητα της αγοράς. Οι τζίροι των καταστημάτων έχουν πέσει πάρα πολύ και οι υποχρεώσεις παραμένουν σε υψηλά επίπεδα. Τα κόκκινα δάνεια που έχουν γονατίσει την αγορά δεν έχουν ρυθμιστεί ακόμα. Χρειαζόμαστε ένα σταθερό και ρεαλιστικό φορολογικό σύστημα, καθώς και ένα δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα. Να γνωρίζουμε από την ημέρα της έναρξης λειτουργίας μιας επιχείρησης τι ασφαλιστικές εισφορές θα πληρώνουμε, για πόσα χρόνια θα τις πληρώνουμε, σε πόσα χρόνια θα έχουμε δικαίωμα να βγούμε στη σύνταξη και τι σύνταξη θα πάρουμε.

Ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση να επιβάλει τη μείωση των προμηθειών στις κάρτες με τις οποίες ψωνίζουν οι καταναλωτές, γιατί οι κρατήσεις από τις τράπεζες είναι υπερβολικές, να χαλαρώσουν τα μέτρα περιορισμού της ροής των κεφαλαίων άμεσα, γιατί ήδη παρατηρούνται μεγάλες ελλείψεις στην αγορά, και να θέσει σε εφαρμογή χωρίς καθυστέρηση ένα τολμηρό αναπτυξιακό σχέδιο που θα προσελκύσει νέες επενδύσεις και θα ανοίξει νέες θέσεις εργασίας», μας είπε ο κ. Μανόλης Παπαδάκης, αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Το μέτρο της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών και του φόρου εισοδήματος σε 100 δόσεις είχε βοηθήσει πολλούς μικρούς επιχειρηματίες να αποκτήσουν μια νέα ελπίδα για διέξοδο από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζαν.

«Ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση την επαναφορά αυτού του μέτρου που είχε βοηθήσει πάρα πολλούς καταστηματάρχες, να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε 100 μικρές δόσεις. Ζητούμε να δοθεί η δυνατότητα σε αυτούς που έχασαν αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις να επανενταχθούν. Θέλουμε να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση γιατί υποχρεωθήκαμε εμείς οι επαγγελματίες να απορροφήσουμε την αύξηση των 10 μονάδων από το 13% στο 23%. Να μειωθεί η προκαταβολή φόρου από το 100% στο 50%.

Να γίνει πιο ελαστική η ασφάλιση των μπάρμαν και των σερβιτόρων στο ΙΚΑ, όπου για μια τρίωρη εργασία μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε ασφάλιση οκταώρου. Αυτό είναι άδικο. Τέλος, ζητούμε από τη νέα κυβέρνηση να υποστηρίξει την επιχειρηματικότητα, μειώνοντας τη γραφειοκρατία που παραμένει μια μεγάλη πληγή για τις νέες επιχειρήσεις», μας είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Επαγγελματιών Καφέ-Εστίασης κ. Μιχάλης Βολυράκης.

Οι επαγγελματοβιοτέχνες της Ιεράπετρας ταλαιπωρήθηκαν ιδιαίτερα από τα capital controls και συνεχίζουν να βασανίζονται τούτη την περίοδο με ελλείψεις σε εισαγόμενες πρώτες ύλες. «Μια σοβαρή και σταθερή κυβέρνηση, που ελπίζουμε ότι θα εκλεγεί την Κυριακή από τον ελληνικό λαό, ευχόμαστε ότι θα αποκαταστήσει το συντομότερο την ομαλή διακίνηση των κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία, που συνεχίζει να ταλαιπωρείται αφάνταστα.  

Αυτή η νέα κυβέρνηση θέλουμε να βάλει σταθερούς κανόνες στην αγορά για περισσότερο από μια 10ετία, για να καταφέρει να ενθαρρύνει εκείνους που θέλουν, αλλά δεν αποφασίζουν να επενδύσουν στη χώρα μας, σε ένα τόσο ασταθές οικονομικοπολιτικό περιβάλλον, όπως είναι το σημερινό. Μόνο έτσι θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας και θα μειωθεί η ανεργία. Μόνο έτσι θα βελτιωθεί η ψυχολογία και η αγοραστική δύναμη του καταναλωτικού κοινού, για να επιστρέψουν η ρευστότητα και οι καλοί τζίροι στην αγορά», μας είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Μανόλης Ζουμπουλάκης.

Ελπίζουν σε ανάπτυξη οι βιοτέχνες...

Οι πολιτικές εξελίξεις, η ύφεση και η κακή ψυχολογία του επιχειρηματικού κόσμου τα τελευταία χρόνια έκαναν δυσκολότερο και το έργο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της "Βιομηχανικό Πάρκο Ιεράπετρας Α.Ε." στην προσπάθειά τους να δρομολογήσουν την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τη μελέτη και την κατασκευή του δεύτερου μεγαλύτερου αναπτυξιακού έργου της περιοχής, μετά το έργο της κατασκευής του φράγματος Μπραμιανών.

«Πιστεύουμε ότι θα έρθει και η ώρα της ανάκαμψης. Για να συμβεί όμως αυτό χρειαζόμαστε σταθερή και σίγουρη για τις επιλογές της κυβέρνηση μακράς πνοής, η οποία να ρίξει το βάρος στην ανάπτυξη, δίδοντας κίνητρα στις επιχειρήσεις της πραγματικής οικονομίας, που θέλουν να επεκταθούν και να κάνουν πράξη τα επενδυτικά τους σχέδια. Τέτοιες επιχειρήσεις έχουμε σε όλους τους κλάδους. Με ένα τέτοιο αναπτυξιακό σχέδιο, που θα μπει άμεσα σε εφαρμογή, θα μειωθεί η ανεργία και θα αναταχθεί η οικονομία. Μόνο έτσι θα βγούμε από την κρίση.

Ας αποφασίσουν με ποιο μοντέλο θέλουν να αναπτυχθούμε, να βρουν ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, το οποίο θα δεσμευτούν ότι θα ισχύσει τουλάχιστον μια 10ετία, και ο κόσμος της πραγματικής οικονομίας θα καταφέρει ξανασηκωθεί στα πόδια του. Είμαι σίγουρος γι' αυτό», μας είπε ο πρόεδρος της "ΒΙ.ΠΑ. Ιεράπετρας Α.Ε." κ. Στέλιος Γιακουμάκης.

Νίκος Πετάσης

Σχόλια