default-image

Επιχειρηματίας της λίστας Λαγκάρντ κατέβαλε 500.000 ευρώ

Οικονομία
Επιχειρηματίας της λίστας Λαγκάρντ κατέβαλε 500.000 ευρώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πεντακόσιες χιλιάδες ευρώ κατέβαλε στα δημόσια ταμεία επιχειρηματίας που προσήλθε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών μετά τη διαρροή της κατάθεσης Φαλτσιανί.

Πρόκειται για ποσό που καταλογίζεται ως φόρος από αδήλωτα εισοδήματα που φέρεται να εντοπίστηκαν μέσω των στοιχείων της λίστας Λαγκάρντ.

Η επιχειρηματίας αναφέρεται στο φάκελο με καταγγελίες περί εγκληματικής οργάνωσης, που διευκόλυνε σε διακίνηση και απόκρυψη παράνομων χρημάτων, στοιχεία που αποτέλεσαν την αιτία για την πρόσφατη κατάθεση σε κλιμάκιο εισαγγελέων του πρώην στελέχους τεχνικών υπηρεσιών της HSBC Ερβέ Φαλτσιανί.

Όπως αναφέρει το in.gr, η εν λόγω επιχειρηματίας προσήλθε στην Εισαγγελία, δύο ημέρες μετά τη σχεδόν 10ωρη κατάθεση Φαλτσιανί στο Παρίσι, ενώπιον τεσσάρων εισαγγελέων με επικεφαλής τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο και ζήτησε αυτοβούλως να εξοφλήσει ολόκληρο το ποσό.

Το όνομα του συγκεκριμένου προσώπου περιλαμβάνεται στη λίστα καταθετών της HSBC στην Ελβετία, που προέρχεται από το σύνολο του υλικού που υπέκλεψε από την άλλοτε εργοδότρια του τράπεζα ο Ερβέ Φαλτσιανί.

Ωστόσο, η συγκεκριμένη επιχειρηματίας φέρεται και ως ένας από εκείνους που καταγγέλλονται πως έκαναν χρήση των διευκολύνσεων που, κατά τις καταγγελίες, παρείχε η ερευνώμενη «εγκληματική οργάνωση» σε όσους ενδιαφέρονταν να φοροδιαφύγουν και να αποκρύψουν παράνομα χρηματικά ποσά.

Υπενθυμίζεται πως η συγκεκριμένη έρευνα, στο πλαίσιο της οποίας κατέθεσε στην ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι ο Ερβέ Φαλτσιανί, αφορά στοιχεία που απέστειλε τον περασμένο Αύγουστο ο νυν υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σχετικά με πρόσωπα που οργανωμένα εξυπηρετούσαν όσους ενδιαφερόταν να «φυγαδεύσουν» χρήματα σε ασφαλές τραπεζικό περιβάλλον.

Η επιχειρηματίας, αναφέρει το in.gr, που επισκέφτηκε την Εισαγγελία, είχε κληθεί από τους εισαγγελείς που ερευνούν τώρα την υπόθεση «εγκληματική οργάνωση» σε εξηγήσεις ως ύποπτη για το αδίκημα της φοροδιαφυγής. 

Φέρεται, μάλιστα, αρχικά να είχε ζητήσει προθεσμία για τις εξηγήσεις του, πλην όμως και μετά από συζήτηση με τους εισαγγελικούς λειτουργούς για τη δυνατότητα ακαταδίωκτου σε περίπτωση επιστροφής χρημάτων, επανήλθε στην Εισαγγελία μετά τη δημοσιότητα που έλαβε η υπόθεση με αφορμή την κατάθεση Φαλτσιανί.

Η επιχειρηματίας στοχεύει με την κίνηση αυτή να πετύχει τις ευεργετικές διατάξεις του νόμου που προβλέπουν ότι αν επιστρέψει τα χρήματα δε διώκεται.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News