Ειδήσεις

Εκτός παιδικών σταθμών 2.304 παιδιά στην Κρήτη

Εκτός παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ θα βρεθούν φέτος χιλιάδες παιδιά και στην Κρήτη, με τους γονείς να βρίσκονται σε απόγνωση, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σε επίπεδο Κρήτης εκτός παιδικών σταθμών μένουν 2.304 παιδιά, δηλαδή 1 στα 3 παιδιά, με την αναλογία στο νησί μας να αγγίζει το 30%. Οι απώλειες είναι μεγαλύτερες στο νομό Ρεθύμνου, ενώ τις λιγότερες απώλειες καταγράφει ο νομός Λασιθίου, γεγονός που αποτέλεσε δυσάρεστη έκπληξη για χιλιάδες γονείς που περίμεναν με αγωνία τα επίσημα αποτελέσματα μοριοδότησης για τη φιλοξενία παιδιών σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς μέσω ΕΣΠΑ.

Ανάλογη είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη χώρα, καθώς μόλις 81.000 παιδιά εντάχθηκαν στο πρόγραμμα, όταν το σύνολο των αιτήσεων ξεπερνούσε τις 121.000, την ώρα που περισσότερα από 25.800 παιδιά μένουν εκτός παιδικών σταθμών ΕΣΠΑ σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία, οι απώλειες στο νομό Ηρακλείου μεταφράζονται σε 30%, στο νομό Χανίων 31%, στο νομό Ρεθύμνου 33%, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες απώλειες, ενώ οι λιγότερες καταγράφονται στο νομό Λασιθίου με 15%. Σε δημοτικούς σταθμούς του Ηρακλείου εγκρίθηκαν 850 θέσεις από 870 θέσεις που είχαν ζητηθεί, με τον πρόεδρο των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Ηρακλείου κ. Γιώργο Βουρεξάκη να εκφράζει την ικανοποίησή του.

«Κατατέθηκαν συνολικά 121.000 αιτήσεις σε όλη την Ελλάδα. Από αυτές 15.000 ήταν άκυρες και περίπου 81.000 παιδιά θα φιλοξενηθούν σε παιδικούς σταθμούς ανά την Ελλάδα μέσω των Δημοτικών και Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε σχετικά ικανοποιημένοι και ξεκινάμε κανονικά με 89 υπαλλήλους. Παράλληλα θα πάρουμε άλλα 23 άτομα μέσω ΑΣΕΠ, οπότε από προσωπικό κινούμαστε σε πολύ καλά επίπεδα. Να προσθέσουμε ότι οι παιδικοί σταθμοί έχουν βαφτεί και είναι σε καλή κατάσταση», τόνισε ο κ. Βουρεξάκης.

Οι εγγραφές των παιδιών που επελέγησαν ξεκίνησαν χθες και ολοκληρώνονται στις 18 Σεπτεμβρίου. Σε περίπτωση που δε θα καλυφθούν κάποιες θέσεις, θα συμπληρωθούν από τις λίστες επιλαχόντων. Εντωμεταξύ, μεγάλο αγκάθι αποτελεί για το Δήμο Ηρακλείου η μη καταβολή της χρηματοδότησης ύψους ενάμισι εκατομμυρίου ευρώ από το ΕΣΠΑ, την περίοδο 2014-2015.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΕΣΠΑ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ

4.648

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ

3.303

Ν. ΧΑΝΙΩΝ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ

1.305

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ

932

Ν. ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ

1.066

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ

666

Ν. ΛΑΣΙΘΙΟΥ

ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ

646

ΕΠΙΛΕΧΘΗΚΑΝ

560

Μαρία Αντωνογιαννάκη. Γεωργία Μακάκη

Σχόλια