default-image

Μόνιμος ασθενής η υγεία στον καπιταλισμό…

Απόψεις
Μόνιμος ασθενής η υγεία στον καπιταλισμό…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναμφισβήτητα τα οξυμένα προβλήματα παροχής υπηρεσιών υγείας-πρόνοιας στο λαό μας πρέπει να αποτελέσουν σοβαρό κριτήριο ψήφου στις επερχόμενες εκλογές. Μια δήλωση του πρώην υπουργού υγείας Π. Κουρουμπλή ότι η δύσκολη κατάσταση των τελευταίων χρόνων μπορεί να αντιμετωπιστεί «αν ξεπεράσουμε ορισμένες ιδεολογικές αγκυλώσεις, όπως ότι οι εργαζόμενοι και οι γιατροί πρέπει να είναι όλοι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» δίνει ξεκάθαρα το στίγμα της πολιτικής που ασκήθηκε και πρόκειται να συνεχιστεί.

Του Δημήτρη Βρύσσαλη *

Σε αυτή τη βάση υποστηρίχθηκε η ανάπτυξη του «μεικτού συστήματος υγείας» στην ΠΦΥ, δηλαδή ότι καλώς ισχύει και πρέπει να επεκταθεί ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι οι λαϊκές οικογένειες πληρώνουν για επισκέψεις στο γιατρό, για τη συνταγογράφηση, για εργαστηριακές, διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπείες στο δημόσιο τομέα που δεν αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ. Ακόμα καλώς πληρώνουμε πρόσθετο χαράτσι 15% στον ιδιωτικό τομέα, στον οποίο εξαναγκαζόμαστε να πηγαίνουμε επειδή ο δημόσιος έχει τεράστιες λίστες αναμονής ή ελλείψεις, ή ακόμα όταν σημαντικές υπηρεσίες δεν υπάρχουν καθόλου.

Φυσικά αυτή η άποψη του τ. υπουργού δεν πρέπει να μας ξενίζει: Διότι ο ΣΥΡΙΖΑ όπως και όλα τα κόμματα που υποστηρίζουν την καπιταλιστική ανάπτυξη είτε εντός Ε.Ε είτε εκτός, είναι εξ ορισμού υπέρ της επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, είτε με δημόσιο χαρακτήρα είτε με ιδιωτικό, στο οποίο οι ασθενείς πληρώνουν απευθείας ή εμμέσως για όλο και περισσότερες υπηρεσίες. Υπηρετούν έτσι την βάρβαρη ανάπτυξη, η οποία θεωρεί την υγεία-πρόνοια εμπόρευμα και απαιτεί πιο φθηνούς εργαζόμενους, με λιγότερα δικαιώματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με φθηνούς και ελαστικούς εργαζόμενους υγειονομικούς.

Σε αυτή τη λογική πρόσφατα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (1 και 2 μαζί) δέσμευσαν τα αποθεματικά των νοσοκομείων για να συμβάλουν στην πληρωμή του κρατικού χρέους που δημιούργησε το κεφάλαιο και όχι ο λαός, αφήνοντας τα νοσοκομεία δίχως φράγκο. Οι ίδιοι μαζί με τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου υπέγραψαν το μνημόνιο 3, μέσω του οποίου μέχρι και το 2018 παγώνει η χρηματοδότηση στην υγεία-πρόνοια. Ακόμα μαζί με όλες τις προηγούμενες επιβαρύνσεις του λαού για την υγεία απογειώνονται οι εισφορές των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας, επανέρχεται το 5ευρω στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας, αυξάνεται από 13% στο 23% τον ΦΠΑ που πληρώνουν οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Όταν λοιπόν ο Π. Κουρουμπλής μιλάει για ξεπέρασμα των «ιδεολογικών αγκυλώσεων»  απευθυνόμενος στα λαϊκά στρώματα και στους εργαζόμενους υγειονομικούς, θεωρεί «ιδεολογική αγκύλωση» τη δουλειά με πλήρη δικαιώματα, τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, το δικαίωμα σε όλους για πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσιών υγείας που μας επιτρέπει η σύγχρονη τεχνολογία. Βέβαια οι ιδεολογικές αγκυλώσεις που πρέπει να ξεπεραστούν δεν αποτελούν «ευρεσιτεχνία» του Π. Κουρουμπλή. Τα ίδια έλεγαν και κυρίως έπρατταν οι προηγούμενοι υπουργοί, ενώ τώρα ο ίδιος διεκδικεί να γίνει ως «μαθητής» καλύτερος απ' το «δάσκαλο».

Έτσι, δεν μας ξενίζει ότι οι διακηρυγμένες προσλήψεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά εναλλασσόμενοι άνεργοι υγειονομικοί μέσα από προγράμματα ορισμένου χρόνου και οι οποίοι ισοδυναμούν με ένα μέρος μόνο αυτών που συνταξιοδοτούνται και σίγουρα όχι αρκετοί. Ακόμα δεν μας ξενίζει ότι πετσοκόφτηκαν τα προνοιακά επιδόματα, συντάξεις και η χρηματοδότηση των προνοιακών ιδρυμάτων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ. Τέτοιου είδους «προστάτης» του λαού και των αναπήρων είναι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική του.

Έχει επίσης σημασία να δει κανείς τα παραδείγματα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο νησί μας σε επίπεδο διοίκησης και συνδικαλιστικής εκπροσώπησης και να βγάλει τα ανάλογα συμπεράσματα.

? Το νέο μοντέλο της ΠΦΥ που προπαγάνδιζαν το προηγούμενο διάστημα δεν είναι τίποτε άλλο πάρα ένα συνοθύλευμα δημοτικών και κοινωνικών δομών, το οποίο είναι πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες και αργά ή γρήγορα θα εμπορευματοποιηθεί πλήρως παρέχοντας κακής ποιότητας υπηρεσίες.

? Στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων η κυβερνητική ΔΥΠΕ απαντούσε με το δεδομένο πλαίσιο της ΕΕ.

? Συνέχισαν από εκεί που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις την λογική των εθελοντών για την στελέχωση στα ΚΥ και μάλιστα έφτασαν μέχρι και την αξιολόγησης τους.

? Εισήγαγαν την «λύση» για τα κενά των νοσοκομείων του Λασηθίου των εργαζομένων με μπλοκάκια και την εκ περιτροπής παρουσία ειδικευμένων γιατρών που είχε δώσει και η προηγουμένη συγκυβέρνηση.

? Οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ 1 και του ΣΥΡΙΖΑ 2 όλοι μαζί καλούσαν τους εργαζομένους στο ΠΑΓΝΗ το Φλεβάρη να διαδηλώσουν με τον υπουργό υγείας  για να στηρίξουν την κυβέρνηση στη δύσκολη διαπραγμάτευση ενώ από κοντά οι δυνάμεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τον Ιούλη καλούσαν με τη σειρά τους να στηρίξουμε το δήθεν όχι της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα-παρωδία.

Γι' αυτήν την πολιτική και τα βάρβαρα μέτρα καλούν το λαό να δώσει τη ψήφο του αλλά κυρίως τη στήριξη του, στον ΣΥΡΙΖΑ  αλλά και σε όλα τα άλλα κόμματα, παλιά και νέα, που υπόσχονται δήθεν φιλολαϊκή προοπτική μέσα από την κοινή τους στόχευση για ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η πρόταση αυτή είναι βαθιά αδιέξοδη. Τα λαϊκά στρώματα έχουν ένα δρόμο: Να εμπιστευτούν τη δύναμή τους και την οργάνωσή τους, να βάλουν εμπόδια και να ανατρέψουν όλα τα παλιά και νέα αντιλαϊκά μέτρα, να ανοίξουν το δρόμο για ριζικές αλλαγές, για να επιβάλουν την ανάπτυξη που θα έχει κριτήριο την ικανοποίηση των αναγκών τους. Για σύγχρονη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους.

Γι' αυτό μπορούν και πρέπει να εμπιστευτούν το ΚΚΕ στην κάλπη και στον αγώνα.

* Ο κ. Δημήτρης Βρύσσαλης είναι μέλος της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ και στέλεχος του ΠΑΜΕ Υγείας-Πρόνοιας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News