Ειδήσεις

Φιλοξενούν πρόσφυγες σε... ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης

Οι προθέσεις μπορεί να είναι "αγαθές", αλλά ο συμβολισμός είναι ανατριχιαστικός και αναπόφευκτος. Οι εγκαταστάσεις ενός εκ των τρομακτικότερων στρατοπέδων συγκέντρωσης των Ναζί, το Μπούχενβαλντ, τόπος μαρτυρίου δεκάδων χιλιάδων Εβραίων, κομμουνιστών, συνδικαλιστών, ομοφυλόφιλων και άλλων κρατουμένων των Ναζί, "επιστρατεύτηκε" για να φιλοξενήσει πρόσφυγες που καταφθάνουν κατά χιλιάδες στη Γερμανία!

Τον γύρο του Διαδικτύου κάνουν δημοσιεύματα σχετικά με τη χρήση των εγκαταστάσεων στο διαβόητο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωση στο Μπούχενβαλντ για τη διαμονή προσφύγων- τα οποία προκαλούν ιδιαίτερη αίσθηση, ειδικά σε συνδυασμό με τη μεταστροφή της στάσης της Γερμανίας, με τη μερική κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Daily Mail, 21 άνδρες αιτούντες άσυλο έχουν μετακινηθεί σε στρατώνες στο Μπούχενβαλντ, όπου άνδρες των SS σκότωσαν χιλιάδες αιχμαλώτους κατά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, κάποιοι εξ αυτών βρίσκονται εκεί εδώ και μήνες.

Ο Αμπντουραχμάν Μάσα, από τη βόρεια Ερυθραία, συγκατοικεί με τον Αγιαγιά Τσινάτ, 21 ετών, αναμένοντας την εξέταση της αίτησής του. Ο 20χρονος δήλωσε στο The Weekend Australian πως δεν τον ενδιαφέρει τι ήταν το κτήριο πριν, καθώς τα πράγματα «είναι καλά» για αυτόν. Ένας άλλος, ο Ντιαοϊρέ από την Αλγερία, είπε ότι ζει εκεί εδώ και μια εβδομάδα, σημειώνοντας ότι «είναι καλά εδώ. Πολλοί άλλοι δεν το έχουν καν αυτό».

Το Μπούχενβαλντ άνοιξε τον Ιούλιο του 1937, με 250.000 κρατουμένους από όλη την Ευρώπη, και ήταν ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας. Οι φυλακισμένοι υποβάλλονταν σε τρομακτικά ιατρικά πειράματα, περιλαμβανομένων προσπαθειών για θεραπεία της ομοφυλοφιλίας μέσω ορμονικών μοσχευμάτων- σε συνδυασμό με καταναγκαστικά έργα. Θεωρείται ότι 56.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Αν και τα αυθεντικά κτήρια έχουν κατεδαφιστεί, είναι πολλοί αυτοί που επικρίνουν τη συγκεκριμένη επιλογή των Αρχών.

Ο δήμαρχος του Μίτε (Βερολίνο), Κρίστιαν Χάνκε, χαρακτήρισε την συγκεκριμένη λύση «έκτακτη, αλλά αναπόφευκτη», καθώς «υπάρχει πολύς χώρος».

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια