Ειδήσεις

ΠτΔ προς ΗΠΑ-Ρωσία: "Να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία"

«ΗΠΑ και Ρωσία να χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα και την επιρροή τους, ώστε να επιβληθεί το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία και στη Μέση Ανατολή», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη σημερινή του συνάντηση με την Ελληνική Εθελοντική Συμπαράσταση ΑΜΚΕ στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Θα ήθελα να μεταφέρετε στις ΗΠΑ την κραυγή αγωνίας, όχι μόνον της Ελλάδας, της Ευρώπης, για την αιτία που προκαλεί αυτές τις ροές και αυτές τις ανθρωπιστικές κρίσεις. Και δεν είναι άλλη από τον πόλεμο στη Συρία και τη Μέση Ανατολή γενικότερα», υποστήριξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συμπληρώνοντας πως είναι ανάγκη να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, γιατί εάν δεν σταματήσει δεν πρόκειται να αντιμετωπισθεί το ζήτημα.

Επιπλέον ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε πως «δεν επιτρέπεται αυτή τη στιγμή η παγκόσμια κοινότητα και κυρίως οι μεγάλες δυνάμεις, πρωτίστως οι Ηνωμένες Πολιτείες αλλά και η Ρωσία, να μη χρησιμοποιούν όλα τα μέσα, ώστε ουσιαστικά να επιβληθεί το Διεθνές Δίκαιο, για να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή. Ένας τέτοιος πόλεμος δεν ταιριάζει ούτε στην ιστορία και τον πολιτισμό της Δύσης, ούτε στις αρχές και στις αξίες που πρέπει να σεβαστούμε αυτή τη στιγμή, δεδομένου ότι πριν απ' όλα είναι ο άνθρωπος».

«Και όταν δε γίνεται σεβαστός ο άνθρωπος και η αξία του, από 'κει και πέρα πολλά άλλα τα οποία έχουν προτεραιότητα παύουν να έχουν σημασία. Δεν είναι μόνον η πρόοδος η οικονομική, η οποία παίζει ρόλο, διότι εάν δε συνδυαστεί με το σεβασμό του ανθρώπου, της αξίας του και της αξιοπρέπειάς του, τότε χάνει τη σημασία της», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ό,τι αφορά το ρόλο της Ελλάδας, ο Προκόπης Παυλόπουλος σημείωσε πως «η χώρα μας καλείται να αντιμετωπίσει μια ανθρωπιστική κρίση, που δεν είναι ακριβώς δική της, αλλά είναι μια κρίση που προκαλείται από τη μεγάλη ροή προσφύγων πολέμου που έρχονται στην Ελλάδα, με σκοπό να φύγουν προς την υπόλοιπη Ευρώπη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε αναφορά και στις ευθύνες της Ευρώπης, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη σύγκλησης Συνόδου Κορυφής επί του θέματος, και υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα, όπως ταιριάζει στην ιστορία της και στον πολιτισμό της, ώστε να διαφυλάξει τα σύνορά της, που είναι χρέος της, και βεβαίως να σεβαστεί τις αρχές του Ανθρωπισμού και της Δημοκρατίας, που είναι σύμφυτες με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική ιστορία.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Ζερβός τόνισε ότι η Ομογένεια σε αυτές τις δύσκολες στιγμές είναι συσπειρωμένη με στόχο να βοηθήσει την πατρίδα. «Δεν κάνουμε ελεημοσύνη, οι Έλληνες δε χρειάζονται ελεημοσύνη, δίνουμε μόνο βοήθεια» υποστήριξε ο επικεφαλής της Ελληνικής Εθελοντικής Συμπαράστασης ΑΜΚΕ.

Σχόλια