default-image

Γκάμπριελ: Η Γερμανία ίσως υποδεχτεί 1 εκατ. πρόσφυγες

Κόσμος
Γκάμπριελ: Η Γερμανία ίσως υποδεχτεί 1 εκατ. πρόσφυγες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως δήλωσε ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, η Γερμανία ίσως να αναγκαστεί να υποδεχτεί μέχρι και ένα εκατομμύριο πρόσφυγες το 2015, ξεπερνώντας κατά πολύ τους 800.000 που μέχρι σήμερα υπολόγιζε το Βερολίνο.

«Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτή τη χρονιά, δεν θα χρειαστεί να υποδεχθούμε 800.000 πρόσφυγες όπως προβλεπόταν από το υπουργείο Εσωτερικών, αλλά ένα εκατομμύριο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γκάμπριελ στην ιστοσελίδα του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, του οποίου ηγείται.

Η Γερμανία, η οποία αντιμετωπίζει τις τελευταίες εβδομάδες μαζική εισροή δεκάδων χιλιάδων προσφύγων, επανέφερε χθες τους συνοριακούς ελέγχους, αίροντας με αυτόν τον τρόπο τις ρυθμίσεις περί ελεύθερης κυκλοφορίας της ζώνης Σένγκεν.

«τουλάχιστον πολλές εβδομάδες». είπε ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιόακιμ Χέρμαν στη Βαυαρική Ραδιοφωνία ότι υα διαρκέσουν οι συνοριακοί έλεγχοι για την αντιμετώπιση της μαζικής εισροής προσφύγων στο γερμανικό έδαφος.

«Οφείλουμε να ενισχύσουμε τους ελέγχους, διότι τις τελευταίες ημέρες έχουμε διαπιστώσει ότι πολλοί από αυτούς που έφθαναν δεν ήσαν πραγματικοί πρόσφυγες. Δεν έχει κανένα νόημα, ακόμη και για τους πρόσφυγες, να επιτρέψουμε τη δημιουργία τέτοιου χάους, και επίσης, ταυτόχρονα, διακυβεύεται η ασφάλεια της Γερμανίας"», δήλωσε ο Γιόακιμ Χέρμαν, της βαυαρικής Χριστιανοκοινωνικής Ενωσης (CSU).

Εν τω μεταξύ, οι ουγγρικές αρχές, που προσπάθησαν τις τελευταίες εβδομάδες αναχαιτίσουν την μετακίνηση των προσφύγων προς τα αυστριακά σύνορα, μεταφέρουν σήμερα, μία ημέρα πριν από το «σφράγισμα» του σερβο-ουγγρικών συνόρων, απευθείας με τρένα χιλιάδες πρόσφυγες από τη μεθόριο με τη Σερβία στα αυστριακά σύνορα. Οι ουγγρικές αρχές δεν θέλησαν να σχολιάσουν την πληροφορία.

Στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ εξήγησε ότι η επαναφορά των συνοριακών ελέγχων δεν σημαίνει ότι η Γερμανία κλείνει τα σύνορά της στους αιτούντες άσυλο και σε αυτούς που ζητούν να τους χορηγηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα.

Και συνέχισε, «Οι προσωρινοί έλεγχοι στα σύνορα δεν ταυτίζονται με κλείσιμο των συνόρων, είναι τελείως διαφορετικό. Πρόσφυγες θα συνεχίσουν να έρχονται στη Γερμανία, αλλά ελπίζουμε ότι αυτό θα εξελιχθεί στο πλαίσιο μίας περισσότερο συντεταγμένης διαδικασίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News